Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

”Viktigt att brinna för något”

2017-09-13 18:00
Tid: 09.00. Plats: Norrmalmstorg 1, ­Stock- holm. Frukost: Frukt, kvarg med müsli, kaffe. Foto: Erik Aronsson

Berit Behring har precis slagit sig ner vid frukostbordet i Danske Banks representationsvåning på den klassiska adressen Norrmalmstorg 1 i Stockholm när morgonsolen bryter igenom septembermorgonens dimmoln och lyser in genom fönstret. Hon ­noterar genast att solen sticker i ögonen på intervjuaren och reser sig snabbt för att dra för gardinerna. Gesten bekräftar det omedel­bara intrycket av Berit Behring: ­effektiv och handlingskraftig.

Hon tillträdde som vd för Danske Bank i Sverige i april, och har ägnat hela sitt yrkesliv åt bankvärlden. Att det blev så beskriver hon som lite av en slump, hon började jobba 1990 och hade en del vänner som jobbade som penningmäklare.

– Jag tyckte det lät intressant och fick möjlighet att börja på Handelsbankens penningmarknadsavdelning. Det var en otroligt spännande och rolig tid. Åren fram till 1994 var helt unika och det känns fantastiskt att få ha varit med om detta, säger hon.

Med Berit Behring som vd kommer ­Danske Bank att fortsätta satsa i Sverige. I dag är man landets femte största bank och målet är att flytta fram bankens positioner.

– Vi är definitivt här för att stanna. Våra största utmaningar framåt är att hålla jämna steg med den digitala utvecklingen och vara proaktiva i affärsutvecklingen, men också att se morgondagens behov hos kunderna och tillgodose dessa på ett snabbt och effektivt sätt.

En av de frågor som Berit Behring ­brinner för är kvinnligt entreprenörskap. Det kan se ut som en tanke att hennes företrädare på posten som vd för Danske Bank ­Sverige hette Ann Krumlinde, men hon värjer sig lite mot frågan om detta beror på att Danske Bank är särskilt framgångsrika i att uppmuntra kvinnligt ledarskap. Det ­handlar snarare om att hitta rätt person till rätt ­befattning, oavsett kön.

Klart är dock att Danske Bank vill jobba aktivt för att sprida makten mellan män och kvinnor. I september genomför man tillsammans med SUP46 bland annat ­eventet ­Femtech som syftar till att få fler kvinnor till den mansdominerade teknik­branschen.

– Framtiden tillhör dem som är duktiga på teknik, men det finns flera stora utmaningar som måste lösas för att kunna matcha tillväxttakten. Bland annat behövs fler kvinnor i teknikbranschen.

Berit Behring är gift och har två döttrar, och hon har varit noga med att visa att hon och hennes man har kunnat göra karriär på lika villkor. Hon tycker också att det finns gott om kvinnliga förebilder för döttrarna, som till exempel Annika Falkengren och Gunhild Stordalen.

– Det viktiga är att det är människor som brinner för något. Man vill ju gärna visa ­barnen att världen ligger öppen för dem, samtidigt gäller det att de inte känner att de får för stora krav på sig.

Berit Behring vill inte kommentera Nordea-flytten.

Erik Aronsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom