Innehåll från annonsör

Finns säsongstrender inom investeringar?

Hösten är i antågande, liksom den mest lukrativa tiden på året för aktiv förvaltning av värdepapper – eller? Det gamla uttrycket ”sell in May and go away but buy back on St. Leger Day” är omdiskuterat och har både skeptiker och förespråkare.
Finns säsongstrender inom investeringar? - Degiro_horses_binary_6929995.jpg

Många förknippar sommarhalvåret med en mindre aktiv förvaltning av värdepapper. Marknaden mattas av (precis som gatorna i innerstan) när semestern är i antågande och många ser det som en bra tid på året för att likvidera sina värdepapper.

Ett av de ordspråk som flitigt citeras under våren är att investerare ska ”sell in May and go away but buy back on St. Leger Day” – just St. Leger Day refererar till ett traditionellt hästkapplöpningslopp som hålls i engelska Doncaster. Loppet går av stapeln i september och sägs sätta punkt för sommaren.

Stämmer ”sell in May and go away” även i Sverige?
”Sell in May and go away” är en så kallad kalendereffekt, där den genomsnittliga utvecklingen på stora index har en benägenhet att vara lägre eller till och med negativ mellan maj och september. Att komma tillbaka till marknaden i slutet av september ska alltså vara mer lyckosamt än att stanna på aktiemarknaden under hela året.

Sven Bouman och Ben Jacobsen publicerade en artikel* där de bland annat skriver:
”… Surprisingly we find the Sell in May effect is present in 36 of the 37 countries in our sample. The effect tends to be particularly strong and highly significant in European countries, and also proves to be robust over time.”

Det här är med andra ord ett mönster som undersökts flitigt av såväl forskare som journalister och författare på senare tid. Många frågar sig om effekten fortfarande stämmer. Och förekommer den verkligen på Stockholmsbörsen?

Så har värdet på Stockholmsbörsen påverkats
Grafen nedan visar utvecklningen av OMXS30 från den 1 januari 2013 till och med den 5 september i år.

OMXS30.jpg

GRAF S30: Visar stängningspriserna för varje handelsdag från och med  01-01-2013 till och med 09-05-2018. Källa: Nasdaqomxnordic.com

Staplarna i grafen OMXS30 markerar tidsperioden och den påstådda sommardippen verkar framgå i fem av de sex kolonnerna. Andra faktorer kan dock påverka börsen, som till exempel resultatet av Brexit-folkomröstningen år 2016.

Zoomar man in på perioden för det här året framgår en dip i grafen ST LEDGER EFFECT. Trots att mönstret ligger i linje med effekten kvarstår frågan om relationen orsakas av effekten eller av andra faktorer som inflation eller andra makroekonomiska aspekter.

ST LEDGER EFFECT.jpg

GRAF ST LEDGER EFFECT: Visar perioden för ordspråket under året 2018. Observera att y-axeln har ett mindre intervall jämfört med grafen OMXS30 av visuella skäl. Källa: Nasdaqomxnordic.com

Man behöver notera att risker är involverade med ett kortsiktigt säsongstänk eftersom externa faktorer kan spela en stor roll. Ett alternativ till det här kortsiktiga alternativet är att tillämpa conceptet DCA (Dollar Cost Averaging). Metoden går ut på att man sprider det avsedda investeringsbeloppet i olika omgångar under en tidsperiod. På så sätt betalar man ett genomsnittligt pris, vilket begränsar effekten från plötsliga rörelser på börsen.

Oavsett vad din uppfattning är och hur du väljer att planera din förvaltning är det viktigt att välja en nätmäklare som fungerar bra för dig. Degiro är ett smart val för dig som är nyinvigd och inte vill lägga ut allt för mycket pengar på avgifter i början av din handel. Sedan 2016 erbjuder de dessutom courtagefri handel på Stockholmsbörsen till alla svenska kunder som har mindre än en miljon kronor i samlat sparande. Läs mer här.

* Bouman, S & Jacobsen, B. (2002). ”The Halloween Indicator, ”Sell in May and Go Away: Another Puzzle”. The American Economic Rewiew 92(5)

RISKINFORMATION

Detta är en annons från Degiro. Artikeln är inte skriven av Affärsvärlden’s redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.