Innehåll från annonsör

Miljöfokus får fart på dina pengar

Ökat fokus på hållbarhet och ansvarsfulla investeringar har kommit för att stanna. Odin gillar det. Som förvaltare kan de driva företag i rätt riktning och ”belöna” dem som fokuserar på hållbar verksamhet. Ett bra exempel på ett sådant företag är svenska Beijer Ref.
Miljöfokus får fart på dina pengar - flying-2891745_1280_binary_6939175.jpg

Sedan starten har Odin Fonder haft målet att investera i företag som levererar på lång sikt. Då måste företagen vara välskötta och ha en hållbar affärsmodell. Vad som krävs för att ha en hållbar affärsmodell kommer att ändras över tiden med andra krav från företagets intressenter.

Odin undertecknade tidigt FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. Samtidigt insåg de också sina egna begränsningar. Det är ofta komplexa problem med flera gråzoner. Förutom egna analyser samarbetar Odin med analysbyrån Sustainalytics, vilket gör att de verkligen kan gå på djupet.

När man värderar ett företag är risken central

Odin värderar bland annat risken för att företagen kommer att påverkas negativt av händelser förknippade med hållbarhet och ansvar. Det kan vara allt från förlust av kunder på grund av försämrat omdöme till böter i samband med brott mot lagstadgade krav. I denna djungel av risker får man dock inte glömma de möjligheter som finns för de företag som är väldigt välskötta.

Fokus på hållbarhet handlar inte bara om att värdera nedsidan

Många bra företag erbjuder idag produkter eller tjänster som stöder hållbar utveckling. Det syns i de rapporterade siffrorna. Ett av dessa är svenska företaget Beijer Ref, som finns  både i ODIN Norden och ODIN Sverige. Beijer Ref levererar luft- och kylsystem som använder mer miljövänliga kylmedel än konkurrenterna. Företaget har varit en bra investering för Odins andelsägare. Hittills har Odin köpt aktier i bolaget för 415 miljoner som idag har vuxit till drygt 1 miljard kronor. I det här fallet har företaget fördelen av att leverera de mest miljövänliga lösningarna, vilket har gett pengar i plånboken för aktieägarna. Endast i år bidrog Beijer Ref med drygt 2 procent av avkastningen i ODIN Norden och ODIN Sverige.

Det långsiktiga investeringscaset är fortfarande intakt

Alla stormarknader och restauranger måste före 2030 byta ut sin kylutrustning för att uppfylla nya EU-krav för utsläpp av farliga gaser. I Sverige har till exempel endast 10 procent gjort denna investering fram till idag. Samtidigt är Sverige det land som har kommit längst. Beijer Ref driver sin globala verksamhet och fortsätter att expandera, nu senast med stora förvärv i Australien och Asien. Ökade krav på miljövänliga lösningar och global exponering kommer att bidra till ökad efterfrågan på deras produkter under de närmaste 5-8 åren. Hållbara affärsmodeller och företag med konkurrensfördelar kan vara en bra investering. Det är inte obligatoriskt men sunt förnuft.

Skrivet av investeringsdirektör Vegard Søraunet, förvaltare av ODIN Sverige och ODIN Norden.

För mer information | www.odinfondernews.se
Odin Fonders nyhetsbrev | Prenumerera här

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

FAKTA:

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk, se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser på hemsidan under odinfonder.se/våra-fonder, skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller ring 08-407 14 00.

RISKINFORMATION:

Detta är en annons från ODIN Fonder. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets