Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Zalando halkar efter

2018-11-28 21:30

Affärsvärldens internationella turné fortsätter. Denna vecka med Tysklands 50 största börsbolag.

Klädhandlaren Zalando är förmodligen det mest omskrivna tyska börsbolaget i svensk affärs­press. Givet Kinneviks 32-­procentiga ägande och att Zalando konkurrerar med H&M är det inte märkligt. Men faktum är att e-handlaren, efter 40 procents ras från kursrekordet, är nära att inte kvala in bland Tysklands 50 största börsbolag. Zalando intar plats 50.

Precis som i USA återfinns ett it-bolag i toppen, i Tysklands fall affärssystemjätten SAP.

Biltillverkartrion Volkswagen, Daimler och BMW håller sig kvar bland de tio största bolagen, men aktiernas tapp de senaste fem åren har pressat ner p/e-­talen till ensiffriga nivåer. Beaktas att alla tre bilbolagen sitter med nettokassa blir kalkylen än mer attraktiv sett till ev/ebit, med multiplar på endast 2–4 gånger rörelseresultatet. Värdefynd eller värdefällor, det är frågan.

Förvaltarna av Didner & Gerge Aktiefond lutar åt det förstnämnda. Volkswagen har varit ett av fondens största nettoköp i år och var per 30 september fondens nionde största innehav.

Bland bolagen med bäst utveckling de senaste fem åren märks sportklädesbolaget ­Adidas (+140 procent), men även Vonovia (+134 procent) som är Tysklands största bostadsfastighetsbolag.

Problemen i tysk banksektor illustreras av frånvaron av banker i den absoluta toppen. Deutsche Bank, ned 70 procent på fem år, hamnar först på plats 27, och Commerzbank ytterligare några steg ner.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom