Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vändningen dröjer

2019-05-29 18:00
I den låga värderingen finns utrymme för kortsiktiga kurslyft, men på ett års sikt finns bättre investeringsalternativ än Scandic-aktien.

ANALYS Ny ledning och en pressad värdering lockar till köp i Scandic. Men hotellkedjans bekymmer lär tynga bolaget ytterligare en tid.

VÄNTA Senast Affärsvärlden synade Scandic-aktien var i början av 2018, en vecka efter hotellkedjans plötsliga vinstvarning. Den då nytillträdda vd:n Even Frydenberg fick presentera sina första kvartalssiffror, som kom in rejält under marknadens förväntningar.

Aktien rasade 20 procent på ett par dagar och handlades på nivåer runt 85 kronor. Affärsvärlden bedömde precis därefter – i nummer 4/2018 – att det ännu var för tidigt att fyndköpa aktien. Först behövdes styrkebevis, inte minst från den sargade Sverigeverksamheten.

Vänta-rekommendationen föll väl ut – 2018 blev ett förlorat år för Scandic. Hotellkedjan visade visserligen tillväxt i både omsättning och antal rum, men beläggningsgraden sjönk och så även rörelsemarginal och helårsvinst. I dag handlas aktien runt 70 kronor, allt närmre introduktionskursen på 67 kronor då hotellkedjan gjorde comeback på Stockholmsbörsen i december 2015.

Förra våren tillträdde Per G Braathen, även kallad ”Mr Turnaround” i resebranschen, som styrelseordförande. I början av 2019 fick vd Even Frydenberg lämna efter drygt ett år på posten, och den tidigare Danmarkschefen Jens Mathiesen tog över.

Även Mathiesens första delårsrapport kom in under analytikernas förväntningar. Det första kvartalet är säsongsmässigt det svagaste för den nordiska hotell­operatören, men i år blev det en riktig kalldusch.

Återigen utvecklades den svenska, och största, verksamheten svagare än väntat och det justerade ebitda-resultatet sjönk med 3 procent. Orsaken till försämringen sades vara ökad konkurrens i storstäderna, både från andra hotell men också från alternativa delningstjänster som exempelvis Airbnb. Konkurrensen pressar det viktiga nyckeltalet revpar, det vill säga genomsnittlig rumsintäkt per tillgängligt rum.

– Det här är inte en quick fix, sa den nytillträdde vd:n apropå det försämrade resultatet vid rapportpresentationen.

Ett tjugotal av Scandics 280 hotell är olönsamma – och det måste ändras. Vd Jens Mathiesen uppskattar att bolaget kommer kunna lämna hyreskontrakten inom några år, men fram till dess kommer de förlustbringande hotellen effektiviseras så gott det går.

Samtidigt framstår de nordiska storstadsmarknaderna som mättade, varför ledningen nu blickar utanför Norden. Scandic har sedan tidigare sex hotell i Tyskland och Polen, men vill nu stärka den utomnordiska affären.

Synergierna från fjolårets förvärv av den finländska hotellkedjan Restel beräknas fortsätta lyfta Finlandsverksamheten under årets andra kvartal, för att sedan plana ut resten av året. I övrigt spår ledningen negativ tillväxt under årets första halvår, även om det finns några externa faktorer som kortsiktigt skulle kunna ge den svenska verksamheten ett uppsving. Med förra årets kanonsommar färskt i minnet och en ursvag svensk krona och fenomen som flygskam, väntas många svenska semesterfirare stanna hemma samtidigt som turisterna lockas hit.

Vid en snabb jämförelse med internationella hotellkedjor ligger Scandics vinstmultiplar under snittet. Men rabatten på drygt 25 procent är rättvis med hänsyn till Scandics problem i Norden.

Det märks att ledningen har en nyvunnen krisinsikt, men det är mycket riktigt inte frågan om en quick fix. I den låga värderingen finns utrymme för kortsiktiga kurslyft, men på ett års sikt finns bättre investeringsalternativ än Scandic-aktien. Vänta-rådet kvarstår.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom