Innehåll från annonsör

Värdeskapande kvalitetsföretag som investeringsstrategi

Många investerare stirrar sig blinda på nyckeltalen när de ska köpa aktier.
Värdeskapande kvalitetsföretag som investeringsstrategi - vs1_binary_6865655.jpg

Enligt Vegard Søraunet, portföljförvaltare på ODIN Fonder, är det en bättre strategi att skapa sig förståelse för affärsmodellerna och de långsiktiga konkurrensfördelarna än att enbart analysera P/E och P/B-tal. I alla fall om man strävar efter långsiktigt lönsamma investeringar.

I grunden handlar köp av aktier om att göra en bedömning av företagets verkliga värde i förhållande till vad marknaden är villig att betala. Många vill köpa ”billigt” och utgår från P/E-talet, alltså priset på aktien i förhållande till vinsten, när de gör sina analyser. Grovt sett visar talet hur många år det tar att få tillbaka sin investering, förutsatt att företaget delar ut vinsterna alternativt återinvesterar och höjer värdet på bolaget.

Enbart billigt är kortsiktigt

Ett lågt pris på aktien speglar visserligen en del hur avkastningen i investeringen ser ut på kort sikt. Men att köpa billigt förlorar betydelse i ett långsiktigt perspektiv, då spelar andra faktorer större roll.

– När vi bedömer om det pris som marknaden är villig att betala är för lågt eller för högt försöker vi framför allt beräkna företagets framtida kassaflöde. Det är där företagets verkliga värde visas, säger Vegard Søraunet.

P/E-talet fungerar ibland som en ersättare av beräkningen av kassaflödet, men i flera fall fungerar det inte särskilt bra. När ett företag investerar mer än avkastningen kan vinstsiffran i P/E-talet vara för hög, och vice versa.

– Vi på ODIN Fonder anser att det är mer relevant att analysera företagen utifrån avkastningen på eget kapital eller avkastningen på sysselsatt kapital –  vi inriktar oss på värdeskapande kvalitetsföretag. Det har visat sig att den typen av företag har klarat sig bättre än den övriga marknaden på såväl fem och tio år som på femton års sikt, säger Vegard Søraunet.

Affärsmodeller och höga inträdesbarriärer

Han menar också att förståelse för affärsmodellerna har stor betydelse i analysen om man ska uppnå god avkastning på investeringen på lång sikt. Men företag med bra affärsmodeller och hög avkastning på kapital har också en tendens att locka konkurrenter till sin del av marknaden.

– Därför kan det vara en god idé att fokusera på branscher med höga inträdesbarriärer och företag som har en faktisk konkurrensfördel såsom exempelvis ett starkt varumärke eller patent, fortsätter Vegard Søraunet.

P/B- talet har ännu mindre relevans än P/E. B:et står för företagets bokförda värde, alltså vad tillgångarna en gång kostade minus eventuella avskrivningar.

– Det säger egentligen inte särskilt mycket om bolagets värdeskapande, och är därför inte intressant i värderingshänseende, avslutar Vegard Søraunet.

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets