De sjuka kommunerna

I förra veckan blev det bekant att Timrå kommun i Medelpadhamnat i akuta svårigheter till följd av stora borgensåtaganden,drygt en miljard kronor. Bankerna har stoppat nya lån ochkommunfullmäktige har tvingats ingripa mot sin egenkommunstyrelse. Kommunen kan inte längre låna till driften. Detär flera kommuner i landet som drivs med ständiga underskott ochmåste låna till driften, ett tiotal, men de brukar kunna hankasig fram genom att avyttra tillgångar och förhandla med bankerna.Men i Timrås fall är det uppenbarligen stopp. Krisen i Timrå ären ganska typisk kommunkris: en kombination av dåligt ledarskap,bristande kontrollsystem, riskfyllda bostadssatsningar,skrytbyggen och alltför dyra infrastrukturprojekt. Timrå harbland annat varit med och finansierat en omdiskuterad skulpturvid flygplatsen, engagerat sig i en flygterminal, byggtkonsthall etc. Huvudproblemet är dock ett parbostadsrättsföreningar med bland annat exklusiva och högtbelägna etagelägenheter med havsutsikt. Outhyrda lägenheter ochminskade räntebidrag gör att kommunen, som gått i borgen förföreningarna, tvingas täcka växande förluster. Timrå har ännuinte gått till regeringen och begärt hjälp som många andrakommuner. Men det är förmodligen bara en tidsfråga. Det är dockinte alls säkert att det finns så mycket att hämta hos staten.Även om mer pengar avsatts för att hjälpa kommuner i kris så harregeringen hittills varit restriktiv med att betala ut bidrag.Läget skall vara prekärt och omfattande åtgärder ha vidtagitsför att få ned kommunens kostnader.

Under 1996 och hittills under 1997 har 14 ansökningar avslagits.Bara två kommuner har fått hjälp, nämligen Stenungsund ochKarlsborg. Deras situation bedömdes så exceptionell att stöd på40 respektive 16 miljoner kr överfördes till de två kommunerna.I Stenungsund var det allmännyttiga Stenungsundshem som byggtför många och för dyra lägenheter. Kommunen fick infria sinaborgensåtaganden, som per invånare låg i topp i landet. Kommunenvidtog drastiska åtgärder för att minska sin låneskuld. Menytterligare nedskärningar hade fått allvarliga effekter på denkommunala verksamheten, enligt regeringens åsikt. I Karlsborgvar det främst den kraftigt ökade arbetslösheten, som ökadeförlusterna i det kommunala bostadsbolaget. En vakansgrad på 27procent tillhör de högsta hos allmännyttan. Det försämrade lägetpå arbetsmarknaden beror främst på försvarets neddragningar.

Går vi tillbaka några år har mångdubbelt större stöd betalats uttill kommunerna. Haninge fick 900 miljoner kr och blev sattunder statligt förmyndarskap efter jättesmällen i det kommunalabostadsbolaget. Och Göteborg erhöll drygt 500 miljoner kr 1995 isamband med omläggningen av det kommunalaskatteutjämningssystemet.

För kommuner i svårigheter finns 800 miljoner kr avsatta för1996-97. Av detta har 400 miljoner kr fördelats ut till 22kommuner med stor andel flyktingar och hög arbetslöshet, mesttill Göteborg och Malmö. Till detta kommer 200 miljoner kr till66 kommuner för omstruktureringsstöd, främst vidareutbildningför att öka kompetensen hos kommunal personal. Även här gickmest till Malmö. Efter detta och stödet till Stenungsund ochKarlsborg återstår 144 miljoner kr. I vårbudgeten tillfördesytterligare 200 miljoner. Det finns alltså 344 miljoner kr attfördela till kommuner i nöd i år. För 1998 och 1999 ärreserverat 800 respektive 600 miljoner kr. Därefter är det tänktatt kommunerna skall ha sina ekonomier i balans och inte behövamer statligt stöd.

Ett tiotal kommuner vill komma ifråga för årets återstående pottpå 344 miljoner kr. Flera kommuner har tidigare fått avslag, menansöker för andra eller tredje gången (Boden, Sigtuna, Nacka,Håbo). Motiven är skiftade. I flera fall anser kommunerna attdet nya utjämningssystemet har slagit orättvist. Det gällernågra kommuner runt storstäderna (Nacka, Håbo, Kungsbacka).

Ofta rör dock de kommunala problemen den affärsmässiga delen,alltså bostäder, energiförsörjning och transporter. Det harlänge ifrågasatts om kommuner skall syssla med riskfylldkommersiell verksamhet. De har inte bara lett till en radsmällar som skattebetalare i övriga landet fått betala. En radskandaler har också avslöjats av lokalpressen sedan det 1995blev samma insyn i kommunala bolag som i övrig kommunalverksamhet. Det är värt att notera att inga av de skandaler somavslöjats har inletts sedan lagen om insyn började gälla! Myckettalar för att kommunal affärverksamhet bör drivas i privat regioch övrig kommunal verksamhet konkurrensutsättas. Utredningarfrån statskontoret och konkurrensverket har visat attkostnadsbesparingar på 10-30 procent kan göras inom städning,äldreomsorg, lokal busstrafik etc med alternativa driftsformer.Enbart hotet om att en verksamhet skall konkurrensutsättasbrukar räcka för att sänka kostnaderna. Både utförsäljningar ochökad konkurrens är dock känsliga frågor för regeringen. Starkasärintressen, inte minst fackliga organsationer, vill bromsautvecklingen. Hittills har de varit framgångsrika. Bara enbråkdel av de kommunala bostads- och energibolagen har sålts.Huvuddelen av kommunal verksamhet bedrivs fortfarande imonopolform.

FAKTAUTA: KÖ TILL AKUTENKommuner som sökt hjälp på kommunakuten.

Kommun Ärendets statusKommun Ärendets statusPajala Ej behandladBoden Avslag, ny ansökanNordmaling AvslagOckelbo Ej behandladHällefors Ej behandladHåbo Avslag två gånger, ny ansökanSigtuna Avslag, ny ansökanNacka Avslag, ny ansökanOxelösund AvslagHultsfred Avslag två gångerUddevalla AvslagGrums AvslagSvenljunga Ej behandladKungsbacka Ej behandladBjuv Ej behandladBorgholm AvslagKarlskrona AvslagLandstingeti Västernorrland AvslagLandstingeti Gävleborg Ej behandladKälla: Inrikesdepartementet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF