Innehåll från annonsör

Ung växtkraft hyllar unga entreprenörer

Ung Växtkraft är ett stipendium som varje år delas ut till en ung entreprenör på landsbygden som på ett innovativt sätt gör skillnad för att behålla och förbättra den gröna näringen. 
Ung växtkraft hyllar unga entreprenörer - P10556221_binary_6867797.jpg

”Josefin har med stort engagemang och målmedvetenhet hittat sin nisch inom de gröna näringarna.” Så inleds juryns motivering till årets vinnare av stipendiet Ung Växtkraft.

28-åriga Josefin Svensson från Mäsinge, Bjärehalvön i Skåne odlar jordgubbar, hallon och blåbär i odlingstunnlar. Den åttonde mars blev hon tilldelad vinsten på 50 000 kronor under LRF Ungdomens riksstämma på Sånga-Säby.

Hur reagerade du när du fick samtalet om att du vunnit?

Jag blev riktigt överraskad. Till en början trodde jag att det gällde mina försäkringar, men efter en stund gick det upp att jag faktiskt vunnit Ung Växtkraft.

Det har aldrig kommit in så många nomineringar som i år, varför tror du att just du vann?

Det kan bero på att jag gör något som är lite annorlunda. Varken bärodling eller odling i tunnlar är speciellt vanligt och jag tror att det var det som drog juryns uppmärksamhet till sig.

Hur kläckte du den idén med odlingstunnlar?

När jag pluggade till trädgårdsingenjör på Lantbruksuniversitetet i Alnarp läste vi mycket om odling över lag. Eftersom mina föräldrar har grönsaksodling på sin gård, fastnade jag för bärodlingen. Det händer så mycket i den branschen med nya system och ny teknik vilket gjorde det lite extra spännande. Jag hörde om tunnlarna och ville ta det till vår gård för att göra det till mitt eget projekt. Det handlade inte bara om att sätta några jordgubbsplantor, utan odla på ett nytt sätt. När jag gör något vill jag göra det på riktigt och investera helhjärtat i det.

Hur är det att vara entreprenör på landsbygden?

Jätteroligt! Jag kan styra företaget i den riktning jag vill. Sverige har fått upp ögonen för lokalt och närproducerat så där är jag rätt ute med mina produkter. Det är här jag vill bo och då vill jag ju också jobba med något som gynnar bygden.

Vad är dina största utmaningar?

Mycket handlar om investeringar. Det krävs ett stort kapital för att investera i tunnlar och det är inget man har i överflöd av som nyutexaminerad. Det har varit min största utmaning hittills för att kunna bygga den verksamhet jag vill ha. De dagliga utmaningarna är att hela tiden hänga med och vara snabb i tänket om vad som funkar, vad som är lönsamt och hur vi effektiviserar bäst.

Vinstsumman är på 50 000 kronor – vad tänker du göra för pengarna?

Jag har inte bestämt mig, men försöker hitta något som ska gynna mitt företag. Pengarna ska inte bara slängas in i företaget och spenderas upp, utan det ska vara något som jag kan ha nytta av eller utveckla vidare. Kanske en studieresa så jag kan lära mig hur andra gör utomlands.

Har du något tips till andra på landsbygden som drömmer om att bli innovativa entreprenörer?

Fundera noggrant på vad du vill hålla på med. Jag tror du måste ha ett intresse för det du gör och på så vis får drivkraft därigenom. Ett annat viktigt råd är att våga. Satsa på det du går runt och tänker på. Bara du kommer igång så rullar det på – på ett eller annat sätt.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

Tanken är att hålla på med det här och få det att växa till den storleken att det förser den marknad jag har. Just nu är vi sex anställda, men jag ska anställa två till så vi växer hela tiden och det är ju roligt.

Sist, men inte minst – vad är godast; jordgubbar, blåbär eller hallon?

Oj, svår fråga. Just nu när jag äter de första hallonen så är de godast, men jag tror att jordgubbar ändå är de bästa.

– Länsförsäkringar vill med Ung Växtkraft lyfta och hylla unga drivna företagare inom de gröna näringarna. Josefin var ett lysande exempel och jag beundrar hennes kunskap och affärssinne. Det var rekordmånga nomineringar i år och vi är glada över det stora engagemang som finns runtom i landet, säger Henrietta Hansson som är ordförande i juryn för Ung Växtkraft och VD för Länsförsäkringar i Jönköping.

Här kan du läsa mer om de tidigare vinnarna av Ung Växtkraft

 

<span class='js-extra-html' data-iframe='
’>

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets