Innehåll från annonsör

Experten om nya dataskyddslagen: ”Förbered dig redan nu”

I maj 2018 blir den nya dataskyddslagstiftningen tillämplig. Experten Daniel Westman vet hur du bäst förbereder dig för det nya och vad som händer om du inte gör det.
Experten om nya dataskyddslagen: ”Förbered dig redan nu” - karnovgpic_binary_6838726.jpg

Den nya lagstiftningen ersätter Personuppgiftslagen och blir direkt tillämplig i hela EU. Reglerna innebär i korthet att individen får ett större skydd och företagen ett ökat ansvar.

– I många delar liknar förordningen faktiskt vår nuvarande personuppgiftslag, men är ganska omfattande och i vissa fall svårtolkad, säger Daniel Westman, jurist med mångårig erfarenhet av datalagstiftningen.

En viktig nyhet är de kraftiga sanktionerna som innebär att Datainspektionen kan utfärda böter på upp till fyra procent av organisationens omsättning, eller max 20 miljoner euro, om reglerna inte efterlevs.

– Sanktionerna utgör en stor skillnad jämfört med nuvarande lagstiftning och är ett bra incitament att efterleva lagens regler, säger Daniel Westman.

Den nya lagen har också strängare krav på när personuppgifter får behandlas och samtidigt skärps kraven på samtycke.

– Det räcker exempelvis inte längre med en på förhand ikryssad ruta på en webbplats för att den registrerade ska anses ha gett sitt samtycke. 

Hur kan man bäst förbereda sig?

Jag tycker att alla som behandlar personuppgifter ska börja med att verkligen ta reda på vad som gäller, antingen genom att läsa på själv eller genom att ta hjälp av andra. Därefter bör man göra en nulägesanalys och undersöka vilka personuppgifter som registreras, hur de hanteras, hur avtalen ser ut, för vilka ändamål de registreras, samt hur samtycke till registrering inhämtas.

Daniel Westman menar också att företagen redan nu bör se över sina IT-system och försäkra sig om att de system som upphandlas idag uppfyller lagens krav när de implementeras.

– Det blir bland annat hårdare krav på dataskydd som standard, samt regler om portabilitet och rätt till radering.

För att säkerställa att den nya lagstiftningen verkligen tas på allvar tycker Daniel Westman att frågan ska lyftas till företagsledningen.

– De är ledningen som har det yttersta ansvaret och det är de som måste avsätta resurser och tydliggöra ansvaret för personuppgiftsfrågor i organisationen.

Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig för den nya dataskyddsförordningen

Om Karnov Group

Karnov Group kombinerar juridisk expertis med innovativa verktyg för att ge våra kunder tillgång till exakt den information de behöver – när de behöver den.

I vårt nätverk finns över 550 välrenommerade juridiska experter som återfinns på framträdande poster inom privat och offentlig sektor. Karnov Groups djupa ämneskunskap ligger till grund för våra rättsdatabaser och VJS, vår kvalificerade juridiska kursverksamhet.

Läs mer på www.karnovgroup.se och www.vjs.se

Om innehållet

Den här artikeln har skrivits för Karnov Group av Borg & Owilli i samarbete med Brand Arena.

Brand Arena är mediebolaget Alma talents avdelning som hjälper varumärken att nå ut med sina budskap i redaktionella miljöer.

I medieplattformen för native och branded content ingår varumärken som Affärsvärlden, Ny Teknik och Lag&Avtal och Dagens Media.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets