Innehåll från annonsör

Vårstäda ditt sparande – så bör du tänka

Svensk ekonomi går för högvarv - Stockholmsbörsen likaså. Men det är lätt att bli fartblind. "Det gäller att ha en risknivå man är bekväm med och som passar den egna livssituationen", säger Johan Lundqvist, ekonom på Skandia.

Få länder kan matcha Sverige när det kommer till ekonomisk prestation. Tillväxten är hög, stämningsläget bland hushåll och företag är på topp och sysselsättningen ökar kontinuerligt.

Optimismen i Sverige och vår omvärld smittar av sig även på Stockholmsbörsen, som klättrat ordentligt senaste året. Och mer kan det komma att bli.

Läs mer: Här är Skandias marknadsbrev för april

− Det som driver aktiemarknaden är vinstutvecklingen i bolagen, som i sin tur sammanfaller med hur det ser ut i ekonomin i stort,. Om bolagsvinsterna växer med omkring 8-10 procent, vilket ligger i korten för närvarande, är det rimligt att anta att börsen skulle kunna stiga med motsvarande siffra i år, säger Stephanie Gabrielsson, portföljförvaltare i Skandia.

En annan orsak till börsrallyt, förutom starka vinstsiffror, positiva konjunktursignaler och stigande råvarupriser, är att det i dagens lågräntemiljö inte finns några bra alternativ.

− Direktavkastningen på svenska aktier (utdelningen i relation till börskursen) är ca 3,5 procent i snitt. När avkastningen på andra tillgångsslag är nedtryckt blir den utdelning som aktier ger särskilt attraktiv, säger Stephanie Gabrielsson.

Men det gäller samtidigt att tänka efter. I mars var det åtta år sedan aktiemarknaderna bottnade efter finanskrisen och att lägga alla sina ägg i börskorgen kan komma att straffa sig. 

− Ju bättre det går, desto girigare blir vi. Många verkar tro att börsens räkneverk nollställs vid varje årsskifte. Så funkar det naturligtvis inte. Värderingarna sjunker inte bara för att vi har fått ett nytt år, säger Johan Lundqvist.

Så hur ska man då tänka som sparare?

Johan Lundqvist menar att man bör hantera sin portfölj på samma sätt nu som för ett, två, tre eller tio år sedan. 

− Det handlar om att ligga på en risknivå som man är bekväm med både under år som 2008 när börsen föll med cirka 40 procent och under 2009 när den steg med omkring lika mycket. När det kommer till olika tillgångsslag bör man ha en fördelning som man är nöjd med och som passar den egna livssituationen, säger han.

Räntefonder kan även fortsättningsvis agera ”krockkudde” för sparandet, menar Johan Lundqvist:

− De ger ingen avkastning att tala om i dagsläget, så är det naturligtvis. Men vad händer om det blir en kris och börsen skulle falla 10, 15 kanske 20 procent på kort tid? Då tenderar vi att se att räntorna kommer ned, vilket stöttar avkastningen i räntefonder och stabiliserar portföljavkastningen. Vi såg det efter Brexit förra året och inte minst under finanskrisen. 

Att göra sig av med alla räntefonder för att räntorna är låga, när värderingarna är höga, är enligt Johan Lundqvist som att säga upp sin hemförsäkring för att man inte haft inbrott på länge.

− Sedan ska alla inte ha lika mycket räntefonder i portföljen. Den som sparar på kort sikt och som behöver sina pengar inom de närmaste åren, kanske ska ha merparten av sin portfölj placerad i räntor. Den som är ung och som sparar exempelvis till pensionen bör tvärtom ha merparten, eller kanske alla sina pengar placerade i aktier, säger han.

 

Tänk på att informationen i denna artikel inte ska betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco