30 maj 2021 12:00

”Vi ska bli Sveriges nästa stora industribolag”

Med den tredje generationens solceller för smartphones, surfplattor eller hörlurar hoppas Giovanni Fili, grundare och VD för Exeger, bygga Sveriges nästa storföretag.

Revolutionerar svensk industri

Exeger är en del av en artikelserie där Affärsvärlden speglar företag vars verksamhet är banbrytande för svenskt näringsliv.

Exeger

Grundades 2009 av entreprenören Giovanni Fili och forskaren Henrik Lindström. Bolaget har utvecklat och tillverkar Powerfoyle, ett unikt solcellsmaterial som kan omvandla all form av ljus till elektrisk energi. Det kan integreras i alla typer av produkter som drar nytta av att bli självladdande.

Exegers verksamhet är enligt VD Giovanni Fili revolutionerande till följd av:

  • Unik design­ som gör det möjligt att integrera solcellerna i produkter som redan säljs i stora volymer i hela världen och som är viktiga för människor.
  • Irreversibel teknologi. Ingen som upplevt självladdande produk­ter vill gå tillbaka till en gammal teknologi, ingen vill gå från smart­phone till knapp­telefon.

Största potentialen:
Den stora marknaden för konsumentelektronik samt den ännu större och snabbväxande mark­na­den för Internet of Things.

Största utmaningen:
Att utveckla produkter med tillräcklig funktio­nalitet till ett pris som de potentiella kunderna är villiga att betala, samt att säkerställa finansieringen under tiden.

“Fram till 2030 kommer vi att ha påverkat en miljard människor genom våra produkter. Det är vår vision när vi nu efter tolv års utvecklingsarbete äntligen kan börja massproducera vår solcellsfolie Powerfoyle”, säger Giovanni Fili, grundare och VD för ännu onoterade Exeger.

Powerfoyle laddar konsumentelektronik med ren ström från all form av omgivande ljus, både inomhus och utomhus. Bolaget vill att kunderna ska slippa batterier och laddsladdar.

Powerfoyle är en utveckling av den tredje generationens solceller, med färg­sensiterade solceller, i form av en tunn folie. Folien tillverkas i en enkel tryckprocess och kan produce­ras i olika färger och strukturer. Därmed kan den enkelt integreras i enheter som exempelvis smartphones, surfplattor
eller hörlurar.

Teoretiskt är marknaden för Power­­­­foyle enorm. Varje år säljs cirka 1,5 miljar­der smartphones, runt 200 miljoner surfplattor och lika många tråd­lösa hörlurar. Enheterna måste laddas upp via ett eluttag.

Enbart i USA beräknas kostnaden för att ladda all konsumentelektronik till 18 miljarder dollar årligen. Powerfoyle laddar istället produkterna med gratis, naturvänlig och fossilfri solenergi.

EUROPEISKT INNOVATIONSPRIS

Giovanni Filis kaxiga uttalande om en miljard användare inom tio år kanske inte är så kaxigt givet marknadspotentialen inom konsumentelektronik. Marknaden för smarta-hem-produkter och Internet of Things, IoT bedöms vara ännu större och finns även de med på Exegers prioriteringslista.

Men om nu marknaden för Powefoyle är så gigantisk bör den enligt alla regler snabbt bli nerlusad av konkurrenter. Dessutom har lilla Exeger bara 150 anställda. Gigan­ter som Samsung och Apple tar väl snabbt fram egna produkter?

”Så enkelt är det inte. Vi har lagt ner över tolv år i utvecklingsarbete på en helt ny teknik. Vi har utvecklat det nanobläck som vi trycker med och de maskiner vi producerar Powerfoyle i. Alla dessa delar är patentskyddade”, säger Giovanni Fili.

Det är svårt att bestrida den innovativa nivån på dessa patent sedan det europeiska patentverket (EPO) häromveckan nominerade Giovanni Fili och Henrik Lindström till årets Innovations- och uppfinnarpris. Endast ett fåtal svenskar har lyckats kvala in i tävlingen, men Per Ingvar Brånemark har vunnit för sina tandimplantat och Paul Nyrén för DNA sequensing.

”Årets vinnare utses först 17 juni, men bara att vi är nominerade är som en pallplats i OS”, säger Giovanni Fili.

Grundaren Giovanni Fili byggt Exeger som bolag och fått med investerare på den resan. Men hjärnan bakom Powerfoyles teknik är Henrik Lindström. Han är den första forskaren som har lyckats skapa den här typen av solcell på en flexibel yta.

Flexibiliteten och att Powerfoyle har 1000 gånger bättre ledningsförmåga än andra solcellslösningar är två av de mest utmärkande fördelarna med Powerfoyle gentemot andra lösningar enligt bolaget själva.

Foto: David Monje, Exeger

REVOLUTIONERAT BRANSCHEN

”Allt kokar ner till den familj av olika patent som omger det ledarlager som Henrik har skapat och som revolu­tionerat vår bransch”, säger Giovanni Fili.

Utöver Henrik Lindström och hans forskning har också Håkan Svennewall på Fasadglas varit viktig för utvecklingen av Powerfoyle. Fasadglas hade på sitt håll sökt efter genomskinliga solcellspaneler för fasadbeklädnad.

När Giovanni Filis och Håkan Svennewalls vägar korsades uppstod ljuv musik. Håkan Svennewall på Fasadglas hade en vision att fasader skulle innehålla solceller och tanken att det skulle finnas genomskinliga sådana var hans idé.

”Den sammanföll med vår startidé om att tillverka transparanta solceller för integration på fasasder”, berättar Giovanni Fili.

”Som 100-årigt familjeföretag satt de på en stor kunskapbank inom fasader och glasprodukter som vi fick tillgång till. I utbyte kunde Henrik Lindström hos oss bistå dem med sin expertkunskap. Jag är för evigt tacksam för vad familjen Svennewall och Fasadglas VD Jan Lindholm och ordförande Erik Mitteregger gjort för oss. De vågade satsa på mig och Henrik som första investerare i Exeger och då var det en enorm risk de tog.”

Familjen Svennewall och Fasadglas är i dag tredje störste ägare i Exeger med 6%. Giovanni Fili är störst med drygt 7% följt av fastighetsutvecklaren och entreprenören Robert Taflin, känd för blant annat fastighetsmäklarfirman Notar, med 6% av aktierna.

AMF OCH ILIJA BATLJAN ÄGARE

Under de senaste åren har ett antal stora investerare tillkommit där bland andra AMF har investerat 277 miljoner kronor, Stena Sessa 260 miljoner och Fortum 50 miljoner. Investeringarna har gett dem 4–5% ägande vardera.

Härom veckan blev det klart att fastighetprofilen Ilija Batljan har tecknat aktier i en riktad emission på 150 miljoner kronor till en teckningskurs på 160 kronor. Det ger honom ytterligare 937 500 aktier utöver de 700 000 som han ägde tidigare och en total ägarandel på 4%.

Exeger, eller Exeger Sweden AB som är det fullständiga namnet, är inte börsnoterat. Aktien handlas dock inofficiellt via Pareto Securities där senaste avslut innan emissionen till Ilija Batljan Invest AB var 150 kronor. Den totala värderingen av bolaget landar på cirka 7 miljarder kronor.

Ilija Batljan
Ilija Batljan tecknade nästan en miljon aktier i Exegers senaste emission och äger efter det 4% i bolaget. Foto: TT

Exeger Sweden AB är ett holdingbolag som i sin tur äger 95,7% i Exeger Operations AB där all produktion och försäljning av Powerfoyle sker. Resterande 4,3% ägs av japanska Softbanks SB Energy. De har i ett avtal förbundit sig att assistera Exeger i den globala lanseringen av Powerfoyle. SB Energy betalade 20 miljoner USD, cirka 170 miljoner kronor, för sin andel i Exeger Operations.

De 150 Mkr som Ilija Batljan nu tillför ska användas till Exeger Operations nya fabrik för Powerfoyle som ska börja byggas i Stockholm till hösten. Byggkostnaden finansieras också med ett lån på 168 Mkr från Swedbank och Svensk Exportkredit.

Enligt bolaget kommer den nya fabriken att tiofaldiga bolagets kapacitet på Powerfoyle från 2023. Fabriken byggs med ett avtal med ABB som ska robotisera den nya enheten samt uppgradera den gamla. Samarbetet med ABB innebär också att man ska söka möjliga användningsområden av Powerfoyle i ABB:s produktutbud.

BELYSNING PÅ CYKELHJÄLMAR

Exeger har nu under våren inlett sin kommersialiseringsfas av Powerfoyle. Bolaget satsar på att i år kunna sälja fem till sju olika produkter inom fem kundsegment. Två av dessa produkter har redan offentliggjorts och Giovanni Fili hoppas att bolaget ska kunna avisera en tredje i juni. De två första avser cykelhjälmar från svenska POC och hörlurar för Urbanista.

Cykelhjälmarna får beklädnad av Powerfoyle som möjliggör att hjälmarnas belysning tänds automatiskt när det börjar skymma. Med konstant strömförsörjning kan hjälmarna också digitaliseras. Urbanistas hörlurar blir också helt sladdlösa då de laddas kontinuerligt av det omgivande ljuset.

Om avtalen med POC och Urbanista är en försiktig start i lanseringen av Powerfoyle räknar Giovanni Fili med en ketchupeffekt framöver.

”Konsumenterna kommer att börja efterfråga produkter med Powerfoyle och när en tillverkare börjar använda den kommer fler att följa efter. När konsumenterna väl lärt sig att uppskatta att deras produkter laddas automatiskt kommer ingen att vilja gå tillbaka till en produkt som inte laddas gör det.”

När den nya stora fabriken blir klar 2023 och ni kan ha stora kunder som skapar ett starkt kassaflöde och bra vinst, är det då ni planerar börsnotera Exeger?

”Det finns inga beslut tagna för en börsnotering i dagsläget, men ja, då har vi åtminstone goda förutsättningar för att noteras. En börsnotering är dock inget mål i sig, men naturligtvis en milstolpe i vår utveckling. Det enda som styr en börsnotering är om den är bra för bolaget och dess aktieägare. Inget annat räknas”, säger Giovanni Fili.

Hans mål för Exeger är högre än en börsnotering som det går tretton på dussinet av.

”Det jag vill göra, det som varit min dröm och vision, är att bygga nästa stora svenska industribolag”, säger Giovanni Fili.

”Vi har uppfunnit, utvecklat och producerat en helt ny teknologi. Vi har gjort allt här i Sverige, byggt som man gjorde förr, med allt under ett tak. Vidare har vi inga distribuerade produktionskedjor runt om i världen. Vi har skapat ett kompetenscentrum i Sverige för en helt ny teknologi. Det tror jag är nyckeln till att kunna behålla en långsiktigt stark konkurrensfördel.”

Här hittar du fler reportage

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.