Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Zennströms nya it-favoriter

2014-11-11 21:00
Foto: Mark Earthy

Niklas Zennström ska investera över 3 miljarder från sin tredje fond i lovande internetbolag. Hälsovård och undervisning är hetast just nu.

I slutet av 1980-talet satt det lappar på anslagstavlor runt om på Teknikum på Uppsala universitet med rubriken ”Världens bäst betalda idrottsman spelar basket”. De som ville vara med och bilda ett studentbasketlag uppmanades kontakta Niklas Zennström som redan som trettonåring hade vunnit ungdomsallsvenskan och riksmästerskapet. Några dagar senare hade en teknolog klottrat ”världens bäst betalda civilingenjör spelar inte basket” över lapparna. Ord som senare skulle visa sig betydligt mer insiktsfulla än vad någon då kunde ana.

Uppsala universitet har fostrat många entreprenörer under senare år, inte minst från årskullarna kring Niklas Zennströms. På civilingenjörsprogrammet Teknisk fysik fanns fler framtida miljardärer, som Karl Hörnell, programmeraren och medgrundaren till pokernätverket Ongame som 2007 såldes för knappt 5 miljarder kronor till den österrikiska spel­jätten Bwin. En annan teknisk fysiker är serieentreprenören Jan Nilsson som var delägare i Framtidsfabriken och grundade Bredbandsbolaget tillsammans med Jonas Birgersson och Jan-Erik Fiske. Även databasföretaget My SQL, som såldes till amerikanska Sun för en miljard dollar 2008, har rötter i Uppsala.

Men ingen kommer i närheten av Niklas Zennström, som enligt Affärsvärldens uppskattningar har dragit in en bra bit över 10 miljarder kronor på de olika affärerna kring ip-telefonibolaget Skype. Han skulle med andra ord kunna dra sig tillbaka och dricka paraplydrinkar resten av livet, men det verkar inte stå på önskelistan.

– Jag jobbar mycket, men inte lika mycket som när man är entreprenör, då jobbar man precis hela tiden.

Zennström skrattar till när han försöker övertyga om att han söker mer balans i livet och mer tid för sitt stora intresse, som i dag är kappsegling snarare än basket. Han är dock inte road av att prata om sig själv utan glider snabbt in på den globala jakten efter snabbväxande teknikföretag.

– På söndag åker jag till San Francisco i två dagar och sen är jag hemma några dagar. Efter det kommer en Asienresa, Hongkong, Peking och Tokyo under en vecka. Vi har en global verksamhet som kräver en del resor.

Niklas Zennström har hunnit fylla 48 år och bor i London sedan många år. Kontoret ligger på New Bond Street, den norra delen av den exklusiva shoppinggatan Bond Street. Fastighetspriserna här är bland de högsta i världen och bland grannarna märks exempelvis den välkända auktionsfirman Sotheby’s.

Härifrån driver Zennström två företag med olika profil: riskkapitalbolaget Atomico som investerar i it-företag över hela världen och Zennström Philanthropies som investerar i världsförbättrande projekt inom miljö och mänskliga rättigheter. I Atomicos rymliga styrelserum, med en glasvägg mot receptionen åt ena hållet och burspråk med utsikt över New Bond Street åt andra, berättar it-oraklet att målet med Atomico är att skapa ett av världens ledande riskkapitalbolag. Han hävdar att han har en konkurrensfördel framför konventionella finansiella investerare, eftersom entreprenörer hellre släpper in andra entreprenörer som ägare. Han vurmar också för att hitta och hjälpa bolag som inte har sina rötter i Silicon Valley.

Investeringsportföljen har vuxit till över 60 teknikbolag och Atomico har nu kontor även i Peking, Istanbul, Sao Paulo, Tokyo och Seoul, vilket skvallrar om var Zennström hoppas hitta nästa framgångsrika startupbolag.

Just nu investeras drygt 3,5 miljarder kronor som drogs in till den senaste fonden Atomico III. Sedan starten 2006 har bolagets olika fonder deltagit i flera substantiella transaktioner, bland annat vid försäljningen av halva det finska spelbolaget Supercell som då värderades till över 20 miljarder kronor. Andra kända investeringar är det svenska betaltjänstbolaget Klarna, finska spelbolaget Rovio (med spelet Angry Birds) och amerikanska Rdio, en konkurrent till Spotify.

På frågan vad som är nästa heta tekniktrend att investera i stakar sig Zennström den enda gången under intervjun. Han hittar inte det svenska uttrycket för it-investerarens kanske mest slitna ord: disrupt. Det vill säga en teknik eller trend som förändrar en bransch från grunden och skapar nya vinnare och förlorare. Atomico letar efter olika nya konsumentteknologier som har potential att transformera hela sektorer. Han lyfter fram utbildning och hälsa/vård som de hetaste områdena just nu, men vill hellre tala om större, övergripande trender som han tycker är viktigare än vad som ska bli nästa vårs mode på internet.

– I dag kan framgångsrika företag växa fram från alla möjliga regioner. Det är större chans i dag att nästa framgångsrika startupbolag startas utanför Silicon Valley.

Zennström skiner upp när han berättar att per capita är Stockholm endast slaget av Silicon Valley när det gäller antal startupbolag som värderas till över en miljard dollar och som har grundats de senaste tio åren. Och spå­domen om vilka nya städer som står i begrepp att kliva upp på den internationella scenen överraskar.

– Jag tippar Dublin. Bland annat för att det inte finns så mycket annat att göra i Dublin än att starta bolag då arbetslösheten är hög.

Tillväxtmarknaderna kommer också snabbt och São Paulo lyfts fram som en högintressant region. Samtidigt har Kina redan skapat 22 miljarddollarbolag de senaste åren. Senaste exemplet är e-handelsjätten Alibaba som nu utmanar Amazon.

Niklas Zennström är ledigt klädd med uppknäppt skjorta, mörkgrå kavaj och jeans. Han ger ett lugnt, ödmjukt intryck och sitter ofta framåtlutad över bordet när han pratar. Det han säger är så gott som alltid baserat på någon form av analys. Han konstaterar att mentaliteten har förändrats bland dagens ingenjörsstudenter.

– När jag gick ut teknisk fysik 1991 ville alla börja jobba på Ericsson. I dag är det större sannolikhet att studenterna vill börja jobba på ett startupbolag, eller ett ungt men etablerat teknikbolag som till exempel Klarna eller Spotify.

En skillnad mot då är att det i dag finns framgångsrika förebilder som unga entreprenörer kan inspireras av och ett ekosystem att växa i. Många i den första generationen fostrades av Jan Stenbeck vars entreprenörskap inspirerade Niklas Zennström, som hamnade på ett nystartat Tele 2 efter examen. Samtidigt poängterar han att det fanns sådant i Stenbecksfärens företagskultur som han ogillade och han säger att Jan Stenbeck kunde vara väl nyckfull. Zennström har emellertid fortfarande stor respekt för Kinnevik och Cristina Stenbeck, som han anser har gjort ett bra jobb med gruppen. Han vill dock inte recensera Kinneviks internetbolag Zalando eller Rocket Internet eller huruvida Kinnevik-aktien är övervärderad eller inte. Han är nämligen totalt ointresserad av aktiemarknaden.

Med Skype och Spotify fick Sverige två världsledande unga teknikbolag som i sin tur har inspirerat en ny generation entreprenörer. Bland dessa finns grundarna av Klarna och det senaste svenska succébolaget Truecaller. Atomico har investerat i båda. Enligt Niklas Zennström har True­caller goda chanser att bli nästa svenska bolag i den exklusiva miljarddollarklubben. Bolaget har utvecklat en nummerpresentatörstjänst för mobilen och växer nu med över 200 000 användare per dag. Tillväxttakten accelererar fortfarande och tjänsten är redan stor i länder som Indien och Mellanöstern. Han är full av beundran för True­callers grundare, KTH-ingenjörerna Alan Mamedi and Nami Zarringhalam.

– De är ödmjuka, lyssnar och fattar bra beslut. De fokuserar på teknologin och sina produkter.

Även om Niklas Zennström inte har bott i Sverige sedan 1996, då han flyttade till Danmark för att bygga upp Tele 2:s internettjänst där, så besöker han fäderneslandet regelbundet. Flera av portföljbolagen finns i Stockholm, sommarstället ligger på Smådalarö och dessutom sitter han i styrelsen för klädjätten H&M. Med sitt globala perspektiv konstaterar han också att kompetensen inom datavetenskap är hög här.

– Det produceras väldigt bra ingenjörer i Sverige, men vi behöver producera betydligt fler ingenjörer inom datavetenskap, det är där tillväxten finns. Internet och programvara kommer att förändra alla sektorer i världen.

Hur Sverige ska vända den dystra utvecklingen i skolan har han inget patentrecept på. Men som son till ett lärarpar tycker han att det är märkligt att lärarna inte prioriteras högre.

– Läraryrket måste ju vara det viktigaste yrket som man har i ett land. Jag förstår inte varför det inte skulle vara det mest prestigefyllda yrket. Om man bestämmer sig för att det är ett högprestigejobb så måste det innebära hög lön men också krav på hög kompetensnivå och engagemang.

Där det finns problem finns det också möjligheter, och Niklas Zennström är en sann utvecklingsoptimist. Han menar att ny teknologi är en del av lösningen på skolans problem. Atomico har exempelvis investerat i Knewton som med hjälp av så kallat adaptivt lärande (självlärande matematiska al­goritmer) möjliggör personlighetsanpassat utbildningsmaterial. Med andra ord förändras materialet i takt med att eleven lär sig saker.

Rådet till dem som går i skolan i dag är att anstränga sig och göra så väl ifrån sig som det bara är möjligt, eftersom det ger större valmöjligheter längre fram. Ett annat råd är att skaffa någon form av entreprenörs­erfarenhet, vilken som helst, även i liten skala och att studera utomlands. Precis det som han själv gjorde, med andra ord.

Skype-grundaren är ingen större fan av Microsofts produkter (Skype ägs dock av Microsoft i dag). Ändå sätter Zennström Bill Gates främst bland entreprenörer. Inte minst för det som han sedan 2006 på heltid genomför i Bill & Melinda Gates Foundation, en av världens största välgörenhets­organisationer räknat i tillgångar. Bill Gates är inte bara världens rikaste man. Han är samtidigt tekniknörd och en världsmedborgare, två karaktärsdrag som förenat honom med Niklas Zennström som även driver stiftelsen Zennström Philanthropies tillsammans med hustrun Catherine. En av hjärtefrågorna för dem är hur Östersjön ska räddas. Zennström anser att Sverige har en historisk skuld och störst ansvar eftersom vi har längst kust mot Östersjön. Han hävdar att Östersjön är ett av världens mest förstörda hav med döda zoner som är lika stora till ytan som Danmark.

Trots att världen numera kan ringa gratis via internet finns det gott om problem kvar för en analytiskt lagd entreprenör att lösa.

Niklas Zennström

Född: 1966.

Familj: Hustrun ­Catherine.

Bor: I London och i Stockholms skärgård.

Utbildning: Civilingenjör och civilekonom Uppsala universitet.

Entreprenörskarriär: Grundat internetbolagen Kazaa, Skype, Joost, riskkapitalbolaget Atomico samt stiftelsen Zennström Philanthropies.

Fritidsintressen: Kappsegling med egna båten Ran och skidåkning.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom