Innehåll från annonsör

AMF Balansfond – ett klokt fondsparande som passar många

AMF Fonder erbjuder tolv olika fonder som alla har en sak gemensamt; riktigt låga avgifter. AMF Balansfond är inget undantag. Den har 5 stjärnor hos Morningstar (1) och kan vara ett bra alternativ när marknaden är oförutsägbar.
AMF Balansfond – ett klokt fondsparande som passar många - Björn-Lind-AMF_binary_6973062.jpg

I AMF Balansfond får spararna möjlighet till en stabil avkastning genom fondens blandning av aktier och räntebärande placeringar. Och det bästa av allt: fonden sköts av AMF Fonders samlade förvaltarteam.

Nyhetsinslag om fallande börskurser, minusräntor och Brexit duggar tätt och många undrar hur de ska placera sina pengar när börserna är turbulenta. Vi har talat med Björn Lind som förvaltar AMF Balansfond som investerar både i svenska och utländska aktier samt svenska räntebärande papper.

– Blandfonder passar dig som söker en bra medelriskfond. Den passar speciellt bra när börsklimatet är oförutsägbart men en sparare ändå vill ha kvar en fot på aktiemarknaden, säger Björn Lind och fortsätter.

– Vi har många år med stigande börser och högkonjunktur bakom oss. AMF Fonder tror inte på lågkonjunktur men däremot på att ekonomin kommer att bromsa in. Framåt förväntar vi oss en slagig marknad och antagligen några knepiga börsmånader med olika orosmoln på himlen, till exempel Brexit och flera handelskonflikter. Trots orosmolnen tror vi att aktier kommer ge en bättre avkastning än räntor de kommande åren.

Hur investerar en balansfond och hur viktigt är det med låg avgift?

Som för allt sparande gäller det att se till att inte betala onödigt höga avgifter på sina fonder. AMF Balansfond är bland de billigaste aktivt förvaltade fonderna i sin kategori (2) och de senaste 10 åren har den i snitt avkastat 8,5 procent per år (3). Fonden kan ha en total aktieandel mellan 25 och 75 procent och de senaste åren har andelen legat på drygt 60 procent. Historiskt sett har fondens aktieandel aldrig understigit 50 procent.

Björn Lind menar att den viktigaste framgångsfaktorn för en blandfond är just det – att alltid ha rätt fördelning mellan aktier och räntor. Balansfonden har för närvarande cirka 40 procent svenska aktier, drygt 20 procent utländska aktier och knappt 40 procent svenska räntepapper.

– Balansfondens styrka är att den snabbt kan vikta om till räntebärande papper när aktier går sämre. En annan lärdom jag gjort under mina drygt 30 år som fondförvaltare är att en bra blandfond utmärker sig genom ett bra lagarbete. Och det är precis vad vi har. Vi är ett team av mycket erfarna förvaltare som arbetar tätt tillsammans, några har djup kunskap om världens olika aktiemarknader, andra om räntemarknaden. Man kan säga att den som sparar i balansfonden får ta del av hela fondbolagets kunskap, säger Björn Lind.

Även själva processen för att välja aktier gör skillnad enligt Björn Lind. När det gäller balansfonden väljer förvaltarna sina favoritaktier inom ”sin” region och sedan ansvarar Björn för fondens risk och fördelning totalt sett. Beslut om regioner och branscher kan fattas snabbt och lätt.

– Ett exempel är att vi väljer bland de mest spännande teknologiaktierna i världen, inte en teknologiaktie i varje land. Ett annat exempel är att vi idag till exempel hellre köper bankaktier i Amerika än i Europa, då räntorna just nu är högre i USA än i Europa, en investering som verkligen lönat sig hittills under 2019, säger han.

Hållbara bolag viktigt för en god avkastning

Hållbarhet är viktigt när fondförvaltarna väljer vilka bolag de ska investera i. AMF anser att företag med god företagsstyrning och en genomtänkt hållbarhetsstrategi, långsiktigt bör ha goda förutsättningar att skapa en bättre avkastning på spararnas pengar. AMF Balansfond har fått toppbetyget 5 när det gäller hållbarhet

– Sedan några år använder vi oss av ett globalt hållbarhetsindex för utländska aktier. Indexet väljer ut de 50 procent mest hållbara investeringarna i respektive bransch. Vi tar också hjälp av externa analysbolag, MSCI och Sustainalytics, som är experter på just hållbarhet för att bedöma bolagens hållbarhetsarbete för svenska aktier och svenska räntepapper. Vi kan investera utanför fondens index och om det är aktuellt finns en utvecklad process för hur vi gör. Till exempel har vi investerat i Vestas Vind (vindsnurror), BillerudKorsnäs (pappersförpackningar) och ett bolag som heter NextEra Energy (vind och solenergibolag i USA). Genom att rösta på bolagsstämmor både i Sverige och i utlandet är vi med och påverkar bolagen i alla möjliga frågor, inte bara sådant som rör hållbarhet, säger Björn Lind.

”Sverige är en fantastisk marknad”

AMF Balansfond investerar även mycket i Sverige eftersom det är en fantastisk aktiemarknad med fina exportbolag med en stark global position.

– Det fina med att investera i Sverige är att vi investerare har nära till bolagens ledningar och därmed kan påverka bolagen i vad vi bedömer är rätt riktning. Vi satsar framför allt på svenska bolag som är konkurrenskraftiga såväl i Sverige som internationellt. Några intressanta investeringar vi ser just nu är Astra Zeneca som har spännande produktlanseringar och inga större patentuttag förrän 2024, och BillerudKorsnäs som är långt framme inom förnybara förpackningsmaterial, avslutar Björn Lind.

Populära fonder med bra hållbarhetsbetyg

AMF Fonder har tolv fonder som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. De har alla låga avgifter vilket gör att det blir mer pengar kvar till dig. Fonderna har också fina hållbarhetsbetyg som i genomsnitt är 4,3 av 5 (4).

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Informationsbroschyr och faktablad

1 Morningstar rating per 2019-08-31

2 Morningstar kategori ”Blandfond – SEK, balanserad”

3 Morningstar, avkastning 2009-09-01 – 2019-08-31, ej justerad för inflation

4 Morningstar hållbarhetsbetyg per 2019-07-31

Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion.

‘>

 

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.