Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Vi utmanar en lönsam industri”

2019-04-24 18:00
Frukost: Fralla och cappuccino. Tid: 08.00. Plats: Luzette, centralstationen i Stockholm.

Vikten av att spara till sin pension hamras in av såväl finans- och fondbranschen som statliga myndigheter. Det blir också allt viktigare för unga. För en person som går i pension nu vid 65 års ålder beräknas den allmänna pensionen landa på cirka 50 procent av slutlönen. För den som snart ska fylla 30 och vill gå i pension vid 65 ligger motsvarande siffra på runt 40 procent.

– Att detta är ett problem förstår många arbetsgivare, och det är i det pensionsgapet som vi kommer in, säger Fredrik Burling som grundade Advinans för snart tre år sedan.

Affärsidén är att sänka avgifterna i en lukrativ bransch av pensionsrådgivare, där spelare som Söderberg & Partners och Max Matthiessen har en stor del av kakan. Advinans uppvaktar just nu hr-funktionen och ledningsgrupper i olika bolag inom såväl privat som offentlig sektor för att berätta om sina digitala tjänster kring premiepensionssparande med olika alternativ av indexfonder. Genom digitaliserade processer för pensionen, men också andra personalförmåner som löneväxling och försäkring, minskas rådgivningskostnaden.

– Med digitala verktyg kan vi hjälpa alla, inte bara dem med högst löner.

Svenska hushåll har i dag en total förmögenhet på 17 500 miljarder kronor, av detta är 78 procent pensionstillgångar. En minskad allmänpension plus miljardmarknaden kombinerat med höga avgifter för rådgivare och fonder bidrog till att Fredrik Burling grundade Advinans efter att ha varit managementkonsult i 16 år. Investerare är några finansmän med private equity-bakgrund.

– Denna enorma industri förändras långsamt till det bättre genom nya aktörer. USA har kommit mycket längre än Sverige i resan mot lägre avgifter och moderna affärsmodeller. I USA utgör till exempel indexfonder cirka 35 procent av sparmarknaden men bara 15 procent i Sverige. Majoriteten av amerikanska rådgivare arbetar arvoderat, här arbetar de flesta mot provisioner.

Inom finansbranschen finns andra aktörer som Danica Pension eller Handelsbanken som samarbetar i nya digitala modeller, men det råder även stort motstånd.

– Vi utmanar en mäktig och lönsam industri. Genom att göra det rätta för kunderna och ha mycket lägre kostnader än konkurrenterna kommer vi tjäna mycket pengar på sikt.

Den svenska pensionsindustrin står inför stora förändringar. Med ett provisionsförbud som i England skulle hela affärsmodellen för den traditionella rådgivaren i Sverige ritas om.

– Vi ser hur förmedlings- och rådgivningsaffären förändras snabbt. I princip alla kunder vi träffar har digitalisering högst på agendan. Då fungerar inte en traditionell hantering av pension och försäkring. Men vi ser ett fortsatt behov av komplex rådgivning och tittar därför på att, likt det digitala rådgivningsföretaget Betterment i USA, öppna vår plattform för oberoende rådgivare.

Advinans har nu ett tjugotal företagskunder med cirka 3 000 anställda. De medverkar i flera upphandlingar och har flera processer med runt 150 000 anställda i gång. Fokus är att växa i Sverige, med cirka tre miljoner möjliga användare – och målet är en börsintroduktion om några år.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom