Innehåll från annonsör

Experttips: Så undviker du fallgroparna när du köper skog

Priset på virke har stigit de senaste åren och därmed ökar också intresset för att köpa skog. Men hur går du till väga? Och hur ser till att det blir en bra affär?
Experttips: Så undviker du fallgroparna när du köper skog - kaboompics_Wood-trunks-Wall-1200x600_binary_6860469.jpg
Foto: Karolina Grabowska STAFFAGE

Joakim Larsson, skog- och lantbruksexpert på SEB, är själv skogsägare och lantbrukare. Han får allt fler samtal från förstagångsköpare av skog. Här är hans råd om hur du går till väga – och tips på fallgropar att undvika.

Vad krävs egentligen av den som vill köpa skog?

– Du ska se ganska långsiktigt på köpet. Det är svårt att gå in och göra snabb klipp, som med fastigheter rent generellt. Köper du nu och säljer i morgon kan du lika gärna förlora på det. Och även om du inte vill köra röjsåg och plantera skog själv så behöver du ha ett intresse för din skogsfastighet och vara beredd att sätta dig in i hur saker fungerar.

Vad är den vanligaste frågan kring att investera i skog?

– Det handlar om hur man rent praktiskt går tillväga, det vill säga hur man hittar fastigheter med skog, och hur man kan få hjälp. De sista 1,5 åren har antalet förstagångsköpare definitivt blivit fler. De har kapital och söker alternativa investeringar. De har hört talas om skog som en bra investering, att man kan få god avkastning.

Hur hittar man lämpliga skogsfastigheter?

– Hemnet är väldigt bra. Det fångar upp även den här kategorien av skog och lantbruksegendomar. Det finns även mäklare för skogsfastigheter, såsom LRF-konsult, Areal, Svensk fastighetsförmedling, med flera. Du kan lägga upp en bevakning så att du får ett meddelande när nya fastigheter kommer ut.

Hur vet jag vad som är en bra investering?

– Ett företag som Skogssällskapet är duktiga på att identifiera vad som finns på en viss skogsfastighet och vad som är ett bra pris. Du kan också till viss del läsa dig till info via Skogsstyrelsens hemsida. Skogsforsk och Skogsindustrierna har också intressant material.

Vad ger du för råd till förstagångsköpare?

– Vi går igenom frågor kring hur köpet kan finansieras, potentialen i kassaflöden, kvalitet på skogen och möjliga virkesuttag framöver och så vidare. Du har också undersökningsplikt och behöver veta vad som ingår i skogsfastigheten. Det kan vara nyckelbiotoper och kulturmiljöer, det vill säga skyddade sällsynta arter och fornminnen, samt andra saker att ta hänsyn, som du kanske inte ser själv vid första anblicken. I vissa områden får du inte hugga eller röra skogen alls.

Finns det några geografiska aspekter för den som köper skog i Sverige?

– Rent generellt är det lättare få bra direktavkastning på skog i norra Sverige. Där är det mer produktions- och avkastningsvärden som sätter priset, men även här kan jaktmöjligheter vara en aspekt på köpet. I Södra Sverige kan närhet till kontinenten och närhet till större städer driva upp priserna samt god tillgång på vilt för jakt etc.

Vilket misstag är vanligast, som man skulle kunna undvika?

– Det vanligaste felet är väl att man ibland både överskattar och underskattar skogens potential. Du tittar för mycket på vad som finns i skogen och för lite på vad skogen kan generera över tid. Du kanske skulle ha kunnat betala mer och ändå få en bra avkastning. Ibland kanske det också finns mer avverkningsbar skog än vad uppgifterna anger. Planläggaren, hen som gör en beräkning av virkesvolymerna är ibland medvetet försiktiga och vill inte överskatta virkesvolymen. Det kommer dock alltfler smarta verktyg nu för snabb bedömning av hur skogen är beskaffad.

Läs mer: Så skapar du en portfölj av skogsfastigheter – även utanför den svenska marknaden.