Innehåll från annonsör

”Därför är börsen förutsägbar”

Om du blir presenterad för någon som anser sig kunna sia om aktiemarknadens utveckling på kort sikt bör alla dina instinkter säga till dig att vara skeptisk. På lång sikt är dock aktiemarknaden ganska förutsägbar, säger Oddbjörn Dybvad, förvaltare på ODIN Fonder.
”Därför är börsen förutsägbar” - Oddbjörn-Dybvad-halvprofil_binary_6886969.jpg

Aktiemarknaden kan på lång sikt tillskrivas tre variabler: resultattillväxt i bolagen, utdelning från bolagen, och prissättningen av aktierna.

Som långsiktig investerare får du en god avkastning om du kan köpa bolagsaktier som både klarar av att öka sina resultat under en lång period och ger en bra direktavkastning i form av utdelning, samt om du köper aktierna till ett vettigt pris i förhållande till resultaten (P/E).

Oddbjörn tar ett exempel för att förklara hur det fungerar:

Om du under en tidsperiod på tio år investerar i ett bolag som ökar sina resultat med 6 procent om året, med en årlig utdelning på 3 procent, och prissättningen av bolaget under samma period ökar från P/E 10x till 15x, blir din årliga avkastning under tioårsperioden 6 procent + 3 procent + 4.1 procent = 13.1 procent. De 4,1 % är den effekt den ändrade prissättningen har på den årliga avkastningen under tioårsperioden.

Den ändrade prissättningen från P/E 10 till P/E 15 utgör i det här fallet runt 30 procent av din totala avkastning. 70 procent av avkastningen kommer från de två första av de grundläggande variablerna, det vill säga resultattillväxt och utdelning. Investerar man med ett tidsperspektiv på tio år är det därför viktigt att både investera i bolag som har grundläggande bra framtidsutsikter och att ha koll på att prissättningen är rimlig.

Om du ökar tidsperioden från tio till femton år med samma förutsättningar som ovan, kommer nästan all avkastning bero på de två första variablerna, resultattillväxt och utdelning. Endast 2 procent av den totala avkastningen kommer att bero på ändrad prissättning. Ur ett långsiktigt perspektiv är aktiemarknaden alltså rationell och förändring i värdering har ingen större betydelse.

Avkastning i praktiken

– De senaste hundra åren har den amerikanska aktiemarknaden, S&P 500, gett en årlig avkastning på 9,6 procent, berättar Oddbjörn Dybvad. Varifrån kommer då denna avkastning?

Resultattillväxten under perioden har varit 5 procent om året, utdelningen har varit 4,5 procent om året och avkastningen från förändringar i prissättningen har varit 0,1 procent om året. Orsaken till att förändringen i värdering inte är så intressanta på väldigt lång sikt är att kraften från den årliga utdelnings- och resultattillväxten dominerar över förändringarna i prissättningen, som är en engångshändelse under perioden. Slutsatsen är att ur ett långsiktigt perspektiv vinner realiteterna. Ur ett kortsiktigt perspektiv är emellertid avkastningen starkt färgad av förändringar i prissättningen.

– Vi försöker att investera i bolag som kan skydda sina konkurrenspositioner, öka sina resurser över tid, samt ge utdelning. Samtidigt försöker vi att inte betala för mycket för dessa bolag. På lång sikt anser vi att detta ger en god avkastning för våra kunder, avslutar Oddbjörn Dybvad.

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige
 

<span class='js-extra-html' data-iframe='’>

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco