Frågor och svar

Nedan följer vanliga frågor och svar om Affärsvärlden grupperade efter ämne.

Prenumerationsfrågor

 • 1.1 Vem bör prenumerera på Affärsvärlden?

  • Har du ett aktieintresse och vill se din förmögenhet växa?
  • Vill du få oberoende råd från en ledande analysredaktion?
  • Vill du spara tid på att inte själv behöva följa hundratals börsbolag?
  • Vill du tjäna pengar på att hitta fler vinnare och undvika grynnor?
  • Vill du dessutom läsa intervjuer med de tyngsta makthavarna och djuplodande reportage om näringslivet?

  Om svaret är JA – då passar Affärsvärlden för dig, vare sig du är privatinvesterare eller jobbar i finansbranschen.

 • 1.2 Vad ingår i en prenumeration?

  Affärsvärlden Premium Total ger dig:
  - Tidningen Affärsvärlden hem i brevlådan varje måndag.
  - Tidningen i sin helhet digitalt på webben eller i appen varje lördag.
  - Tillgång till Affärsvärldens unika verktyg Analysarkivet, Uppföljning, Pref-guiden och Uppsidan.
  - Över 500 analyser per år.
  - Dagliga mejl innehållande de senaste analyserna och artiklarna.

  Affärsvärlden Premium Digital ger dig:
  - Tidningen i sin helhet digitalt på webben eller i appen varje lördag.
  - Tillgång till Affärsvärldens unika verktyg Analysarkivet, Uppföljning, Pref-guiden och Uppsidan.
  - Över 500 analyser per år.
  - Dagliga mejl innehållande de senaste analyserna och artiklarna.

  Klicka här för att bli prenumerant!

 • 1.3 Varför får jag inga mejl från Affärsvärlden?

  Kika först och främst i din skräpinkorg för att se om de hamnat där. Lägg även till Affärsvärlden som säker avsändare.

  Om du fortfarande inte får mejlen vänligen kontakta pren@affärsvärlden.se så hjälper vi dig.

 • 1.4 Hur ofta ges Affärsvärlden ut?

  Affärsvärldens magasin kommer i brevlådan på måndagar för Premium Total-prenumeranter. Alla prenumeranter kan läsa e-tidningen redan på lördagar. Tidningen ges ut 45 gånger per år.

 • 1.5 Jag möts av en köpskärm när jag försöker läsa artiklar, varför?

  Om du möts av en köpskärm när du försöker läsa artiklar är det för att du inte ännu är prenumerant på Affärsvärlden, läs mer om våra erbjudanden och hur du blir prenumerant här.

  Är du redan prenumerant behöver du logga in för att komma åt allt material. Logga in med dina inloggningsuppgifter eller mejla oss på pren@affärsvarlden.se om du behöver hjälp.

 • 1.6 Hur kontaktar jag er kundsupport?

  Om du inte hittar svaren på dina frågor på denna sida är du välkommen att mejla pren@affarsvarlden.se så hjälper vi dig.

Frågor om analystjänsten

 • 2.1 Är det lönsamt att följa Affärsvärldens råd?

  Variationen är så klart stor mellan de bästa och sämsta hittills publicerade analyserna. Men typiskt sett har Affärsvärldens köpråd gått klart bättre än index medan de aktier som fått säljstämpel givit en negativ avkastning för de som inte följde rådet*. På sidan Affärsvärlden Uppföljningar kan du följa upp alla råd givna och se hur det gick.

  *Detta är självklart ingen garanti för framtida råd och alla måste ta ansvar för sina egna investeringar, vare sig de inspirerats av Affärsvärldens analyser eller ej.

 • 2.2 Vilka aktier bevakar Affärsvärlden?

  Utgångspunkten för redaktionen är att vi vill bevaka alla aktier som vi tror är intressanta för våra prenumeranter. Av naturliga skäl blir det därför mest svenska aktier men även en hel del nordiska bolag och även andra bolag där vi tror det finns ett läsvärde, exempelvis Zalando, Inditex, Apple, Spotify, Tesla, Amazon etc.

  Det finns inga formella begränsningar och vi tar gärna emot förslag på aktier att analysera via analys@affarsvarlden.se.

 • 2.3 Går det att investera i Affärsvärldens portfölj?

  Det är upp till var och en om man vill köpa enskilda aktier men det går inte att "automatiskt" investera i Affärsvärldens olika portföljer. Vi rekommenderar heller inte en mekanisk investeringsstrategi. Bland annat eftersom kurseffekten precis vid publicering kan vara en nackdel. Vår erfarenhet är dock att det nästan alltid finns möjlighet att köpa samma aktie till ungefär samma eller lägre kurs än vid publicering om man har lite is i magen och väntar några dagar eller mer.

 • 2.4 Vad är tanken med Affärsvärldens olika Verktyg?

  Förutom ett dagligt flöde av aktieanalyser så har Affärsvärldens prenumeranter tillgång till ett antal så kallade Verktyg för bättre aktieaffärer. Så här kan vi kort beskriva syftet med de olika verktygen:

  Analysarkivet  - Här kan du lätt söka bland över 1000 analyser för att se om och när vi skrivit om de aktier du är intresserad av.

