Innehåll från annonsör

Vita svanar och fula ankungar

Är det bäst att köpa dyra aktier i bolag med hög kapitalavkastning? Eller är det bättre att köpa svagare bolag till ett lågt pris och hoppas på en vändning? Portföljförvaltare Oddbjørn Dybvad förklarar riskerna med respektive strategi.
Vita svanar och fula ankungar - swan-2107052_960_720_binary_6871934.jpg

Som investerare har vi två typer av investeringar att välja mellan – antingen att köpa aktier i branschledande bolag med hög avkastning på kapital till ett relativt högt pris, eller att köpa aktier i svagare bolag med en svag kapitalavkastning till ett lågt pris.

– Kortsiktigt är aktiemarknaden mer eller mindre ett lotteri. Men över tid är den duktig på att skilja mellan starka och svaga bolag. Konsten är att avgöra vilka som kommer att klara av att behålla sin höga avkastning. Eller att identifiera dem som kommer att lyckas gå från låg till hög kapitalavkastning, säger Oddbjørn Dybvad, portföljförvaltare på ODIN Fonder.

Vita svanar

Oddbjørn Dybvad liknar de bolag med hög avkastning, och som lyckas bevara den över tid med vita svanar.

– De klarar sig bra i all sin prakt. Bolagen är värdefulla och dyra eftersom de är duktiga på att återinvestera internt genererat kassaflöde till hög kapitalavkastning.

Dessa bolag prissätts utifrån en förutsättning om att de har en långsiktig konkurrensfördel. Den största risken med att investera i vita svanar är att de inte förmår behålla sin branschledande ställning vilket leder till att avkastningen börjar sjunka.

– Över en treårsperiod tappar ungefär sju procent av de vita svanarna sin konkurrenskraft fullständigt, förklarar Oddbjørn Dybvad.

Fula ankungar

Fula ankungar kallar han de bolag som har en svag kapitalavkastning, men som har förmågan att öka den under de kommande åren. Dessa kan bli en mycket lönsam affär för investeraren. Priset på aktien är förhållandevis lågt, och när bolagen förvandlas till vita svanar med god avkastning stiger värdet på aktierna.

Investering i den här typen av bolag innebär många riskmoment. Statistiskt sett är det inte många som klarar av att omvandlas från ful ankunge till vit svan.

– När vi tittar på förändringen i avkastningen från fjärde till första kvartilen är det bara åtta procent som lyckas med en sådan utveckling. Dessutom är ökningar av kapitalavkastningen hos svaga bolag ofta tillfällig, och sker på grund av förändringar i externa faktorer utanför bolagets kontroll, säger Oddbjørn Dybvad.

Enligt honom är det endast ett fåtal bolag som på egen hand lyckas vända utvecklingen och öka kapitalavkastningen. Dessa bolag finns oftast bland småbolag inom branscher med hög förändringstakt.

– Nackdelen med bolag som har svag kapitalavkastning är att de ofta fortsätter att vara svaga och blir ännu sämre över tid. Då spelar det ingen roll att man köpte aktien billigt, avslutar Oddbjørn Dybvad.

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.