Innehåll från annonsör

Så får du enkelt tillgång till globala börser – utan att det kostar skjortan

Visst känns det bekvämt att som investerare lägga allt fokus på sin hemmamarknad. Men för att sprida och minimera risken i ditt sparande bör du rikta blickarna mot omvärlden, som Hongkong och andra globala börser.
Så får du enkelt tillgång till globala börser – utan att det kostar skjortan - degiro_2706_binary_6921000.jpg

Det totala börsvärdet för alla bolag på Stockholmsbörsen (OMXS) är cirka 560 miljarder dollar, vilket innebär att Sverige står för 1 procent av det globala börsvärdet. Det är intressant att sätta denna siffra i relation till Apples börsvärde på 800 miljarder dollar.

Det finns med andra ord flera anledningar att sikta in sig på marknader utanför Norden. Bortsett från de utländska börserna som vi är medvetna om, som till exempel EU och US-börserna, är den kinesiska marknaden tillgänglig genom till exempel Honkongbörsen (HKEX) – en marknad som blivit allt mer lukrativ för privata investerare.

Några exempel på kinesiska aktier på HKEX är BYD Electronic, DETAI New Energy och Tencent Holdings. Tencent är ett gigantiskt holding bolag som bland annat är storägare i Spotifykonkurrenten Tencent Music, en streamingtjänst som har cirka 700 miljoner månatliga användare i Kina.

Spotify och Tencent ingick i december 2017 ett så kallt swap-avtal, där de bytte aktier med varandra för strategiska ändamål i framtiden. Det innebar att Tencent blev Spotifys tredje största ägare inför det svenska bolagets börsnotering i april – en bidragande faktor till det uppsving och ökade intresse som Tencent Holdings fick i samband med noteringen.

Så handlar du i Tencent Holdings

Bolagets aktier kan handlas på Honkongbörsen (HKEX) och på Frankfurtbörsen. På HKEX handlas aktier i så kallad lot size vilket innebär att man måste handla aktier i multiplar, om ett specifikt antal. Många bolag som är registrerade på HKEX är även registrerade på Frankfurtbörsen där lot size kravet inte finns, och där courtaget är ännu lägre.

Om man beslutar sig för att handla Tencent på HKEX så är lot sizen 100. Minsta möjliga order är, givet rådande pris, cirka 45 000 kronor. Gör du ordern via nätmäklaren Degiro kan du enkelt lägga den i bolagets handelsapplikation via datorn, surfplattan eller din smartphone och du slipper ringa in ordern – ett förlegat tillvägagångsätt som flera av Degiros konkurrenter fortfarande tillhandahåller.

Ordern kommer då att kosta cirka 200 kronor, beroende på valuta. Ett pris där transaktionsskatt, courtage på 10 euro + 0,05 procent och växlingsavgifter inkluderas. För investerare är det även bra att veta att det går att handla HKEX-aktier på ett ISK.

Checklista för dig som är intresserade av handel utanför Sverige

• Flera mäklare i Sverige har en hög prislapp för handel med aktier utanför Europa – om de ens erbjuder handel där. Det leder till att privatinvesterare stängs ute från flera marknader. Nätmäklare med låga avgifter är däremot bättre lämpade för personer som investerar i flera regioner, vilket öppnar möjligheterna för en mycket diversifierad portfölj. En kostnadsbarriär ska inte hindra dig som småsparare att blicka utomlands.

• Har du som investerare fått nys om ett specifikt bolag, som du inte hittar hos nätmäklaren? Då kan du oftast begära av mäklaren att lägga upp produkten för handel.

LÄS MER OM DEGIRO

OM DEGIRO

Degiro är ett utmärkt alternativ för privata investerare som hanterar sina värdepappersplaceringar online. Hos dem betalar kunden inga onödiga avgifter. Degiro har avlägsnat den största skillnaden mellan privata och professionella investerare, nämligen priset. Bland annat erbjuder Degiro en växlingsavgift på 0,1 procent, vilket är mycket lägre än marknadssnittet.

RISKINFORMATION

Detta är en annons från Degiro. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets