Innehåll från annonsör

Här är de vanligaste missarna du gör när du investerar

Att förvalta kapital är svårt och det finns några vanliga fallgropar som drabbar de flesta gör-det-självare.
Här är de vanligaste missarna du gör när du investerar - waizer_binary_6921965.png

– Det vanligaste misstaget man gör som privatperson är att man inte sprider riskerna på ett bra sätt. Ofta har man för mycket exponering mot en viss typ av marknad eller industri eftersom man känner till den, säger Karl Erlandzon, doktor i finansiell ekonomi, grundare till Europas största digitala pensionsrådgivare och medgrundare av spartjänsten Waizer.

Ett annat vanligt misstag är att privatpersoner låter känslorna styra sina placeringar. I många fall tar investerare därför beslut baserade på oro eller osäkerhet istället för att vara rationella.

– Forskning visar dessutom att vi värderar saker vi redan äger mycket högre än om vi skulle erbjudas att köpa samma sak. På grund av detta faller många investerare i fällan att hålla kvar innehav som egentligen inte är bra för dem, även om man inte skulle köpa dem idag om man fattade ett nytt beslut. Dessutom betalar de flesta alldeles för höga avgifter och avgifterna har väldigt stor betydelse på avkastningen över tid.

För att undvika de här missarna väljer många investerare att istället vända sig till traditionella rådgivare. Enligt Karl Erlandzon är inte heller detta optimalt. Att få en skräddarsydd portfölj som optimeras utifrån dina behov är nämligen något som är reserverat för de allra rikaste och för stora institutioner. Istället rekommenderas du i regel en paketlösning, som ofta är designad för att vara så lönsam som möjligt för rådgivarens företag.

Som ett alternativ till dessa rådgivare finns nu den svenska robotrådgivaren Waizer. Deras tjänst bygger på över tio års erfarenhet inom digital investeringsrådgivning och skapar helt individuella portföljer som optimeras för att motsvara dina behov. Karl Erlandzon berättar att den här typen av rådgivning har exploderat i USA de senaste åren och nu kan alltså även svenska investerare ta del av fördelarna.

– I Sverige börjar det komma allt fler aktörer som jobbar med digital rådgivning. Skillnaden mellan dem och oss är att vi är helt oberoende och att vi faktiskt skräddarsyr och optimerar investeringarna för varje kund istället för att erbjuda paketlösningar. Dessutom har vi tio års erfarenhet av digital rådgivning medan alla andra är nya spelare. Det gör oss unika i Sverige.

LÄS MER HÄR

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco