Innehåll från annonsör

Riskerar ditt företag miljonböter?

Nya krav från Arbetsmiljöverket ska motverka ohälsosamma arbetsförhållanden och kränkande särbehandling på arbetet. Budskapet är tydligt, ansvaret ligger hos ledning och chefer.
Riskerar ditt företag miljonböter? - sturebadethealth_binary_6880647.jpg

Kraven gäller alla företag. För de med minst tio anställda (inhyrd personal/konsult inräknad), måste målen för arbetsmiljöarbetet även dokumenteras, vilket inte är helt självklart hur det ska göras.

Höga krav ställs samtidigt på chefer att ha kunskap om hur ohälsosamma arbetsförhållanden och kränkande särbehandling förebyggs och hanteras.

Ett ansvar som inte får outsourcas till företagshälsovården

Om ställda krav inte uppfylls, och eventuella brister inte rättas till, tas en sanktionsavgift ut på upp till 1 miljon kronor.

Utöver företagsledarens personliga varumärke och förtroendeställning, kan även bolagets varumärke och image stå på spel. Därtill visar nya undersökningar på att nyutexaminerade lägger större vikt vid den här typen av frågor när de väljer arbetsgivare, rekrytering av framtida kompetens blir därför mer utmanande.

Ökad inspektionsinsats

Under 2017 har Arbetsmiljöverket trappat upp sin nationella inspektionsinsats. Redan under 2016 gjordes 18 000 extrainsatta inspektioner och hela 1000 företag fick sanktionsavgifter till följd av medvetet eller omedvetet försummande av den nya föreskriften. En del sanktioner uppgick till miljonklassen.

Med 150 aktiva kontrollanter på fältet scannar Arbetsmiljöverket nu av näringslivet, med fokus på branscher – framförallt konsultbranscher – och företag där flest anonyma anmälningar inkommit gällande just organisatorisk och psykosocial ohälsa.

På uppdrag av Regeringen tar Arbetsmiljöverket inspektionen på fullaste allvar. De agerar även på kritiken att tidigare insatser varit för inriktade på arbetsplatsens fysiska förhållanden, när de största problemen ligger i det psykosociala klimatet.

Färsk statistik visar att psykosocial ohälsa på arbetet, är den absolut vanligaste orsaken till sjukskrivning, samt att antalet sjukskrivningarna ökat med hela 67 % mellan 2010 och 2015.

Att hantera personalrelaterade hälsofrågor har tidigare varit en HR-fråga. Idag är det en strategiskt fråga, eftersom det även inkluderar organisatoriska och sociala faktorer. Det i sin tur, påverkar medarbetarnas och företagets förmåga att leverera på uppställda mål. Detta kräver att ledningsgrupper tar ett mer direkt ansvar. Ledarskapet och nya processer för kravuppfyllande blir då en avgörande faktor.

Vad är det första du måste göra?

Det är viktigt att du som företagsledare, intressent eller rådgivare har koll på vad som nu krävs av företaget du representerar. Oavsett roll bör det ligga i allas intresse att undvika sanktioner och medföljande påföljder. VD har per definition, det yttersta ansvaret både för att undvika sanktioner samt att påbörja processen för kravuppfyllande.

Kostnadsfri checklista

För att underlätta proaktivt arbete med att följa Arbetsmiljöverkets nya föreskrift har Sturebadet Health, med hjälp av experter på området, tagit fram en förtydligande checklista, som du enkelt beställer via länken nedan. I checklistan förenklas kraven. Det ges även exempel på dokumentation av mål och åtgärd, samt att riktlinjer för en åtgärdsprocess föreslås.

Beställ checklistan kostnadsfritt här.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets