Frågor och svar

Nedan följer vanliga frågor och svar om Affärsvärlden grupperade efter ämne.

Prenumerationsfrågor

 • 1.1 Vem bör prenumerera på Affärsvärlden?

  • Har du ett aktieintresse och vill se din förmögenhet växa?
  • Vill du få oberoende råd från en ledande analysredaktion?
  • Vill du spara tid på att inte själv behöva följa hundratals börsbolag?
  • Vill du tjäna pengar på att hitta fler vinnare och undvika grynnor?
  • Vill du dessutom läsa intervjuer med de tyngsta makthavarna och djuplodande reportage om näringslivet?

  Om svaret är JA – då passar Affärsvärlden för dig, vare sig du är privatinvesterare eller jobbar i finansbranschen.

 • 1.2 Vad ingår i en prenumeration?

  Affärsvärlden Premium Total ger dig:
  - Tidningen Affärsvärlden hem i brevlådan varje måndag.
  - Tidningen i sin helhet digitalt på webben eller i appen varje lördag.
  - Tillgång till Affärsvärldens unika verktyg Analysarkivet, Uppföljning, Pref-guiden och Uppsidan.
  - Över 500 analyser per år.
  - Dagliga mejl innehållande de senaste analyserna och artiklarna.

  Affärsvärlden Premium Digital ger dig:
  - Tidningen i sin helhet digitalt på webben eller i appen varje lördag.
  - Tillgång till Affärsvärldens unika verktyg Analysarkivet, Uppföljning, Pref-guiden och Uppsidan.
  - Över 500 analyser per år.
  - Dagliga mejl innehållande de senaste analyserna och artiklarna.

  Dessutom får prenumeranter inbjudningar till Affärsvärldens Temadagar där hittills över 50 intressanta börsbolag presenterat sig. Klicka här för att bli prenumerant!

 • 1.3 Varför får jag inga mejl från Affärsvärlden?

  Kika först och främst i din skräpinkorg för att se om de hamnat där. Lägg även till Affärsvärlden som säker avsändare.

  Om du fortfarande inte får mejlen vänligen kontakta pren@affärsvärlden.se så hjälper vi dig.

 • 1.4 Jag möts av en köpskärm när jag försöker läsa artiklar, varför?

  Om du möts av en köpskärm när du försöker läsa artiklar är det för att du inte ännu är prenumerant på Affärsvärlden, läs mer om våra erbjudanden och hur du blir prenumerant här.

  Är du redan prenumerant behöver du logga in för att komma åt allt material. Logga in med dina inloggningsuppgifter eller mejla oss på pren@affärsvarlden.se om du behöver hjälp.

 • 1.5 Hur kontaktar jag er kundsupport?

  Om du inte hittar svaren på dina frågor på denna sida är du välkommen att mejla pren@affarsvarlden.se så hjälper vi dig.

 • 1.6 Vilka betalsätt finns?

  I dagsläget finns följande betalsätt:

  Månadsbetalning eller helårsbetalning med kort.

  Helårsfaktura (för företag)

 • 1.7 Kan jag får tidningen till en tillfällig adress?

  Absolut, du kan ändra din adress själv under "Mitt konto" på hemsidan. Tänk på att göra detta senast torsdag veckan innan utgivning för att säkerställa att tidningen kommer rätt.

  Glöm heller inte att ändra tillbaka adressen när du är tillbaka från sommarstugan eller semestern.

Frågor om analystjänsten

 • 2.1 Är det lönsamt att följa Affärsvärldens råd?

  Variationen är så klart stor mellan de bästa och sämsta hittills publicerade analyserna. Men typiskt sett har Affärsvärldens köpråd gått klart bättre än index medan de aktier som fått säljstämpel givit en negativ avkastning för de som inte följde rådet*. På sidan Affärsvärlden Uppföljningar kan du följa upp alla råd givna och se hur det gick.

  *Detta är självklart ingen garanti för framtida råd och alla måste ta ansvar för sina egna investeringar, vare sig de inspirerats av Affärsvärldens analyser eller ej.

 • 2.2 Vilka aktier bevakar Affärsvärlden?

  Utgångspunkten för redaktionen är att vi vill bevaka alla aktier som vi tror är intressanta för våra prenumeranter. Av naturliga skäl blir det därför mest svenska aktier men även en hel del nordiska bolag och även andra bolag där vi tror det finns ett läsvärde, exempelvis Zalando, Inditex, Apple, Spotify, Tesla, Amazon etc.

  Det finns inga formella begränsningar och vi tar gärna emot förslag på aktier att analysera via redaktion@affarsvarlden.se.

 • 2.3 Går det att investera i Affärsvärldens portfölj?

  Det är upp till var och en om man vill köpa enskilda aktier men det går inte att "automatiskt" investera i Affärsvärldens olika portföljer. Vi rekommenderar heller inte en mekanisk investeringsstrategi. Bland annat eftersom kurseffekten precis vid publicering kan vara en nackdel. Vår erfarenhet är dock att det nästan alltid finns möjlighet att köpa samma aktie till ungefär samma eller lägre kurs än vid publicering om man har lite is i magen och väntar några dagar eller mer.

 • 2.4 Vad är tanken med Affärsvärldens olika Verktyg?

  Förutom ett dagligt flöde av aktieanalyser så har Affärsvärldens prenumeranter tillgång till ett antal så kallade Verktyg för bättre aktieaffärer. Så här kan vi kort beskriva syftet med de olika verktygen:

  Analysarkivet – Här kan du lätt söka bland över 1000 analyser för att se om och när vi skrivit om de aktier du är intresserad av.

  Uppföljning - Här ser du hur alla Affärsvärldens råd utvecklats och i vilka fall analyserna historiskt sett varit rätt eller fel vilket kanske ger dig en uppfattning om hur du ska agera för framtiden.

  Uppsidan – Det här är ett unikt verktyg där du som prenumerant kan se potentialen i Affärsvärldens analyser baserat på den nuvarande kursnivån samt Affärsvärldens antaganden om bolagets utveckling och rimlig värdering av aktien.

  Pref-guiden – Ett annat unikt verktyg där Affärsvärlden samlat den viktigaste informationen om börsens preferensaktier samt länkar till alla våra analyser av preferensaktier. Här inkluderas även regelbundna krönikor där vi pekar ut de bästa och sämsta valen i sektorn, enligt vår uppfattning.

  IPO-guiden - Affärsvärldens prenumeranter får analyser på i stort sett alla svenska börsnoteringar med råd om hur man ska agera. Därutöver har vi IPO-guiden som gör en mer standardiserad granskning av samtliga noteringar. IPO-guidens standardiserade granskning är tillgänglig för allmänheten men det är bara Affärsvärldens prenumeranter som har tillgång till analyserna med råd om man ska teckna eller ej.

 • 2.5 Hur vet jag när en ny analys publiceras?

  Färska analyser publiceras en gång per dag. Det går även samtidigt ut mejl varje dag till alla prenumeranter med de senaste analyserna.

  Ett tips prenumeranter - för att kunna ta del av analyserna snabbare kan du i din mejlklient uppdatera aviseringarna till att få notiser från Affärsvärlden. På så sätt kan du få en notis direkt då du fått vårt mejl.

 • 2.6 Vad skiljer Affärsvärldens analyser från andras?

  Affärsvärlden publicerar fler analyser än någon jämförbar analystjänst i Sverige eller för den delen Norden.

  En annan sak som vi tror skiljer Affärsvärlden från flertalet är stringens i värderingsmodeller och analysmetoder.

  Det syns bland annat i att transparensen kring antaganden och utfall som kommer till uttryck i Affärsvärldens olika Verktyg, exempelvis Uppsidan och Uppföljningen. Läs mer om Verktygen här.

  Sedan finns det så klart kvalitativa saker som kan skilja Affärsvärlden från andra men där får var och en bilda sig en egen åsikt.

 • 2.7 Varför har analyserna ofta både ett råd (köp/sälj/neutral) och dessutom tre olika scenarier?

  Det korta svaret är att framtiden alltid är osäker. Därför skissar vi på den i tre olika scenarier. Här gör vi olika antaganden om tillväxt, lönsamhet och börsens framtida värdering av dessa prestationer i ett huvudscenario samt därtill ett optimistiskt respektive pessimistiskt scenario.

  Beroende på hur vi ser på risker/möjligheter att respektive scenario (eller något åt det hållet) blir verklighet så landar vi ett råd om huruvida aktien i dag är köp, sälj eller neutral i Affärsvärldens ögon. Här väger vi även in hur jämförbara aktier värderas samt om vi i det specifika fallet ser skäl att väga endera scenario extra tungt vid val av slutsats.

 • 2.8 När jag läser analysen har aktien redan stigit, vad gör jag?

  I en idealisk värld skulle marknaden vänta med att reagera till efter att alla Affärsvärldens prenumeranter hunnit köpa. Dessvärre är det omöjligt. Vi kan tyvärr inte hindra nyhetsbyråer och sociala medier från att plocka upp och sprida våra slutsatser. (Hela analysen är det olagligt för dem att sprida.)

  Så hur ska du som prenumerant göra? Du måste välja mellan två saker och det finns inget generellt svar vad som är bäst eller passar just dig. Det ena alternativet är att göra en helt egen bedömning av läget och kanske köpa aktien även om den har stigit. Det andra alternativet, som nog oftare är bättre om kursuppgången är stor, är att ha is i magen och vänta någon vecka eller kanske mer. Vår bild är att det väldigt ofta sker en rekyl någon gång längs vägen som ger dig möjlighet att köpa till en bättre kurs än första dagens.

  Ett tips för att kunna reagera snabbare är att i din mejlklient uppdatera aviseringarna till att få notiser från Affärsvärlden. På så sätt kan du få en notis direkt då du fått vårt mejl, men inte andra.

Övriga frågor

 • 3.1 Vilka regler gäller för de som skriver Affärsvärldens analyser?

  Skribenter och anställda på Affärsvärlden omfattas av samma Värdepapperspolicy som andra välrenommérade ekonomitidningar. Via länken här kan man läsa om varför Affärsvärldens redaktion investerar i aktier. På redaktionens sida redovisas de fasta medarbetarnas portföljer.

 • 3.2 Vilka intäktskällor har Affärsvärlden?

  Prenumeranterna är våra klart viktigaste kunder - både ekonomiskt och eftersom analystjänstens hela uppdrag är att prenumeranterna ska tjäna på bättre analys. Därutöver har Affärsvärlden två viktiga företagspartners:

  • Spotlight Stockmarket: Samarbetet innebär att analyser av aktier på Spotlight till stor del blir tillgängliga för allmänheten. Dock med fördröjning eftersom Affärsvärldens prenumeranter alltid ska få allting först. Spotlight är även sponsor av IPO-guiden.
  • Nordnet Bank: Samarbetet innebär att kunder hos Nordnet får unika rabatter på Affärsvärlden och att vissa av Affärsvärldens analyser etc blir tillgängliga på Nordnets hemsida.

   

  Slutligen har Affärsvärlden intäkter från annonser och event.

 • 3.3 Hur ser relationen med SvD ut?

  Börsplus AB, som i mars 2020 tog över Affärsvärlden, grundades 2015 med Svenska Dagbladet som största ägare. Sommaren 2019 köpte Peter Benson ut SvD ur bolaget samtidigt som Börsplus gick över till ny webbsajt. Börsplus och SvD fortsatte dock med redaktionellt samarbete där vissa av Börsplus analyser fortsatt publicerades i Svenska Dagbladet. Detta samarbete har fortsatt i och med Börsplus sammangående med Affärsvärlden.

För dig som Nordnetkund

 • 4.1 Jag är Private Banking/Active Trader-kund hos Nordnet. Hur gör jag för att få min rabattkod?

  Som Private Banking-kund hos Nordnet får du 50 procent rabatt på Affärsvärlden. Intresserad? Mejla till privatebanking@nordnet.se eller ring 010-583 37 00.

Börsplus och Affärsvärldens sammangående

 • 5.1 Börsplus och Affärsvärlden går samman, vad innebär det?

  I mars 2020 tog Börsplus över som utgivare av Affärsvärlden, och den 20 april slogs de två produkterna ihop till en. Hädanefter arbetar Affärsvärldens och Börsplus redaktioner tillsammans under varumärket Affärsvärlden.

  Både Affärsvärldens och Börsplus arkiv finns på www.affarsvarlden.se.

  Du som prenumerant på Affärsvärlden får:

  • Magasinet digitalt eller i brevlådan – Du får självklart tillgång till tidningen som kommer ut en gång i veckan och du väljer själv om du vill få den digitalt eller hem i brevlådan.
  • Flest och bäst aktieanalyser – Affärsvärlden har en gedigen historik som ledande inom finansmedia. Nu adderar vi även Börsplus analysredaktion och unika verktyg. Som prenumerant på Affärsvärlden får du därför dagligen marknadens mest djuplodande aktieanalyser.
  • Dagliga mejlutskick – Vi fortsätter med dagliga utskick innehållande analyser, intervjuer, reportage och mycket mer.
  • Mer innehåll – Som prenumerant på nya Affärsvärlden får du alla analyser och verktyg som Börsplus kunnat erbjuda samt reportage, intervjuer, granskningar och kommenterande material från magasinet. Allt under namnet Affärsvärlden.
 • 5.2 Jag har tidigare varit prenumerant på Börsplus, vad innebär detta för mig?

  Du som tidigare var prenumerant på Börsplus har numera en prenumeration på Affärsvärlden, till samma pris som tidigare.

  Den 20 april 2020 skickades ett mejl ut till samtliga prenumeranter med en länk där du skapar dina nya inloggningsuppgifter. När det är gjort är det bara att logga in och börja läsa på Affärsvärlden.

  Om du inte hittar detta mejl från Börsplus kan du gå hit och trycka på "Glömt lösenord". Om du fortfarande har problem med att logga in, kontakta oss på pren@affarsvarlden.se.

 • 5.3 Jag har tidigare både varit prenumerant på både Börsplus och Affärsvärlden, vad händer nu?

  I de fall vi kunnat sett att samma e-postadress funnits registrerad hos både Affärsvärlden och Börsplus, så har vi slagit ihop dessa prenumerationer. Då har din prenumeration på Affärsvärlden legat kvar, och vi har förlängt din period med samma period du förbetalt på Börsplus.

  Har du t ex betalt en månad eller ett år på Börsplus, så förlänger vi din prenumeration på Affärsvärlden med samma period.

  I de fall du har haft olika e-postadresser registrerade på din Börsplus- respektive Affärsvärlden-prenumeration så har vi inte kunnat slå ihop dina prenumerationer. I detta fall behöver du maila pren@affarsvarlden.se och ange dina registrerade e-postadresser (eller kundnummer för din Affärsvärlden-prenumeration) så slår vi ihop dessa manuellt. Du ska hädanefter endast betala för en prenumeration.