Verkligheten ikapp sociala medier

2012-06-19 21:00 Jonas Elofsson
Foto: Scanpix

Det är inte bolagen det är fel på utan värderingarna. Facebooks misslyckade notering är sannolikt startskottet för en omvärdering av sociala medier.

Den 18 maj 2012 klockan 12.15. Det är inte ofta man har ett exakt klockslag men mycket talar för att den giriga och nästan farsartade börsnoteringen av Facebook blev den nålspets som fick värderingsbubblan inom sociala medier att spricka. Det som var tänkt som ett fortsatt eldunderstöd till sektorn blev i stället en rejäl avkylning av den tidigare så heta branschen.

De fem största bolagen inom sektorn sociala medier, det vill säga Face­book, Linkedin, Groupon, Zynga och Yelp hade ett totalt börsvärde på cirka 106 miljarder dollar dagen då Facebook börsintroducerades. Tre veckor senare hade värdet rasat med över 25 procent till 77 miljarder dollar.

Investerare har nu blivit mycket försiktigare till dessa aktier och utvärderar affärsmodellerna mycket noggrannare. Med sämre exitmöjligheter riskerar riskkapitalet att så sakte­liga vända i dörren till startupbolagen. Det får effekter för hela sektorn.

Det ser alltså ut som att giganten, Facebook, blir det bolag som får klä skott för punkteringen. De första två veckorna föll Facebook-aktien med nästan 30 procent vilket gör Facebooks börsintroduktion på Nasdaq till den sämsta sedan 1995. Över 30 miljarder dollar har spolats bort. På Wall Street myntades snabbt det nedlåtande begreppet Get Zucked, vilket anspelar på Facebooks vd Mark Zucker­berg.

Det mesta gick fel, trots att Facebook hade anlitat hela 33 finansfirmor i noteringsprocessen. Huvudansvarig var amerikanska investmentbanken Morgan Stanley. En analytiker från samma bolag gick dagarna före börsintroduktionen ut till vissa utvalda investerare med beskedet att hans prognos för 2012 skulle sänkas. Ungefär samtidigt meddelade General Motors, en av USA:s största annonsörer, att de tänker sluta att betala för annonsering på Facebook. Det ger helt enkelt för dålig effekt. Tajmingmässigt var det såklart en katastrof för Facebook. Dessutom hade Nasdaq problem med själva handeln i aktien under den första dagen.

Lägg även till att Mark Zuckerberg, utan att rådgöra med styrelsen, bestämde sig för att förvärva bildhanteringssajten Instagram för en miljard dollar ett par veckor före börsnoteringen. Helt i linje med företagets corporate governance-regler. Facebook har valt att vara ett så kallat controlled company. Det betyder till exempel att bolaget inte kommer att ha oberoende styrelseledamöter, kompensations- eller nomineringskommittéer. Med 57 procent av rösterna är det fortfarande Mark Zuckerberg som rattar skutan efter eget huvud. Alla investerare kanske inte uppskattade 28-åringens tilltag och blev varse om vad som kan komma att hända härnäst. Risken har ökat i aktien.

En bransch som får provision på värdet vid börsnoteringen försöker naturligtvis pressa upp värdet så mycket som möjligt. Men den skyhöga värderingen har fått investerare att tveka och aktiekursen halkar därför nu utför. Rejält. Frågan alla ställer sig är vad aktien egentligen är värd. I?dag är analytikernas prognos för vinst per aktie 0,6 dollar för 2013. Investerare är med andra ord beredda att betala 45 gånger nästa års vinst. Alltså p/e 45 för 2013.

I samma bolagsuniversum finns Apple och Google, kanske två av de bästa tillväxtcasen på de amerikanska börserna just nu. Framför allt Apple. Men dessa aktier värderas till ett p/e-tal mellan 10 och 12 på 2013 års vinstprognos. Om samma vinstmultiplar appliceras på Facebook innebär det en kurs på 6–7 dollar. Eller en ytterligare nedgång på 75–80 procent från dagens kurs på dryga 27 dollar.

Apple värderades till p/e 90 vid dess börsintroduktion 1980. Google hade ett p/e- tal på 67 när aktien introducerades 2004 för 84 dollar. Men Google hade en mycket snabbare omsättningstillväxt än vad Facebook har haft under sina tidiga år. Dessutom faller redan Facebooks årliga tillväxttakt sedan ett år tillbaka. Under senaste kvartalet växte omsättningen med 45 procent i årstakt men föll samtidigt med 6 procent jämfört med föregående kvartal. Med ett p/e-tal på runt 70 för 2012 krävs bättre prestanda än så.

Ett sätt att överbrygga en svagare omsättningsutveckling är att komplettera med förvärv. Med över 16 miljarder dollar i nya pengar från börsintroduktionen finns det således ett stort förvärvsutrymme. När Facebooks tillväxtmomentum nu saktar in, kommer förvärv att bli ett viktigare inslag. Frågan är till vilka värderingar.

Facebook betalde fantasisumman 1 miljard dollar för Instagram. Instagram är en gratis mobilapplikation för fotodelning och ett populärt verktyg för att sprida bilder till olika sociala medier som Facebook och Twitter. Men Instagram saknar i princip helt intäkter och fungerande affärsmodell. De egenskaperna delar bolaget med många andra företag inom sektorn sociala medier. Som till exempel den populära sociala nätverkstjänsten Pinterest, också värderad till 1 miljard dollar. Liksom bloggplattformen Tumblr. Eller Foursquare. Exemplen är många.

Till de lite större privata bolagen hör mikrobloggen Twitter som värderas till kring cirka 10 miljarder dollar. Med intäkter på runt 140 miljoner dollar ger det en värdering på över 71 gånger omsättningen. Det vill säga skyhögt mer än Facebooks motsvarande multipel i?dag.

Värsta fantasivärderingen just nu är troligen det finska mobilspelbolaget Rovio Entertainment, som ligger bakom omåttligt populära spelet Angry Birds. Inför den förestående börsnoteringen värderas bolaget till hisnande 9 miljarder dollar, vilket motsvarar 90 gånger försäljningen. Inte vinsten. Bolaget omsätter cirka 100 miljoner dollar. Världens största spelbolag, Electronic Arts, värderas till hälften av Rovio, det vill säga cirka 4,5 miljarder dollar. För övrigt omsätter svenska spelbolaget Mojang lika mycket som Rovio.

En titt på de redan börsnoterade bolagen inom sociala medier ger en liknande bild.

Spelbolaget Zynga har halverat sitt börsvärde de senaste månaderna. Bolaget upplever just nu i princip stadigt sjunkande användarsiffror för sina spel på främst Facebook. Mönstret att kunderna vill nå internet mobilt med sin smartphone eller läsplatta går igen även inom spelbranschen. Trenden är tydlig mot lättanvända och billiga spelappar. Och det går inte att spela Facebook-spel mobilt i samma utsträckning som för pc-plattformen. Även detta slår såklart mot Facebook, där Zynga är det enskilt största intäktsområdet.

Även Kinnevik-ägda rabattkupongföretaget Groupon har haft en stökig resa på börsen och har just nu tappat 70 procent av börsvärdet jämfört med toppen. Linkedin är undantaget i sektorn. Med ett börsvärde på cirka 10 miljarder dollar är bolaget inte långt ifrån sina toppnivåer.

Sociala medier ser ut att följa samma mönster som it-bubblan. Dock är det förhållandevis få bolag som är börsnoterade och inverkan på börsen ser ut att bli marginell den här gången. Det är inte den underliggande tekniken som det är fel på, det är värderingen som är orealistisk. Fundamentalt bra bolag eller tillgångar kommer att finnas kvar, men till en lägre värdering.

Att döma ut Facebook redan nu är därför för tidigt. Men de riskerar att gå samma väg till mötes som Yahoo. Det vill säga bli ett hyggligt stort och lönsamt bolag, men till en helt annan – lägre – värdering. Att säga att företaget är värdelöst och att det skulle vara fel med en vd som bara är 28 år är historielöst. Bill Gates var 30 år när Microsoft noterades 1986. När Apple börsintroducerades 1980 var Steve Jobs bara 26 år gammal och han fick in mer kapital än något annat bolag sedan Ford noterades på 50-talet.

Jonas Elofsson

Premiumnyheter

Aktuellt inom