Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Urstark novembermånad

2019-11-27 18:00

En försenad rapportfest har hittat till Småbolagsportföljen i november. Portföljen har stigit kraftigt under månaden.

Efter en trist oktobermånad har Småbolagsportföljen återigen börjat leverera. Sedan månadsskiftet är portföljen upp 15 procent, en bra bit över jämförelseindex OMXSGI:s avancemang på 1,4 procent. Inräknat novemberuppgången har Småbolagsportföljen avkastat nära 39 procent sedan starten för elva månader sedan. Det innebär att portföljen har återtagit försprånget relativt index, som är upp 29 procent under motsvarande period.

Det nya innehavet BTS levererar enligt plan. Konsult- och utbildningsbolaget togs in i portföljen när vi sålde ut det mindre konsultbolaget B3 Consulting vid månadsskiftet. Såhär långt är det en lyckad affär – BTS-aktien är upp drygt 12 procent medan B3 har fortsatt att tappa på börsen.

I mitten av november kom BTS rapport för det tredje kvartalet, där vinsten växte med hela 27 procent samtidigt som försäljningen växte med 16 procent. Marginalförbättringarna kommer framför allt från de gjorda investeringarna i digitalisering, där mjukvara som kunderna köper via abonnemang växer som andel av BTS omsättning.

Den ständiga portföljstjärnan Enea är upp drygt 16 procent hittills i november, vilket summerar till en total uppgång över 80 procent sedan portföljens start. Programvarubolaget har gjort tre förvärv inom bolagets fokusområde nätverkslösningar tidigare i år, och öppnade i slutet av månaden upp för ytterligare förvärv:

”Vi jobbar ständigt med att söka förvärv. Basen är att vi ska växa organiskt, men vi söker aktivt efter kompletterande förvärv. Vi har inte bråttom. Dyker det upp något är vi beredda att agera”, sa Eneas vd Jan Hägglund till Nyhetsbyrån Direkt på Redeyes investerardag i slutet av november.

Den norska lågprisjätten Europris starka delårsrapport bidrar också till portföljens fina utveckling i november. Rapporten innehöll en tillväxt på 9,2 procent, samtidigt som bruttomarginalen förstärktes till 44,3 procent. Den jämförbara försäljningstillväxten var upp 7,5 procent, vilket förstärker bolagets ledande marknadsposition. Europris-aktien är upp 25 procent sedan rapporten, men är fortfarande långt ifrån fullvärderad. I Affärsvärldens senaste köpråd sattes riktkursen till 46 norska kronor, att jämföra med dagens kurs på 31,90 norska kronor.

Kontraktstillverkaren Reci­pharm har haft en intensiv månad, även om kursen har kommit ned något under de senaste veckorna. Recipharm inledde november med en riktig rapportrökare: den organiska tillväxten landade på 11 procent i det tredje kvartalet, samtidigt som marginalerna stärktes. Aktien var upp drygt 7 procent på rapportdagen.

Recipharm följde upp den starka rapporten med att höja sina finansiella mål på kapitalmarknadsdagen i slutet av november. Bolaget ska nu växa med 11 procent, samtidigt som lönsamheten ska vara minst 10 procent, mätt som relationen mellan ebita-resultat och operativt kapital.

Bolaget har också hunnit lägga bud på inhalationsbolaget Consort Medical, till ett värde av drygt 6,3 miljarder kronor. I det lägsta laget, tyckte en del analytiker som tror på budstrid. Senast i förra veckan skrev Dagens Industri att det brittiska riskkapitalbolaget Permira kan komma att ge sig in i kampen om Consort.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom