Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Volvo gör förvärv”

2018-11-28 21:30

Aj, aj, aj. Nu börjar det göra rejält ont. Börsen har fallit flera veckor i rad och vännerna börjar misströsta.

– Många indikatorer pekar i fel riktning. Det inte mycket som kan få fart på börsen igen, säger en cheeseburgare på Haymarket.

Det har talats om utköp, men läget börjar bli alltför instabilt.

– Det krävs lite positiva signaler för att företagen ska våga fatta beslut, säger cheeseburgaren.

Riktigt skakigt ser det ut på fastighetsmarknaden.

– Nu går vi in i 2019 och då ska flera lån läggas om. Alla kommer inte att lyckas. Än värre är att flera bostadsutvecklare får lämna tillbaka markanvisningar. Vi kommer att få se flera exempel på det efter årsskiftet. Det är tråkigt nu, men på lång sikt blir det riktigt tufft. Kommunerna vill inte jobba med aktörer som inte levererar, säger en söndagfrukost på Fabrique.

Men långt ifrån alla deppar ihop.

– Det är klart att för Wallenstam, JM och Skanska som bygger hyresrätter är det dags att skörda, tillägger frukosten och gnuggarhänderna.

– Den enes död…

Kassaflödeskalkylen för att flytta in i hyresrätt ser plötsligt attraktiv ut.

– Det kommer att förstärkas ytter-ligare när ränteavdragen trappas ned efter valet. Jag vet vad jag säljer, Oscar Properties, Alm Equity, Tobin. Och så köper jag hyresrättsbyggarna.

Cheeseburgaren är inte lika säljbenägen. Han rättar till den frystorkade löken på den tunna biffen och säger:

– Oscar ska ju bredda verksamheten och bygga billiga bostäder men frågan är om det räcker. Det löser ju inte problemen med kärnverksamheten. Oscar har ju köpt så mycket mark, vad ska han göra med den? Men det är möjligt att det är helt rätt tänkt med billiga bostäder, det verkar finnas ett behov på marknaden där.

Alla har inte märkt av det försämrade läget. För flera bolag rullar det på.

– Volvo har haft några riktigt goda år och nu är de beredda att investera igen. Martin Lundstedt gör en rejäl genomgång om verksamheten. VCE lär skiljas ut ytterligare, men bolaget knoppas inte av i detta läge. Tvärtom, Volvo kommer att börja köpa igen. Det görs inga jätteförvärv, men flera kompletteringsförvärv lär vi få se, säger en förstaklassresenär på väg till London.

Från en känd hotellveranda med anor säger en sotad kalvtartar med Avrugakaviar att det händer en hel del saker runt Cherry.

– Det verkar ganska tydligt att deras spelutvecklingsdotterbolag Yggdrasil närmar sig självständighet. De söker just nu en chefsjurist med erfarenhet av ipo-sammanhang.

Hans sällskap, en torskrygg med räkor, invänder att från Cherrys håll har de sagt att det inte finns några planer på en börsnotering men den sotade kalvtartaren är säker på sin sak.

– Om man tittar på alla Cherrys dotterbolag och varumärken så är det bara Yggdrasil som skickar ut sina egna pressreleaser. Jag tycker att det är tydligt att de är på väg mot en notering på Stockholmsbörsen. De har några obligationer som de antagligen kommer att omfinansiera i januari.

Vad var det de sa?

Lövbiffen: Fredrik Lundbergs största huvudvärk är de dryga 10 procenten i Ica. Han vill ur, men vem vill betala för en corner som ger begränsad makt? frågade sig en lövbiff på Grodan i våras och tillade att när någon bjuder tillräckligt säljer han på studs. I måndags kom beskedet att Industrivärden säljer sina aktier till bland annat Ica-handlarnas förbund. Vinsten blir 5,6 miljarder kronor.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom