Innehåll från annonsör

Det svenska bolaget som ger läkemedelsforskningen nya möjligheter

Phase Holographic Imaging har utvecklat en teknik som förbättrar möjligheterna för den prekliniska forskningen och på sikt kan ge nya läkemedel.
Det svenska bolaget som ger läkemedelsforskningen nya möjligheter - PHI-HoloMonitor_binary_6923047.jpg

Med Phase Holographic Imaging’s instrument HoloMonitor går det att studera enskilda celler digitalt under längre tid vilket kan revolutionera läkemedelsforskningen. Instrumentet används redan i laboratorium över hela världen, bland annat i cancerforskningen, och feedbacken är mycket positiv.

Företaget genomför nu en emission för att kunna storsatsa på försäljning och marknadsföring.

Under 10 års tid har det Lundabaserade bolaget Phase Holographic Imaging PHI AB (PHI) utvecklat forskningsinstrumentet HoloMonitor – en holografisk cytometer som bygger på mikroskop-teknik – eller förenklat, ett holografiskt mikroskop.

Företaget verkar på den internationella Life Science Tool-marknaden och riktar i första hand in sig på den prekliniska forskningen med sitt avancerade instrument. HoloMonitor underlättar i den forskning som bedrivs på celler och djur i de sista faserna innan man tar fram nya läkemedel, och innan de således testas på människor.

Peter Egelberg, vd och grundare av PHI, menar att den prekliniska forskningen behöver moderniseras och är i stort behov av nya tekniska innovationer för att förbättra arbetet med de viktiga cellodlingarna.

– Det är förvånansvärt att den prekliniska forskningen har sett nästan likadan ut sedan 1960-talet. Celler odlas i plastbyttor i cellinkubatorn och för att studeras måste de plockas ut och olika substanser tillföras, något som kan ha en inverkan på cellernas reaktioner när de mäts. Det är en av anledningarna till att läkemedelsutvecklingen är både riskfylld och dyr idag. Om laboratoriemetoderna varit bättre hade vi sluppit äventyrliga tester på människor och istället bara kunnat testa säkrare läkemedelskandidater, säger Peter Egelberg.

Han förklarar att problemet med den traditionella metoden är att det bara går att få ögonblicksbilder av cellernas reaktioner. Genom att använda PHI:s holografiska teknik och placera HoloMonitor inne i själva cellinkubatorn kan forskarna följa celler över tid och bättre studera och förstå vad som händer i en cellodling.

– Med hjälp av vårt instrument kan forskarna bland annat mäta volymen på cellerna och se hur de förflyttar sig och reagerar när de behandlas med olika läkemedel. Nu går det att studera cellerna utan genmanipulation eller toxisk infärgning som kan påverka mätresultaten. Holografisk teknik gör det möjligt att få fram helt nya data som i förlängningen kan hjälpa till att utveckla bättre läkemedel, förklarar Peter Egelberg. 

Nu är det guldläge för aktieägare

PHI genomför nu en företrädesemission som vid full teckning i ett första skede inbringar 46,3 MSEK. I huvudsak kommer pengarna att användas till åtgärder för marknadsföring och försäljning av HoloMonitor på en världsmarknad där det säljs cirka 30 000 cellinkubatorer årligen. 

– Det är ett guldläge för aktieägare att investera i bolaget nu eftersom vi har lagt grunden för att nå framgång kommersiellt. Den bruttomarginal vi har mot kund ligger på 80 procent. Vår produktions- och leveranskapacitet är tryggad med bred marginal och klarar de försäljningsnivåer vi siktar på att uppnå de närmaste åren.

– Samtidigt har vi också jobbat mycket med kvaliteten av vårt instrument och vet att det klarar den tuffa miljön inne i cellinkubatorerna där det alltid är 37 grader och en luftfuktighet på 100 procent, säger han.

Redan idag har PHI ett hundratal instrument på plats ute hos kunder i prekliniska laboratorium runt om i forskarvärlden. Den positiva feedbacken från forskarna själva har stärkt företaget i övertygelsen om att det är rätt tid att göra en storsatsning på marknadsföring och försäljning.

Det finns även ett 80-tal vetenskapliga artiklar som har publicerats av kunderna om forskningsresultat där HoloMonitor har använts. Dessa publiceringar används nu som en bas i företagets marknadsföring.

Satsning på välutbildad och engagerad säljpersonal

Företagets produkter säljs och distribueras idag internationellt av distributörer, där PHI hittills bara varit en leverantör i mängden i ett annars brett produktsortiment.

Sedan början av 2017 säljer bolaget direkt till kund med egen personal på den nordiska marknaden, vilket har lett till en kraftigt ökad omsättning. Försäljningsökningen i Norden visar tydligt på möjligheterna med egen välutbildad och engagerad säljpersonal, och företaget kommer därför framåt att satsa på att utbilda och bistå bolagets distributörer mer, exempelvis vid produktdemonstrationer.

Det finns även planer för intensifierade marknadsföringskampanjer via olika kanaler.

– Vår ambition är att HoloMonitor ska bli en huvudprodukt för våra distributörer från att tidigare ha legat ganska långt ner i produktkatalogen, säger Peter Egelberg.

Eftersom det finns sådana stora fördelar med att kunna övervaka och analysera celler under tiden de odlas är Peter Egelberg övertygad om att samtliga cellinkubatorer på sikt kommer att vara utrustade med HoloMonitor eller liknande instrument. Han uppskattar därför den framtida försäljningspotentialen till cirka 6 000 sålda instrument årligen. 

Det finns två huvudskäl till att investera i PHI just nu enligt bolagets vd och grundare.

– Det ena är givetvis möjligheten att tjäna pengar. Det andra skälet är att man genom sin investering hjälper läkemedelsforskningen och därigenom kanske främst cancerforskningen att ta rejäla kliv framåt genom de nya möjligheter som HoloMonitor innebär. Om vi lyckas betyder det även att sjuka människor världen över kan få hjälp, säger Peter Egelberg.

Erbjudande i sammandrag:

Teckningstid: senast 17 juli 2018

Teckningskurs: 71,40 SEK per unit. En unit består av tre nya aktier och en vederlagsfri teckningsoption.

Emissionsvolym: 46,3 MSEK. Ytterligare cirka 18,3 MSEK vid fulltecknad emission och om samtliga teckningsoptioner nyttjas.

Teckingsförbindelse och garantiteckning: totalt avtalat till cirka 71 procent av emissionsvolymen.

Info och prospekt: www.phiab.se

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.