Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Vi döpte Reinfeldt till tvålen”

2012-08-28 21:00

Nye LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson samarbetar numera med sin hale meningsmotståndare Fredrik Reinfeldt. Men målet är att slänga ut borgarna ur Rosenbad.

Sista veckan i juni satt den nye LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson hos finansminister Anders Borg på Drottninggatan i Stockholm och diskuterade hur ungdomar lättare ska få jobb.

– Han förde fram sina åsikter och avfärdade några av våra. Vi förde fram våra åsikter och avfärdade några av hans. Så kom vi fram till jobbpakten. Avtalen ska ske partsvis och enskilda branscher ska ha möte. Anders Borg och jag ska träffas snart igen, säger Karl-Petter Thorwaldsson och ser nöjd ut.

Bara en månad tidigare hade den då nyvalde Karl-Petter Thorwaldsson i sitt installationstal drämt till med ”regeringen Reinfeldt ska bort”. Men när någon från regeringen strax därpå ringde och undrade om Landsorganisationen (LO) ville samtala om ungdomsarbetslösheten, tackade han ja.

– Vad skulle LO:s medlemmar säga om vi inte ställt upp? Vi måste göra vad vi kan, även om det gynnar en borgerlig regering.

I början av juli, i Almedalen på Gotland, presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt ”pakten”.

Karl-Petter Thorwaldsson, kallad Kålle, sitter i representationsvåningen högst upp i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Runt torget sitter de flesta av paraplyorganisationens medlemmar, bland andra Transportarbetarförbundet och, en liten bit bort, IF Metall, som Karl-Petter Thorwalds­son nyligen chefade för. Han är en av tre metallare som nu nått yttersta toppen. De andra två är Socialdemokraternas parti­ledare Stefan Löfven och Vänsterpartiets parti­ledare Jonas Sjöstedt.

Karl-Petter Thorwaldsson betonar att han jobbar för alla LO-medlemmar, även de som inte röstar på Socialdemokraterna. Det hindrar inte att Löfven är mer än Karl-Petter Thorwaldssons förre chef, de båda är vänner. Och LO ger pengar till Social­demokraterna och LO-chefen sitter i partiets maktnav: det verkställande utskottet.

– Vi ger 50 öre per medlem och månad. Visst hade vi kunnat göra som Svenskt Näringsliv, lägga pengarna i en fond och sedan ge dem till en socialdemokratisk motsvarighet till Timbro. Men vi vill vara öppna.

När det gäller den ständigt omdebatterade höger-vänster-skalan inom socialdemokratin är det svårt att pricka in Karl-Petter Thorwaldsson.

– Han kan låta som väldigt mycket vänster och sedan lite mer höger nästa dag, så han kanske hamnar ganska mycket i mitten till slut. Han är en känslomänniska i sina politiska åsikter, säger Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen.

Själv vill inte Thorwaldsson säga var han står.

– Göran Persson har alltid sagts stå långt till vänster, men de förslag han drev igenom var alltid till höger. Om jag skulle tillhöra någon fraktion skulle det vara den pragmatiska.

Flera Affärsvärlden talar med beskriver Karl-Petter Thorwaldsson som en social naturbegåvning. En gräsrotsman som kuskat land och rike runt och pratat med personer inom den socialdemokratiska rörelsen.

– Jag tycker inte att han varit en teoretiskt eller ideologiskt skarp person utan mer en organisationsmänniska, säger en social­demokratisk debattör.

Men Karl-Petter Thorwaldsson har börjat offensivt. Han vänder sig emot att låg inflation har fått gå före full sysselsättning, LO-basens viktigaste mål. Full sysselsättning ligger någonstans vid 3 procents arbetslöshet, anser han. Thorwaldsson vill alltså att Riksbanken sänker räntan för att skapa mer jobb. Han vill också begränsa vinster i välfärden, men vet inte hur. Och han anser att finanskapitalet måste kontrolleras på något sätt, även om han inte tror på en återreglerad marknad eller en Tobinskatt, alltså en skatt på internationella valutatransaktioner.

– Det blir ständiga bubblor, nu har vi en fjärde på ganska kort tid. Alla går i flock på finansmarknaden, kanske har de för lika bakgrund. Det blir inte bra. Det gäller att hitta nya metoder för att få ordning på detta.

Hur det ska gå till vet han inte. Själv sålde han sina ärvda Volvoaktier – de enda aktier han hade – när han fick 16,50 kronor i utdelning. Det var för högt.

– Då ställde man sig som ägare frågan: Finns det inget som man kan investera i som kan ge utdelning?

Även internt har han varit frispråkig. I sitt installationstal nämnde han paraplyorganisationens minskade inflytande.

– Det var modigt att han beskrev hur LO har marginaliserats. Det var ganska starka ord att säga att det inte duger. Den typen av självkritik har jag aldrig hört från en nyvald LO-ordförande på kongressen och jag jobbade ändå på LO i tolv år, säger den före detta SSU:aren Mikael Romero, som numera är pr-konsult.

Greppet gick hem.

– Ska man göra något åt några problem, så måste man först vara väldigt ärlig och peka på vilka problem som finns. Det är först när alla har samma bild som man kan göra något. Den reaktion jag fick var ”äntligen någon som säger sanningen”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

De enskilda fackförbunden har tappat en halv miljon medlemmar sedan år 2000, medan TCO och Saco har vuxit. En anledning är att antalet arbetare minskar. Men något gemensamt LO-TCO-Saco-paraply, som i andra länder, kan dock Karl-Petter Thorwaldsson inte tänka sig.

– Det är klassmässigt stor skillnad på arbetare och tjänstemän. Du hittar den historiska förklaringen i brukssamhället.

Han återkommer gärna till brukssamhället. Han växte upp i Kosta i Småland där hans pappa var glasblåsare – bland annat har han tillverkat ljuslyktorna som ser ut som snöbollar. Mamma drev en damfrisering. Familjen bodde i en arbetarlänga ”i skuggan av herrgården”. Pappan slutade klockan tre varje dag och lagade middagen medan hans mamma slutade sent. Födelsedagarna var det inte mycket bevänt med eftersom han är född på annandag jul.

Karl-Petter Thorwaldsson flyttade hemifrån när han var 15, läste tvåårig social linje på gymnasiet i Växjö och började sedan studera offentlig förvaltning, men hoppade av.

– Mina föräldrar var besvikna för att jag inte pluggade vidare. Min pappa hade något brev som han alltid visade. Han hade gått sexårig folkskola och rektorn hade skrivit brev till farfar och farmor om att han var duktig i skolan och borde beredas plats på realskolan. Men det var omöjligt på 30-talet.

I stället jobbade han på verkstaden Bröderna Hammarstedt i Växjö. Där låstes arbetarna in en timme före lunch och en timme före hemgång för att de inte skulle smita tidigare. Karl-Petter Thorwaldsson tipsade i all hemlighet Smålandsnytt, vilket fick effekt. Karl-Petter Thorwaldsson gick med i facket, IF Metall, och engagerade sig i SSU.

När han var 22 år fick han sitt första barn och fick gliringar på jobbet när han tog halva barnledigheten.

Då SSU år 1990 skulle byta ledare från Anna Lindh till Kent Carlsson, tvingades Carlsson i sista minuten tacka nej på grund av sjukdom. SSU öppnade sin stämma utan någon ordförandekandidat. Som gubben ur lådan steg då Karl-Petter Thorwaldsson, som tidigare tackat nej, fram. Han sågs som en enande kraft i den interna höger-vänster-fejden.

– Jag slipade växelspakar dagen innan jag åkte upp till Stockholm.

Han visste inte hur han skulle tackla det nya jobbet och försökte kopiera Anna Lindh.

– SSU var annorlunda på den tiden. Funktionen var att säga nej. Nej till Jas, nej till broar och nej till kärnkraft. När man har regeringsmakten är det lätt att det blir så. Jag var emot och vantrivdes. Det är tvärtom den jag är.

Efter ett halvår slutade han att vara tvärsöver. I skoldebatter mötte han Muf-ord­föranden Fredrik Reinfeldt.

– Det var svårt att debattera med honom. Vi döpte honom till Tvålen för att han ändrade åsikt.

Karl-Petter Thorwaldsson vill inte säga vad han tycker om Fredrik Reinfeldt.

– Jag är nog lite mer öppen.

Inom SSU lanserade Karl-Petter Thorwaldsson så småningom ordet ”egenmakt”, som motsats till vanmakt. Demokratin skulle flyttas till de enskilda människorna. Men idén stämplades som höger. På Social­demokraternas partikongress i Göteborg 1993 kallade S-profilen Göran Greider Karl-Petter Thorwaldsson ”moraltant från början av förra sekelskiftet”.

– Tyvärr var det på 1990-talet så han menade att jag var från början av 1800-talet.

Karl-Petter Thorwaldsson ser upplivad ut vid tanken. Men frågan är hur roligt det var då.

– Jag står fortfarande för vartenda ord.

Men en person som stod på andra sidan i debatten om egenmakten ser vinsterna i välfärden som en konsekvens av sådana tankar.

– Vi ansåg att de var naiva inför vad som skulle hända om man släppte in privata ­alternativ, säger han.

Under SSU-tiden engagerade Karl-Petter Thorwaldsson sig även lite internationellt och lyckades ordna det första officiella mötet mellan PLO:s ungdomsförbund och det israeliska arbetarpartiets ungdomsförbund. Men det hela höll på att fallera innan det ens kommit i gång. Båda lägren checkade in på hotell Sergel Plaza på Brunkebergstorg i Stockholm och skulle börja med att äta middag. Men de kunde inte komma överens om att sitta vid samma bord. Timmarna gick och alla blev allt hungrigare.

– Till slut tröttnar Kålle. Precis som John Cleese i sketchen där han jobbar på departementet för knasiga gångstilar går han först fram till det ena lägret och går knasgång för att få dem att förstå hur larvigt det här är och sedan går han till andra gänget. Det bryter låsningen och de sätter sig vid bordet, säger Mikael Romero.

År 1995 rekryterade dåvarande stats­ministern Ingvar Carlsson Karl-Petter Thorwaldsson till regeringskansliet för att fundera på framtidsfrågor. Men när Ingvar Carlssons tilltänkta efterträdare Mona Sahlin fälldes i den så kallade Tobleroneaffären blev Göran Persson partiledare. Mikael Romero berättar:

– Karl-Petter har just kommit ur sin längsta depression någonsin. I två dagar har han hängt med huvudet över att Göran tagit över och säger: ”Det är inte så farligt, Micke, det är bara tio år i frysboxen.” Det är lite Kålle i ett nötskal.

Mycket riktigt åkte han ut.

I stället blev han informationschef för Socialdemokraterna. År 1999 blev han ombudsman på IF Metall och året därpå även ordförande för ABF. Då bad regeringen Persson honom att utreda föräldraförsäkringen.

– Det var inte enbart snällt av Göran att ge honom det uppdraget. Det var en så kontroversiell fråga att det skulle skapa konflikter kring hans person vad han än skulle komma fram med, säger Mikael Romero.

Karl-Petter Thorwaldsson lade bland annat fram formeln fem-fem-fem. Fem månader till modern, fem till fadern och fem att fördela som de ville. Han fick LO:s styrelse att ställa sig bakom förslagen, men inte ­Socialdemokraternas partikongress. Göran Persson var starkt emot.

Karl-Petter Thorwaldsson är feminist, något hans vänner intygar, och pratar länge om jämställdhet.

– På lång sikt måste vi hitta en lösning på att kvinnor i Sverige bara tjänar 73 procent av vad männen tjänar. Vi undervärderar problemet när vi räknar om kvinnors del­tider till heltider och får det till 83 procent.

Han påpekar att det även gäller kvinnors sjukförsäkring och pensioner.

– Jag tror att kvinnor kommer att hoppa av helt och hållet när de bara får vikariat och inga fasta anställningar. Redan nu finns det en tendens när tidningar skriver om Äppelvikskvinnor som är lyckliga hemmafruar. De blir en symbol för kvinnor som inte har råd.

Karl-Petter Thorwaldsson verkar pigg på att driva ett antal frågor. LO har fått en ordförande som ger sig in i politiken. Men det kan bli svårt att vara tongivande med vikande medlemsantal och ett tilltufsat moderparti.

– Vi är beredda att samarbeta med Svenskt Näringsliv och det har funkat väldigt bra. Det första vi gjorde var att uppmana regeringen och Socialdemokraterna att svälja förtreten och komma överens om fyra fem områden för att göra reformer.

Reformerna ska gälla bostadsproduktion, infrastruktursatsningar, sänkt arbetslöshet och nya jobb.

Karl-Petter Thorwaldsson är öppen och på gott humör under hela intervjun. Fram till frågan om kärnkraft. Då hänvisar han till kongressbeslutet om att tillåta att gamla reaktorer ersätts med nya.

Men du själv är emot?

– Jag är LO:s ordförande.

Koll på ”Kålle”

Ålder: 47 år.

Familj: Sambo Carina Persson, vd Campus Bommersvik. Tre vuxna barn, varav ett bonusbarn. Alla har gått i kommunala skolor.

Bor: Trea på Södermalm i Stockholm, lantställe i Södermanland.

Karriär: Metallarbetare, SSU-ordförande, sakkunnig på statsrådsberedningen, informationschef för Socialdemokraterna och ombudsman för IF Metall. Ordförande i ABF sedan 2000, LO-ordförande sedan slutet av maj 2012.

Svordomarna: Han ska plantera ett Vi-träd för varje svordom.

Svenska kyrkan: Medlem, men inte troende.

Kör: Volvo S80, årsmodell 2010. Kanske naturligt eftersom han tillverkat Volvos växelspakar.

Bank: Swedbank.

Alkohol: Han har slutat dricka eftersom han inte tyckte om sig själv morgonen efter.

Mat: Det gillar han. Särskilt att grilla. Före jul ägnar han och Socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström med respektive en dag åt att stoppa julkorv samt göra kalvsylta, leverpastej och griljerade revbensspjäll.

Böcker: ”Han läser kopiöst med böcker. När han blev intresserad av biodling skaffade han sig alla böcker om det, köpte tre bikupor och körde i gång”, säger Tommy Ohlström.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom