Innehåll från annonsör

”Nätmäklarmonopolet i Sverige har fått sig en rejäl snyting”

- Vi vill skaka om den nuvarande nätmäklarmarknaden i Sverige och ge möjlighet för gemene man att investera som proffsen på den globala marknaden, säger Erik Hammar, Head of Nordic markets på Degiro.
”Nätmäklarmonopolet i Sverige har fått sig en rejäl snyting” - degiro31maj_binary_6852397.jpg

Holländska Degiro grundades 2008 av fem före detta Binck-medarbetare. Målet var att erbjuda liknande tjänster som Binck, men till en mycket lägre kostnad. Till en början riktade Degiro sitt erbjudande mot professionella investerare, men 2013 öppnades marknaden upp för privata investerare. 

– Degiro expanderade snabbt till andra länder. Tack vare de låga priserna, i genomsnitt 85 procent lägre än konkurrenternas, kunde vi växa till att bli en av de mest konkurrenskraftiga nätmäklarna på marknaden, säger Erik Hammar, Head of Nordic markets på Degiro.

När Degiro lanserades i Sverige, i januari 2015, tog bolaget sina första steg in på den nordiska marknaden. Erik Hammar förklarar att det finns en koncentrerad marknad i Sverige, där Avanza och Nordnet är huvudkonkurrenter. I och med att de näst intill har haft monopol på den svenska marknaden har de också styrt priserna:

– I stort sett alla konkurrenter fördömde vår taktik, när vi lanserade Degiro i Sverige. Men kort efter vårt startdatum pressades courtaget ner rejält hos både Nordnet och Avanza. Endast ett år efter att vi gick in på den svenska marknaden svarade konkurrenterna med att införa nollcourtage för kunder med 80 000 respektive 50 000 i samlat sparande, säger Erik Hammar.

Han menar att vi står mitt i ett brinnande priskrig, och att det ska bli mycket intressant att se vem som står vinnande i slutändan. Här är bolagets filosofi enkel; privatpersoner ska ha möjlighet att handla på alla börser, till samma låga pris som institutionella placerare:

– Vi sänkte till exempel nyligen courtaget på 11 europeiska börser till 0,03 procent. Detta för att kontra de senaste utspelen från Nordea som sänkte sitt courtage till 0,06 procent samt Pareto som erbjuder de mer kapitalstarka individerna tjänster till 0,03 procent. Hos Pareto måste man betala minst 2 000 kronor per månad, i courtage, för att kvalificera för 0,03 procent.

Idag gör Degiro det även möjligt för alla att investera globalt. Tidigare var värdepappershandel begränsad till börser i Europa eller USA, men hos Degiro får kunden tillgång till börser och finansiella produkter världen över.

– Vi skiljer oss från konkurrenterna genom våra stora handelsmöjligheter. Privata placerare kan enkelt sprida sina investeringar hos oss och de handlar direkt via plattformen. Vi har till exempel börjat erbjuda handel av amerikanska derivat. Detta har länge varit efterfrågat och vi planerar att skala upp det i större utsträckning. Det innebär att vi ger kunden möjlighet till exponering mot nya segment och nytänkande branscher, som exempelvis råvaruindex, avslutar Erik Hammar.

För mer information om Degiro, klicka här.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets