Uppföljning: 5 av 7 rätt

Omgångens köpråd utvecklades generellt sett starkt och bilprovningsbolaget Opus fick nyligen ett bud på sig. Även 2 av 3 säljråd sjönk. Några av de övriga aktierna som analyserades var Lime, Q-Linea, Handicare och MedicaNatumin.
Uppföljning: 5 av 7 rätt - Temabild Uppföljning

# Opus Group +49% (Köp)

Bilprovningsbolaget är under uppköp från ett amerikanskt Private Equity-bolag tillsammans med Opus VD Lothar Geilen. Det initiala budet på 7,75 kronor höjdes till 8,50 kr den 20 december. Acceptperioden löper till och med 13 januari 2020. Ett bra råd även om vi tycker det första budet var i snålaste lagret. Den andra kommentaren finns att läsa här.

# Kopparbergs +22% (Köp)

Bryggeribolagets aktie var hårt pressad för ett år sedan delvis på grund av hotet om hård Brexit. Under året har Kopparbergs återhämtat sig något efter framgångar med lansering av pink gin.

# IDL Biotech +88% (Köp)

Ett lyckat köpråd i kategorin förhoppningsbolag. Spotlightbolagets omsättningen har ännu inte dragit iväg som Börsplus hoppades men det har inte hindrat aktien från att rusa.

# InCoax -64% (Teckna) 

Förhoppningsbolag med egen teknik för bredbandsaccess via kabel-TV-nätet – en lågkostnadslösning i situationer där fiber inte passar så bra. Personerna i ledningen verkade ha rätt bakgrund och incitament. Dessutom borde orderingången få fart i närtid, tänkte vi, och satte teckna på detta. Det var ett misstag. Några betydande order har inte kommit men väl ett par nyemissioner. Frågan är om inte 5G (FWA) visar sig vara en bättre lösning på det problem Incoax adresserar än bolagets åldrande teknik.

# Azelio -40% (Teckna ej)

”Börsplus pekar här ut en rad graverande fakta som kastar skugga över den mycket soliga bild som ledningen målar upp av framtiden”, var vår upptakt till den mycket negativa analysen för ett år sedan. Aktien har varit hajpad men också nere i källaren och vår negativa bild kvarstår.

# ZetaDisplay Pref -6% (Sälj)

Vi gav ett säljråd på preferensaktien med följande motivering: ”I princip måste man anta att inlösen inte sker under de närmsta tio åren för att avkastningen ska bli tillräckligt dräglig för att någorlunda spegla risken i bolaget.”

Det dröjde bara några månader innan bolaget valde att lösa in preferensaktien. Den som trots vårt råd ägde Zetadisplay Pref förlorade 6 procent.

# Inditex +26% (Sälj)

Klädkedjan verkar i betydligt större utsträckning än H&M på marknader där e-handel än så länge inte är särskilt populärt. Vår teori är att Inditex tids nog kan stöta på samma utmaningar som H&M kämpat med senaste åren. Än så länge syns dock inte särskilt mycket varken i siffror eller på aktiemarknaden så hittills har vi fått fel.

# Lime Technologies +98% (Neutral)

Lundabolaget säljer och implementerar mjukvarulösningar för kundhantering, eller CRM som det kallas. Detta blev en succé-IPO och inte oförtjänt. Bolaget växer nära 20 procent organiskt med tilltagande marginaler. Tyvärr hakade vi upp oss på en ”hög” värdering redan vid noteringen och gav inget råd för noteringen.

# Clas Ohlson +12% (Neutral)

Prylkedjan genomför en strategisk och operationell översyn som ska lyfta försäljningen och sänka kostnaderna. Vi är dock inte säkra på att detta är lösningen på bolagets strukturella utmaningar. Konsumenters köpbeteenden förändras och typiska Clas Ohlson-produkter kan beställas från vart som helst i världen på nätet. I somras svängde vi om till ett säljråd på aktien.

# Q-Linea -13% (Neutral)

Medtech-bolag som börsnoterades för ett år sedan. Teckningskursen sattes nära toppen av intervallet men aktien har inte blivit succé. Att lansera bolagets diagnosiska instrument, inriktade på sepsis, kostar massor och den ursprungliga tidsplanen har spruckit. Det duger inte för att försvara en miljardvärdering. Vi hade inget tydligt råd på noteringen.

# Handicare +15% (Neutral)

Misslyckad Nordic Capital-notering som ändå ruvar på en fin verksam inom trapphissar. Helhetsbilden sänks av stora problem inom andra delar av bolaget. Styrelsen genomför nu en översyn och har i praktiken bjudit in budgivare på hela eller delar av bolaget. Det har skapat förväntningar och lyft aktien lite. Men det har inte varit särskilt roligt att äga Handicare.

# Tobin Properties Pref +5% (Neutral)

Vi räknade med att inlösen av preferensaktien eller utköp av Klövern var de troligaste utfallen. Efter bostadsutvecklarens företrädesemission i maj blev Klövern ägare till över 90 procent av aktierna och påkallade tvångsinlösen. Den som ägde aktien fick en hygglig avkastning längs vägen även om utvecklingen inte sticker ut jämfört med vad man hade kunnat få i andra preferensaktier under samma tid.

# ÅF Pöyry +29% (Neutral)

För ett år sedan kom beskedet att ÅF köper finska Pöyry. Fusionen har gått relativt smärtfritt hittills även om hot om stämningar skapade en del oro alldeles i början. Aktien har gått lite bättre än index vilket ägarna har skäl att vara nöjda med. Marknaden är lite seg liksom vinsttillväxten hos ÅF Pöyry.

# MedicaNatumin -39% (Neutral)

Bolagets största produkt, hudvårdsserien Jabushé har inte blivit den exportsuccé som många hoppades på. Förseningar i Kina har satt käppar i hjulet för aktien. Härom veckan förvärvade MedicaNatumin ett norskt hälsovårdsbolag.

# Bibb Instruments +33% (Neutral)

Spotlightbolaget utvecklar biopsiinstrument baserat på egen teknologi. ”Aktien ser attraktiv ut” skrev Börsplus för ett år sedan men vi gick inte hela vägen till ett köpråd utan landade i en positiv men neutral slutsats.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.