  Uppföljning - Här ser du hur alla Affärsvärldens råd utvecklats och i vilka fall analyserna historiskt sett varit rätt eller fel vilket kanske ger dig en uppfattning om hur du ska agera för framtiden.

  Uppsidan  - Det här är ett unikt verktyg där du som prenumerant kan se potentialen i Affärsvärldens analyser baserat på den nuvarande kursnivån samt Affärsvärldens antaganden om bolagets utveckling och rimlig värdering av aktien.

  Pref-guiden - Ett annat unikt verktyg där Affärsvärlden samlat den viktigaste informationen om börsens preferensaktier samt länkar till alla våra analyser av preferensaktier. Här inkluderas även regelbundna krönikor där vi pekar ut de bästa och sämsta valen i sektorn, enligt vår uppfattning.

  IPO-guiden - Affärsvärldens prenumeranter får analyser på i stort sett alla svenska börsnoteringar med råd om hur man ska agera. Därutöver har vi IPO-guiden som gör en mer standardiserad granskning av samtliga noteringar. IPO-guidens standardiserade granskning är tillgänglig för allmänheten men det är bara Affärsvärldens prenumeranter som har tillgång till analyserna med råd om man ska teckna eller ej.

  Börsen idag - Här samlar vi det viktigaste om Stockholmsbörsen, europeiska börser och en rad råvaror och valutor. Här hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen, vilka aktier där omsättningen varit högst och en kalender med veckans bolagshändelser.

  Börsguide - Det finns många begrepp att hålla reda på den som är intresserad av investeringar och börsen. Lär dig mer om de viktigaste nyckeltalen, börs- och aktieorden och andra aktuella termer i vår börsguide.

 • 2.5 Hur vet jag när en ny analys publiceras?

  Färska analyser publiceras en gång per dag. Det går även samtidigt ut mejl varje dag till alla prenumeranter med de senaste analyserna.

  Ett tips till prenumeranter - för att kunna ta del av analyserna snabbare kan du i din mejlklient uppdatera aviseringarna till att få notiser från Affärsvärlden. På så sätt kan du få en notis direkt då du fått vårt mejl.

 • 2.6 Vad skiljer Affärsvärldens analyser från andras?

  Affärsvärlden publicerar fler analyser än någon jämförbar analystjänst i Sverige eller för den delen Norden.

  En annan sak som vi tror skiljer Affärsvärlden från flertalet är stringens i värderingsmodeller och analysmetoder.

  Det syns bland annat i att transparensen kring antaganden och utfall som kommer till uttryck i Affärsvärldens olika Verktyg, exempelvis Uppsidan och Uppföljningen. Läs mer om Verktygen här.

  Sedan finns det så klart kvalitativa saker som kan skilja Affärsvärlden från andra men där får var och en bilda sig en egen åsikt.

 • 2.7 Varför har analyserna ofta både ett råd (köp/sälj/neutral) och dessutom tre olika scenarier?

  Det korta svaret är att framtiden alltid är osäker. Därför skissar vi på den i tre olika scenarier. Här gör vi olika antaganden om tillväxt, lönsamhet och börsens framtida värdering av dessa prestationer i ett huvudscenario samt därtill ett optimistiskt respektive pessimistiskt scenario.

  Beroende på hur vi ser på risker/möjligheter att respektive scenario (eller något åt det hållet) blir verklighet så landar vi ett råd om huruvida aktien i dag är köp, sälj eller neutral i Affärsvärldens ögon. Här väger vi även in hur jämförbara aktier värderas samt om vi i det specifika fallet ser skäl att väga endera scenario extra tungt vid val av slutsats.

 • 2.8 När jag läser analysen har aktien redan stigit, vad gör jag?

  I en idealisk värld skulle marknaden vänta med att reagera till efter att alla Affärsvärldens prenumeranter hunnit köpa. Dessvärre är det omöjligt. Vi kan tyvärr inte hindra nyhetsbyråer och sociala medier från att plocka upp och sprida våra slutsatser. (Hela analysen är det olagligt för dem att sprida.)

  Så hur ska du som prenumerant göra? Du måste välja mellan två saker och det finns inget generellt svar vad som är bäst eller passar just dig. Det ena alternativet är att göra en helt egen bedömning av läget och kanske köpa aktien även om den har stigit. Det andra alternativet, som nog oftare är bättre om kursuppgången är stor, är att ha is i magen och vänta någon vecka eller kanske mer. Vår bild är att det väldigt ofta sker en rekyl någon gång längs vägen som ger dig möjlighet att köpa till en bättre kurs än första dagens.

  Ett tips för att kunna reagera snabbare är att i din mejlklient uppdatera aviseringarna till att få notiser från Affärsvärlden. På så sätt kan du få en notis direkt då du fått vårt mejl, men inte andra.

Frågor för prenumeranter

 • 3.1 När får jag min första tidning?

  Det kan ta en till två veckor innan du får din första papperstidning beroende på när i veckan registreringen gjorts. Däremot får du tillgång till den digitala tidningen direkt efter registreringen.

 • 3.2 Kan jag följa ämnen och skribenter?

  Under ingressen i en artikel hittar du skribenten och knappen ”följ ämne/skribent”. Där finner du även en knapp för att spara artikeln. Alla ämnen och skribenter du följer hittar du under ”Mitt AFV/Mitt innehåll”. Där hittar du även dina sparade artiklar.

 • 3.3 Kan jag får tidningen till en tillfällig adress?

  Absolut, du kan ändra din adress själv under "Mitt AFV/Mitt konto” på hemsidan. Tänk på att göra detta senast måndag (innan kl 12:00) veckan innan utgivning för att säkerställa att tidningen kommer rätt.

 • 3.4 Hur reklamerar jag en utebliven tidning?

  Om tidningen uteblir en vecka ber vi dig först kontrollera så att numret innan inte var ett dubbelnummer. Under sommaren ges bara tidningen ut varannan vecka.

  Annars går det bra att kontakta vår kundtjänst på pren@affarsvarlden.se så hjälper vi dig.

 • 3.5 Hur hanterar jag utskicken av nyhetsbrev?

  För att hantera dina nyhetsutskick loggar du in på ”Mitt AFV/Mitt konto”. Under fliken ”Mina nyhetsbrev” väljer du vilka nyhetsbrev du vill ha.

Frågor om betalning

 • 4.1 Vilka betalsätt erbjuder ni?

  I dagsläget erbjuder vi följande betalsätt:

  Månadsbetalning eller helårsbetalning med kort. Vi accepterar Mastercard och Visa.

  Faktura för årsprenumeration för företag. Fakturan skickas som PDF.
  Saknas e-postadress skickas fakturan via post och då tillkommer fakturaavgift på 49 kr.

 • 4.2 Hur hämtar jag mina betalningsunderlag?

  För att hämta/ta fram dina tidigare betalningsunderlag loggar du in på ”Mitt AFV/Mitt konto”. Därefter går du in via fliken ”Betalning/kvitton” och trycker på det betalningsunderlag/kvitto du önskar hämta.

 • 4.3 Hur uppdaterar jag mina kortuppgifter?

  För att uppdatera dina kortuppgifter loggar du in på ”Mitt AFV/Mitt konto”. Under fliken ”Betalning/Kvitton” trycker du på den röda knappen ”Uppdatera mina kortuppgifter”. Därefter fyller du i dina nya uppgifter och trycker på ”Bekräfta” och identifiera dig med Bank-ID.

 • 4.4 Kan jag få fakturan till en annan e-postadress än min ordinarie adress?

  Absolut, då loggar du in på ”Mitt AFV/Mitt konto” och fyller i den e-postadress du önskar få fakturen levererad till i fältet ”E-postfaktura”.

Övriga frågor

 • 5.1 Vilka regler gäller för de som skriver Affärsvärldens analyser?

  Skribenter och anställda på Affärsvärlden omfattas av samma Värdepapperspolicy som andra välrenommérade ekonomitidningar. Via länken här kan man läsa om varför Affärsvärldens redaktion investerar i aktier. På redaktionens sida redovisas de fasta medarbetarnas portföljer.

 • 5.2 Vilka intäktskällor har Affärsvärlden?

  Prenumeranterna är våra klart viktigaste kunder - både ekonomiskt och eftersom analystjänstens hela uppdrag är att prenumeranterna ska tjäna på bättre analys. Därutöver har Affärsvärlden två viktiga företagspartners:

  • Spotlight Stockmarket: Samarbetet innebär att analyser av aktier på Spotlight till stor del blir tillgängliga för allmänheten. Dock med fördröjning eftersom Affärsvärldens prenumeranter alltid ska få allting först. Spotlight är även sponsor av IPO-guiden.
  • Nordnet Bank: Samarbetet innebär att kunder hos Nordnet får unika rabatter på Affärsvärlden och att vissa av Affärsvärldens analyser etc blir tillgängliga på Nordnets hemsida.

  Slutligen har Affärsvärlden intäkter från annonser och event.

För dig som Nordnetkund

 • 6.1 Jag är Private Banking/Active Trader-kund hos Nordnet. Hur gör jag för att få min rabattkod?

  Som Private Banking-kund hos Nordnet får du en 6-månadersprenumeration kostnadsfritt, och därefter 50% i rabatt på valfri prenumeration. Intresserad? Mejla till privatebanking@nordnet.se eller ring 010-583 37 00.

 • 6.2 Hur aktiverar jag min rabattkod från Nordnet?

  Du loggar in på ”Mitt AFV/Mitt konto”. Under fliken ”Min prenumeration” väljer du vilken prenumeration du önskar prenumerera på och fyller i rabattkoden i fältet ”Rabattkod”. Notera att du behöver ange ”månadsbetalning” och ”kortbetalning” som betalmetod för att rabattkoden ska fungera.