Fortsatt slagig börs väntar
Trots en störtflod av rapporter och byte av handelssystem på Stockholmsbörsen deppar marknaden. Under veckan föll index med 0,8 procent. Kanske är det så att vi börjar bli trötta på elände nu när det är dags för andra vågen av nationella räddningsaktioner med Grekland först i kön. Det är bara att konstatera att flera europeiska länder hade stora problem redan före 2007 och inte har krisen gjort saken bättre.
Men det kan som bekant bli lite för mycket av det goda, som exempelvis utlåningstillväxt. I förra veckan var det andra gången på lika många månader som Kinas centralbank höjde kraven på bankernas reserver med 50 punkter. Bank of America Merrill Lynch har räknat ut att höjningen motsvarar en minskning av likviditeten i det kinesiska banksystemet med 37 miljarder dollar.
Och fler höjningar väntas, närmare bestämt ytterligare 150 punkter, innan det är dags för kineserna att ta till räntevapnet. Med tanke på marknadens reaktion kanske det är bra att de kinesiska börserna är stängda för nyårsfirande denna vecka.
På hemmaplan har bolagen fortsatt att rapportera sina resultat för fjärde kvartalet. En klar tendens är att svikna förväntningar straffas betydligt mer än vad överträffade dito belönas. Under förra veckan var det Eniro, Saab och Tradedoubler som fick tvåsiffriga kursfall i samband med sina rapporter. Även vid riktigt bra rapporter som JM, Millicom och Q-Med var uppgångarna relativt små. Utfallet kan inte tolkas på annat sätt än att förväntningarna har varit för höga och därmed kanske skruvas ned en aning inför nästa rapportperiod.
För första gången på länge var det inte någon större kursdramatik i samband med rapporterna från Nordea, SEB och Swedbank. Glädjande är att ökningstakten för kreditförlusterna i Baltikum minskar och att reserveringarna för befarande förluster i Sverige är små.
På minussidan finns att räntenettot är lägre än vad analytikerna räknat med. Men tänk då på att korträntorna har fallit extremt under året och att det kapital som panikparkerades på inlåningskonton nu har investerats på annat sätt.
I morgon, torsdag, är det dags för Handelsbanken att redovisa sina siffror. Kreditförlusterna för 2009 förväntas uppgå till 3,6 miljarder kronor, varav 982 under fjärde kvartalet, vilket är lägst av storbankerna. Även när det gäller räntenettot väntas banken vara kärringen mot strömmen och snittprognosen är en ökning med 1,6 procent jämfört med i fjol. Förhoppningsvis kan ett starkt resultat locka tillbaka köparna till aktien som har fallit med drygt 10 procent sedan toppen i januari.
Överlag pressas bankerna av att kommande regeländringar kan minska lönsamheten på sikt. Förslag som finns på agendan för striktare EU-bankregler, Basel III, är krav på större eget kapital, större likviditetsreserver och bättre matchning av löptider på in- och utlåning. Allt för att slippa risk för de totalstopp i det finansiella systemet som skedde hösten 2008.
Men samtidigt ska eventuella bankaktiespekulanter ha i åtanke att de nordiska bankerna är i betydligt bättre skick än flera av sina europeiska konkurrenter. Det betyder att såväl handlingsfrihet som framtida vinstutveckling kan bli större för dem som klarat krisen bäst.
På statistikfronten händer det inte något riktigt spännande förrän på tisdag då det är dags för fem tusen amerikanska konsumenter att tala om hur de ser på framtiden. I nuvarande ekonomiska läge är det viktigt att se hur enskilda amerikaners syn på den egna ekonomin utvecklas. För sambandet är glasklart – sämre framtidsutsikter dämpar lusten att konsumera (eller borde i alla fall göra det enligt skolboken). När sedan två tredjedelar av den amerikanska ekonomin är beroende just av den inhemska konsumtionen är det en fråga som angår oss alla.
För börsen blir det nog att streta vidare med OMXS30 i kanalen 925-980 ett tag till. Noterbart är att både Dow Jones och OMXS30 befinner sig nära stödnivåer. Än så länge har Dow Jones klamrat sig fast över 10 000-strecket. En nivå vi väntar oss håller också denna vecka.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.