Nederman
6 frågor: vd Sven Kristensson
Hur är situationen i Europa?
– Marknaden präglas fortsatt av en låg investeringsvilja. Försäljningen till större projekt värda över 5 miljoner kronor är omkring 200 miljoner kronor lägre än för 1–2 år sedan, vilket vi har fått kompensera med mindre projekt och ökad eftermarknadsförsäljning. Inte heller framgent förlitar vi oss på hjälp från konjunkturen. I stället jobbar vi med att hela tiden jaga effektivitet, kostnader och marknadsandelar. Målet är att hela tiden öka avståndet vad gäller teknik och effektivitet till de lokala konkurrenter vi har.
Men ni lyfte fram Spanien som en ljuspunkt i bokslutet.
– Det är inte vår största marknad, men utvecklingen där är mycket glädjande. 2009 stod vi i Spanien med en organisation och insåg att vi var tvungna att skära ner. Det går inte att ha en så stor förlustverksamhet. Men vi lämnade inte marknaden, vilket många konkurrenter gjorde. I fjol fick vi betalt för det när vi hade ett rekordår i Spanien. Våra anställda har jobbat i motvind under många år, men nu när det finns order i marknaden så har vi tagit dem. Transportsektorn har dominerat med order från tåg- och flygindustrin samt underleverantörer till fordonsindustrin.
Hur ser du på den tvåsiffriga marginalen under fjärde kvartalet?
– Just fjärde kvartalet brukar ha bäst lönsamhet. 2013 var i det avseendet ett undantag. Givetvis är vi nöjda att det går åt rätt håll och att lönsamheten stärks trots att volymerna är låga. Men vi har inte nått något slutmål så effektiviseringarna kommer att fortsätta. Effekterna av det här arbetet kommer främst att synas den dagen efterfrågan verkligen tar fart och vi kan fylla fabrikerna.
Kina är också ett glädjeämne trots tecken på ekonomisk svaghet. Varför?
– Redan i fjol började landets ledning lyfta upp miljöteknik till en prioriterad industri. Samtidigt får miljöproblemen alltmer uppmärksamhet. Reser man i Kina ser man dagligen artiklar i tidningarna om miljöproblem. I många storstäder är problemen direkt synliga, vilket oroar den växande medelklassen. Därför börjar man agera. Fokus ligger initialt på större industrier som ligger nära storstäderna, och då i synnerhet energisektorn. Den utvecklingen spiller även över på oss som jobbar med industrin. Vi har fått uppdrag från exempelvis ett aluminiumsmältverk som inom några år kan vara världens största. Att en tydlig förändring skett illustreras av att vår försäljning i Kina för några år sedan till ungefär 80 procent avsåg västföretag som investerade i Kina. Nu går i stället omkring 80 procent av försäljningen till kinesiska bolag.
Vilken är er position i Kina?
– Vi är fortfarande en liten spelare med en position i det absolut översta segmentet teknikmässigt. Konkurrensen utgörs främst av lokala kinesiska spelare, i synnerhet i det lägre segmentet.
Hur snabbt växer ni i Kina?
– Den organiska orderingången i Kina ökade med nästan 25 procent i fjol.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.