”Ekholm tar över efter Ingves”

Frukost med Affärsvärlden: Anna Breman, chefsekonom, Swedbank.

Vi äter frukost tillsammans i ett regnigt Stockholm. Det varma högtrycket som svenskarna väntade på i somras har inte synts till. Och snart blir det meteorologisk höst. Tur då att många svenskar tog chansen att resa utomlands, enligt Anna Breman.

– Att människor har köpt resor trots prisökningen visar att hushållen har resurser att tillgå. Arbetsmarknaden är stark. Starkare ekonomi i euroområdet bidrar till positiva effekter för svensk industri och ­export, tecknen på att svensk ekonomi går bra är många.

Anna Breman har varit chefsekonom på Swedbank i drygt två år. Hennes karriär ­inleddes med en doktorsexamen i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Den tog henne ända till universitetet i Arizona och en forskningstjänst, innan flytten gick tillbaka till Stockholm och finansdepartementet. Därefter arbetade hon som makroanalytiker på Swedbank och övergick senare till rollen som bankens chefs­ekonom.

Frågan som kom under sommaren var om den rekordhöga inflationssiffran i juli på 2,4 procent i årstakt (mätt i KPI med fast ränta) kommer att resultera i en räntehöjning. Siffran var högre än förväntningarna både från analytiker och Riksbanken som trodde på en inflationstakt på 2,1 respektive 1,8 procent.

– Personligen ser jag en inflation kring 2 procent som en möjlighet att höja redan i februari. Men troligtvis väntar Riksbanken med en höjning till april.

Riksbanken har kritiserats för att bidra till en allt större skuldsättning för svenska hushåll. De låga räntorna har drivit på prisutvecklingen på bostäder i rasande fart, och balansakten att hålla valutan i schack har stått i fokus när jakten på inflationsmålet fortsatt. Men nu är den högre inflationstakten här för att stanna, enligt Anna Breman.

– Även om den höga siffran i juli delvis kan sägas bero på tillfälliga faktorer, kan man konstatera att inflationen ligger på en stabil och långsiktig nivå, omkring 2 procent.

Trots att inflationsmålet är uppnått kan inte Stefan Ingves andas ut riktigt än. Nu gäller det att inte kronan stärks för mycket på nästa besked, och att marknaden får ­hantera förändringarna i lugn och ro.

– Riksbanken måste agera snart annars riskerar vi att svensk ekonomi överhettas. Risken för bubblor, både gällande bostads- och arbetsmarknaden ökar. Agerar man för duvaktigt i ett första skede och sedan tvingas till större förändringar i penningpolitiken, riskerar man att chocka marknaden.

Vid årsskiftet går Stefan Ingves mandat ut som Riksbankschef. Vem som ska ta över ansvaret är fortfarande inte klarlagt.

– Men Karolina Ekholm, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S), ser vi som den mest troliga ersättaren. Riksbankschefen utses av politiker i Riksbanksfullmäktige, där SD har en våg­mästarroll, vilket skulle kunna göra att Stefan ­Ingves får sitta kvar om man inte kan enas kring en annan kandidat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF