Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Vidöppet för uppköp”

2019-06-19 18:00

BÖRSGOLVET.

Bara halvvägs in i juni är Stockholmsbörsens majdipp återhämtad till mer än hälften. Återigen har tillväxtoptimisternas riskvilja behållit tolkningsföreträdet om att framtiden är ljusblå. Men deras kallt kalkylerande finansiärer signalerar dock att belåningsbränslet snart riskerar att börja sina, tipsar en yuzuglaserad grillad slätvar.

– Prissättningen av opportunistiska företagskrediter börjar se alltmer grisig ut. Framför allt för de svällande volymer av lite svajigare låntagare som optimerat fram svagast möjliga investment grade, nedåt BBB-, till rekordlåga spreadar med stöd av senare års centralbanksköp. Framför allt har totalt illikvida leveraged loans till allt slappare villkor varit förvärvsbränslet i både noterade storaffärer och hos private equity. Spreadarna har redan börjat vidgas i förväntan om en kommande nedgraderingsvåg som kommer dra ned enorma volymer krediter till high yield-träsket. Då väntar stramare refinansiering för expansiva förvärvare, vilket fäller förvärvspriserna, vilket fäller belånade spekulanter. De smarta pengarna har redan ställt om fokus till return of money och de dyker upp igen först när de stressade säljarna blivit fler än marknaden tål.

På tal om private equity så lyfts ventilationsfirman Lindab fram som ett möjligt uppköpscase.

– Nu när Hagströmer och hans Creades flaggat ner är bolaget vidöppet för uppköp. Kom ihåg att det varit i pe-händer tidigare (Ratos). Lägg därtill en fortsatt pressad värdering, kraftigt reducerad skuldbörda och renodlingspotential. Jag har inte svårt att se någon pe-aktör köpa det där, renodla och sedan, runt 2027, får börsen åter chansen att köpa Lindab till p/e 15 på en upptrissad, tvåsiffrig marginal, säger en Tag Heuer Carrera Calibre.

Investerare som gillar starka kassaflöden bör titta närmare på Tethys Oil, tipsar en klimatförnekare som flyger privatjet.

– Tethys är en kassako, men behandlas som en kass ko på börsen. Bolaget har en rejäl nettokassa, fina kassaflöden, generösa utdelningar, återköp och en värdering som är nedpressad i dyn. Med lite medvind kan bolaget generera hela sitt EV i cash på en handfull år.

De svenska storbankerna har totalavkastat i runda slängar noll procent på börsen de senaste dryga fyra åren, vilket för tankarna till räntan på deras sparkonton.

– Det måste vara fullständigt uppenbart för alla att banksektorn möter tuffare konkurrens från flera håll. Varför då investera i de trötta och problemtyngda storbankerna? Det är både höga kostnader och dåligt skötta bolag. Efter ett ljummet kvartal kan man köpa norska Sbanken, en bank med Norges mest nöjda kunder och låga kostnader, till samma värdering som de svenska storbankerna kring p/e 10. Det är en no-brainer att ta rygg på Harald Mix vars Altor är huvudägare, säger ett glas Far Niente Cab 2010 som ligger lång.

Bygghandlaren Byggmax hoppas att deras kunder ska plocka med sig några växter när de köper trallen till sommarens altanbygge. Men det lär stanna vid förhoppningar.

– I investerarpresentationerna såg det så enkelt ut: släng in lite växer och öka kringförsäljningen. Men mina channel checks visar att verkligheten är något annat. I torkan som varit har personalen, som väl är vana att hantera parkettgolv och fransk skruv, helt glömt att vattna växterna. Det var rena växtkyrkogården! säger en välbankad schnitzel på Bar Central.

Den enes död, den andres bröd? Då måste Ratos-ägda Plantagen vara vinnaren!

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom