Innehåll från annonsör

Därför är Storebrands faktorfond framgångsrik

Söker du en långsiktig investering som slår index? Då kan Storebrand Global Multifaktor vara en intressant fond för dig, den ger dig en blandning av aktiv förvaltning och metodisk indexförvaltning.
Därför är Storebrands faktorfond framgångsrik - spp_ny-1_binary_6883733.jpg

–  Fonden uppnår meravkastning jämfört med sitt index (MSCI World TNR) genom att ta exponering mot definierade faktorer som man kan förvänta sig ger meravkastning på lång sikt. Många förvaltare väljer olika teman och tror på olika sektorer i olika perioder. Vår fond är istället regions- och sektorneutral vilket innebär att vi inte överviktar eller underviktar i förhållande till index då vi inte tycker det är värt risken och kan vara svårt att tajma, förklarar Andreas Poole, som förvaltar Storebrand Global Multifaktor i Oslo.

Under de senaste tre åren, har fonden stigit hela 53 procent i svenska kronor* och till en lägre risk än såväl globala fonder och globalindex. Något som också är utmärkande för Storebrand Multifaktor är den jämna avkastningen. På dessa tre år har den bara haft 28 procent negativa månader, relativt till index.

Faktorförvaltning/Smart beta-förvaltning

Som namnet antyder är denna fond en så kallad faktorfond, även kallad smart beta fond. Den bygger i grunden på faktortekniker, som grundar sig på forskning som sträcker sig 20-30 år bakåt tiden.

Förvaltaren väljer en eller flera faktorer som enligt forskning ska ge meravkastning över tid. Därefter förvaltas fonden som en indexfond för att hålla kostnaderna låga.

Målet med faktorförvaltning är att genom ett bra urval kunna överprestera mot de traditionella marknadsviktade indexen till en lägre risk genom en metodisk indexförvaltning och låga kostnader.  

Till skillnad från enfaktorfond, fokuserar Storebrand Global Multifaktor på fyra faktorer samtidigt.

Fonden investerar i fyra bestämda faktorer; värde, storlek, momentum och volatilitet. Varje faktor står för en fjärdedel av fonden.

Värde: Lågt prisade aktier ger högre avkastning än högt prisade aktier över tid. Tanken är att lågt värderade bolag med stabila vinster både ger ett bra kassaflöde och stark balansräkning till skillnad från tillväxtaktier, som bygger på förhoppningar om stora framtida vinster. 

Storlek: Mindre företag ger också högre avkastning än större bolag över tid, såsom de så kallade börsjättarna. Den här effekten är väl dokumenterad i ekonomisk forskning, men eftersom merparten av dessa studier är gjorda i USA, är de småföretag som beskrivs snarare medelstora bolag globalt.

Momentum: Aktier som haft en bra avkastning fortsätter ofta ha en god avkastning. Eftersom aktier tenderar att röra sig i en riktning under en viss tidsperiod och det är svårt att säga när momentumeffekten avtar, är denna strategi väldigt aktiv.

Volatilitet: Aktier som på kort sikt inte förändras så mycket i värde ger lika god avkastning som de som varierar mycket i värde, men till en lägre risk. Man vill hitta stabila aktier som har en stabil aktiekurs.

Vilken typ av investerare/fondsparare passar Storebrand Global Multifaktor?
– En multifaktorfond passar en placerare som önskar att uppnå en långsiktig överavkastning genom en metodisk förvaltning.

Planerar du däremot att investera kortsiktigt ska du helst undvika aktier. Men jämfört med andra aktiefonder är det här ändå en relativt trygg fond, påpekar Andreas Poole.

Vad kommer du som förvaltare fokusera på 2018?
– Jag kommer att följa min långsiktiga strategi, vilket jag gjort de senaste fyra åren i den här fonden. Jag har inga taktiska grepp eftersom det är en fond där vi söker långsiktig avkastning. Det som fungerat de senaste fyra åren räknar vi med att det fungerar även 2018.

Mottagit hem prestigefullt pris

• Tidigare i år fick Storebrand Global Multifaktor pris för bästa globala aktiefond på Morningstar Fund Awards 2017 i Oslo.
• Storebrand i Sverige är filial till norska Storebrand Asset management.
• Storebrandkoncernen har ett produktbolag i Sverige – SPP fonder. Storebrandfonder och Delphi fonder marknadsförs också i Sverige.
• SPP Fonder är Sveriges femte största fondbolag och förvaltar cirka 170 miljarder kronor. Fonden har överavkastat cirka 20 procent de senaste fem åren** mot sitt jämförelseindex MSCI World TNR.

 *) 20141101-20171031, utan hänsyn tagen till inflation

**) 20121101-20171031, utan hänsyn tagen till inflation

 

RISKINFORMATION:

Detta är en annons från SPP Fonder. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.  Faktablad finns att tillgå på www.spp.se

 

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco