Flytta till London – inte bara enkelt

Över 70 000 svenskar är bosatta i London. Det är alltså relativt lätt att flytta dit, ändå finns en hel del att tänka på.

Varje år söker sig hundratals svenska civilekonomer, it-utbildade och andra ”young professionals” till EU:s största stad.

Enligt en färsk kartläggning gjord av organisationen Svenskar i Världen, är i dags­läget 70 000–75 000 svenskar bosatta i London. Entreprenören och Unibet-­grundaren Anders Ström flyttade till London första gången 1997 och bor där permanent sedan sju år. Stadens utbud av kultur och idrott är svårslaget, säger Anders, som gärna går på Chelseas hemmamatcher på Stamford Bridge.

Han uppskattar att Londons många stadsdelar är så olika sinsemellan.

– De är nästan som små byar i sig och det går alltid att hitta någon du själv trivs i. Jag gillar att London verkligen är en mångkulturell plats. Speciellt nu när jag har familj så märker jag det ännu tydligare. Vi umgås med andra familjer som är från Ryssland, Afrika, Skandinavien, USA, Australien … Det är otroligt spännande. London är en metropol utan like i världen, säger Anders Ström.

På Unibets kontor i Wimbledon i sydvästra London arbetar 280 anställda från en rad olika länder. Anders Ström säger att de försöker hjälpa till så mycket som möjligt med praktiska frågor när nya medarbetare kommer till staden.

– Om man ska flytta till London, så ska man definitivt se till att ha någon att rådfråga. En arbetsgivare har ofta mycket de kan stötta med och det är bra.

Anna Holmquist började jobba i London i april i år. Hon har tidigare varit chef­redaktör för Familjeliv.se samt drivit content marketing-bolaget Right Brain Agency. Nu arbetar hon med att lansera Houzz, en sajt för arkitektur, inredning och design på den nordiska marknaden.

– Även om jag råkar ha många skandinaviska kolleger på jobbet så är den internationella prägeln påtaglig och något som jag tycker är bland det bästa med London. Här finns människor från hela världen och jag är glad över att få ge mina barn möjligheten att uppleva det, säger hon.

Anna Holmquist och hennes man har fyra barn, 15, 14, 11 och 4 år gamla. Annas man jobbar fortfarande i Stockholm men är i London torsdag till söndag varje vecka. Utan en aupair hade de inte klarat vardags­pusslet, men Anna upplever att barnen snabbt kommit in i sin nya tillvaro.

– De två äldsta går på svenska skolan som finns i Barnes här i London. Vi vill låta dem gå ut högstadiet innan det eventuellt blir aktuellt med en engelsk skola, säger hon.

Att hitta en bra bostad för en fyra­barns­- familj har varit den största ut­maningen för familjen Holmquist. De vill gärna bo på hyfsat kort avstånd från barnens skola och hittade en lägenhet i Barnes, som visade sig vara i Fawlty Towers-klass. När familjen flyttade in fanns inget varmvatten och hyresvärden hade inte målat om eller, som utlovat, fixat nödvändiga reparationer. Till sist lyckades de bryta kontraktet, vilket annars är ovanligt då man i regel förbinder sig om en hyresperiod om minst 6–12 månader. För ett hus med 3–4 sovrum i Barnes med omnejd får man räkna med en kallhyra från 4 000 pund (ca 52 000 kronor) i månaden och uppåt, säger Anna Holmquist, och berättar att många hyresvärdar har fastigheter som en slags pensionsförsäkring för framtiden. I vilket skick bostäderna som de hyr ut är, kan variera stort.

– Om man har otur, som vi hade, kan det blir riktigt jobbigt. Men man lär sig. Huset vi hyr nu hittade vi på nätet och den här gången visste vi precis hur vi skulle göra för att undvika fällorna. Hela processen gick faktiskt på mindre än en vecka när vi väl hade bestämt oss, säger hon och berättar att de pratade med grannar och noga såg över avtalet hos den mäklare som förmedlade kontraktet.

Daniel Gustavsson har bott i London i 13 år. Han flyttade dit direkt efter att ha tagit sin ekonomexamen och är i dag head of reward för Barclays anställda inom ­corporate banking.

– Det är många svenskar i Londons finansvärld. Det är ganska enkelt att komma hit, givetvis på grund av språket men även kulturen är på många sätt lik. Jobbmässigt finns stora möjligheter – det är bara upp till dig själv om du tar dem. Sedan är det en fantastisk stad att bo i och uppleva saker i. Det gäller allt från kultur och historia till idrott, säger han.

Som ny i England är en del byråkrati att räkna med. Det finns inget system med personnummer, utan det gäller att skaffa ett så kallat national insurance number.

– För att öppna bankkonto måste du ha en adress eller national insurance number. Det kan vara lite moment 22 innan du har fått det ena eller det andra, säger Daniel.

Av: Sofia Stridsman

Praktisk information

Jobb: Svenska medborgare behöver varken arbets- eller uppehållstillstånd i Storbritannien. Arbetstagare behöver skaffa ett national insurance number.

Sjukvård: Den som är bosatt i Storbritannien kan registrera sig hos en allmänläkare, en ”general practitioner”.

Bostad: Utbudet av bostäder att hyra i Londonområdet är stort, men hyresnivån generellt hög. Hyresbostäder förmedlas via mäklare och på sajter på nätet, som rightmove.co.uk.

Bank: Den som ska öppna bankkonto måste ha med sig pass och adressbevis i form av en räkning, ett brev från en svensk bank eller dylikt ställd till aktuell adress i Storbritannien.

Skatt: Den lägsta ­inkomstskatten ligger på 20 procent. På www.listentotaxman.com går det att beräkna sin skatt utifrån inkomst.

Källor: Swedenabroad.com, Londonsvenskar.com.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF