Innehåll från annonsör

Det går fortfarande att fynda på aktiemarknaden

ODINs investeringsdirektör och förvaltare Vegard Søraunet hittar fortfarande fynd på aktiemarknaden, trots att det finns många krokar man kan hänga upp ett negativt marknadsscenario på. Det är lätt att ryckas med i en stark konjunkturcykel och han konstaterar att det någon gång kommer att vända.
Det går fortfarande att fynda på aktiemarknaden - Vegard-Søraunet_ODIN_binary_6936136.jpg
Vegard Søraunet en av sex förvaltare i det norska investmentbolaget Aeternum.

Frågan är när. Trots att makroindikatorerna har slutat att stiga är räntorna på väg upp och förväntningarna på företagens rörelsemarginaler är höga på aggregerad nivå. För en aktiv förvaltare som ODIN med få företag i portföljen finns det dock alltid investeringsmöjligheter där ute.

– Det vi ser som de största riskfaktorerna är för snabba höjningar från centralbanker och Kinas utveckling, menar Vegard Søraunet.

När vi börjar prata aktier är det speciellt tre bolag han lyfter fram. Det första bolaget som nämns är Hoist Finance, som är en aktör i finansbranschen med egen banklicens. Det innebär att de har lägre finansieringskostnader genom en sparprodukt. Det menar Vegard Søraunet är en konkurrensfördel.

Hoist Finance är också en av våra senaste investeringar. Vi ser tydliga tecken på att pristrycket på portföljköp kommer att minska. Det beror på att finansieringskostnaderna har stigit och att de rent finansiella aktörerna inte är lika aktiva. Dessutom har den nya VDn (tidigare Lindorffs VD) samlat ett starkt team som kommer öka den operativa effektiviteten, säger Vegard Søraunet.

Det andra bolaget Vegard Søraunet nämner är Beijer Alma. Det är ett välskött konglomerat i Sverige med exponering mot nischfjädrar för fordon och industri, nätverkskablar för telekom, energi och offshoreindustrin samt ett handelsföretag.

– Vi tror att den nya ledningen kommer att fokusera på förvärvsmöjligheter i framöver, förklarar han.

Det tredje bolaget vi pratar om är Ahlström-Munksjö, ett bolag som är listat i Sverige och Finland. Det hamnar ofta i skuggan av andra pappersproducenter. Skillnaden är att företaget är en global nischproducent med betydande marknadsandelar i sina segment.

– Det innebär att de har prismakt i en bransch som upplever högre priser på insatsvaror, säger Søraunet.

Prissättningen av den svenska börsen ligger på historiskt höga nivåer efter att vi har upplevt åtta till nio års börsuppgång

– Därför är det som alltid viktigt att följa bolagens resultat framöver. Klarar man att upprätthålla dessa kommer det även att avspeglas på börsen. Risken för eventuella korrigeringar är däremot överhängande, påpekar han.

När vi ställer frågan vad ODIN undviker att investera i svarar Søraunet att det som förvaltare är lätt att bli bländad av en aktie som är billig.

– Vi på ODIN vill kombinera ett attraktivt pris med att investera i företag som kan visa på lönsam tillväxt och långsiktiga fundamentala utsikter. Därför är vi aktiva och väljer att exponera oss på annat sätt än index då vi tror att det kommer att gynna våra kunder framöver, avslutar Vegard Søraunet.

För mer information | www.odinfondernews.se
Odin Fonders nyhetsbrev | Prenumerera här

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

FAKTA:

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk, se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser på hemsidan under odinfonder.se/våra-fonder, skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller ring 08-407 14 00.

RISKINFORMATION:

Detta är en annons från ODIN Fonder. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.