Zennströms nya it-favoriter

Niklas Zennström ska investera över 3 miljarder från sin tredje fond i lovande internetbolag. Hälsovård och undervisning är hetast just nu.

I slutet av 1980-talet satt det lappar på anslagstavlor runt om på Teknikum på Uppsala universitet med rubriken ”Världens bäst betalda idrottsman spelar basket”. De som ville vara med och bilda ett studentbasketlag uppmanades kontakta Niklas Zennström som redan som trettonåring hade vunnit ungdomsallsvenskan och riksmästerskapet. Några dagar senare hade en teknolog klottrat ”världens bäst betalda civilingenjör spelar inte basket” över lapparna. Ord som senare skulle visa sig betydligt mer insiktsfulla än vad någon då kunde ana.

Uppsala universitet har fostrat många entreprenörer under senare år, inte minst från årskullarna kring Niklas Zennströms. På civilingenjörsprogrammet Teknisk fysik fanns fler framtida miljardärer, som Karl Hörnell, programmeraren och medgrundaren till pokernätverket Ongame som 2007 såldes för knappt 5 miljarder kronor till den österrikiska spel­jätten Bwin. En annan teknisk fysiker är serieentreprenören Jan Nilsson som var delägare i Framtidsfabriken och grundade Bredbandsbolaget tillsammans med Jonas Birgersson och Jan-Erik Fiske. Även databasföretaget My SQL, som såldes till amerikanska Sun för en miljard dollar 2008, har rötter i Uppsala.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här