Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vem har ledartröjan 2020?

2018-09-19 18:00

Ett nytt bolag har tagit över ledartröjan på Stockholmsbörsen i Affärsvärldens femårsjämförelse.

I nummer 39/2015 rankades de 25 största svenska börsbolagen sett till börsvärde i femårs­intervall från 2015. Nu har tabellen uppdaterats med de största bolagen per september 2018.

Med flytten av huvudkontoret till Finland diskvalificeras Nordea från listan och förstaplatsen intas därmed av Volvo. En stark industrikonjunktur, ambitiösa marginalmål och ökad press på uppdelning av industrikoncernen, från bland annat aktivistfonden Cevian, har lyft börsvärdet mer än 70 procent sedan 2015.

Atlas Copco fortsätter sin stadiga klättring genom åren. Det är extra imponerande givet förra årets avknoppning av gruv- och byggdivisionerna i Epiroc, som redan kniper en egen 15:e plats på listan. En annan framgångsrik uppdelning är SCA och Essity, där Essity i dag är värt lika mycket som SCA för tre år sedan.

En ökad tilltro till Ericssons möjligheter att lyckas vända utvecklingen har lyft aktien väsentligt det senaste året. Ericsson klamrar sig därmed kvar kring pallplats.

H&M står för det största raset. Klädjätten är fortfarande inne i en svacka och det finns många frågetecken kvar att räta ut.

Stabila tillväxtbolag som Hexagon och Assa Abloy fortsätter sin tillväxtresa. Övriga förändringar är att Electrolux, Getinge och Melker Schörling (avnoterat) har halkat ur listan och läkemedelsbolaget Sobi klivit in.

Givet Nordeas exit krymper banksektorns andel. Verkstadsbolagen utgör nu hela en tredjedel av börsvärdet på listan.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom