Innehåll från annonsör

Varför ger familjeägda företag bättre avkastning?

Bakom framgångsrika företag finns det ofta en eller flera familjer. Tyska Henkel, svenska NIBE och belgiska ABInBev är exempel på sådana. Det är företag ODIN gärna vill investera i.
Varför ger familjeägda företag bättre avkastning? - Ägarfamilj-ODIN_2_binary_6898168.jpg

Investeringar i familjeföretag har historiskt sett visat sig vara lukrativa. ODIN har ett antal investeringar där de ”sitter i baksätet” och låter ägarfamiljerna skapa värde. I jakten efter bra globala investeringsidéer är det troligen bättre att spendera tid på att leta efter duktiga ägarfamiljer än på nästa års finansiella nyckeltal, som förhållandet mellan aktiekurs och intjäning (P/E).

En nyligen genomförd studie av Credit Suisse visar att långsiktigt ägande i familjeägda företag ger en bättre avkastning än marknaden. Detta är ett universellt fenomen som gäller tvärs över regioner och branscher.

Bättre försäljningsutveckling

Familjeägda företag tänker mer långsiktigt än kvartalskapitalister på Wall Street. De investerar mer i forskning och utveckling än andra företag. Det minskar fokus på kortsiktiga resultat och leder till bättre långsiktig tillväxt jämfört med tjänstemannastyrda företag. Investerare belönar i slutändan företag som har en förmåga att skapa bättre försäljningsutveckling än sina konkurrenter.

Bättre marginaler

Rörelsemarginalerna är konsekvent högre i familjeägda företag, och de ger en bättre avkastning på kapitalet. De har ett mer omfattande kostnadsfokus än andra företag eftersom det handlar om deras egna pengar. Utvecklingen av familjens förmögenhet beror på hur väl företaget levererar. Kostnadsfokus blir sålunda avgörande.

Enklare finansiering

Familjeägda företag använder i allt högre grad eget kassaflöde för att växa, snarare än att sätta sig i skuld eller använda eget kapital. De betalar mindre i utdelning till ägarna, men kompenserar det genom att växa mer. De är därför mindre beroende av kapitalmarknadens lynne när de fattar sina investeringsbeslut.

God företagsstyrning

Familjeägda företag har ett oförtjänt dåligt rykte avseende bolagsstyrning. Transparensen vad gäller rapporteringen skiljer sig inte mycket från institutionellt ägda företag. När det gäller ersättning till ledningen har familjeägda företag incitamentsprogram som är mer i linje med aktieägarens intressen. Ersättningen är mer inriktad på långsiktig värdeskapande än i andra företag där fokus ligger mer på nästa kvartalsrapport.

Exempel i ODIN

ODIN har investerat i ett antal både små och stora bolag där en familj är huvudägare. Det här är familjer som har insett att de vinner på att behandla minoritetsaktieägare som likvärdiga ägare. Som exempel kan nämnas tyska Henkel i ODIN Europa, NIBE i ODIN Sverige, ABInBev i ODIN Emerging Markets och Lifco i ODIN Global och ODIN Sverige. Alla har presterat bättre än jämförbara företag under en lång tid. Bakom dessa företag står en eller flera familjer. Det är ägarfamiljer ODIN gärna investerar i.

För mer information | www.odinfonder.se

 

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder

LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

FAKTA

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk, se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser på hemsidan under odinfonder.se/våra-fonder, skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller ring 08-407 14 00.

RISKINFORMATION

Detta är en annons från ODIN Fonder. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.