PRIVATISERINGAR: Allt ska bort!
Den här veckan är privatiseringarnas vecka i Europa. I måndagsfick placerare möjlighet att handla aktier i France Télécom viabörserna i Paris och New York. Samma dag fullbordadesdelprivatiseringen av det spanska kraftbolaget Enedesa.Samtidigt går det att teckna sig för de 44,7 procent somitalienska staten säljer ut i italienska televerket, TelecomItalia. Sammanlagt rör det sig om aktier för cirka 220 miljarderkronor.
Varför så stora privatiseringar just nu? Säkert spelarförberedelserna för EMU en viss roll. Något förbättrar juutförsäljningarna budgetarna. De synliga skulderna minskar,samtidigt som privatiseringar bidrar till visst ökat förtroendepå kapitalmarknaderna. Men framförallt verkar det som allt flerregeringar nu övertygats, socialistiska såväl som borgerliga, omatt bolagen mår bäst i privata händer.
Alla regeringar är inte lika villiga att släppa greppet. En delprivatiseringar görs fortfarande med vissa begränsningar (tillexempel gyllene aktier). Å ena sidan hade den förra borgerligaregeringen i Frankrike tänkt sälja ut en mycket större del avFrance Télécom. Å andra sidan lovade ju socialisterna iFrankrike före valet i somras att inte sälja något alls. Attprivatisera har blivit det politiskt korrekta i alla läger. Detär bara den svenska regeringen och den norska saom tvekar omsina gamla televerk och kraftbolag.
Det verkar helt enkelt som om politikerna i Europa till slutövertygats om att företagen blir effektivare och får lättare attmöta den hårdnande konkurrensen med samarbeten och allianser omde har privata ägare. Begreppet privatisering, myntat avtidningen The Economist på 1970-talet och utprovat av MargaretThatcher i Storbritannien under 1980-talet, verkar till slut påallvar ha nått även de latinska delarna av Europa.
Försäljningen av motsvarande mer än 22 procent av kapitalet iden franska telejätten, som avslutades i förra veckan,övertecknades kraftigt (institutionerna tecknade sig för 20gånger det de tilldelades och privatpersoner för nära tre gångersin andel). Kursen låg efter noteringen i måndags mellan 10 och15 procent över utförsäljningpriset. Försäljningen ger denfranska staten ca 7,14 miljarder dollar som efterkapitaltillskott 1998 och aktieutbyte med allianspartnernDeutsche Telekom med mera kommer att ha kvar motsvarande 62 till63 procent av kapitalet i bolaget.
Utförsäljningen av italienska statens kvarvarande andel iTelecom Italia väntas inbringa 15,2 miljarder dollar och blirdärmed en av de största utförsäljningarna i ett statligt företagi Europa någonsin. 700 miljoner aktier erbjuds till och medfredag privata investerare. Institutioner i Europa, USA ochCanada erbjuds lika många.
Men dessa emissioner är alltså bara några i mängden averbjudanden den här hösten. Flera andra regeringar är eller harredan varit ute på börsen. Portugal har sålt aktier itelebolaget Portugal Telecom, Tyskland har gått ut med en nyomgång i Lufthansa och Spanien har alltså sålt aktier ienergibolaget Endesa.Snart är det den offentliga servicesektornstur.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.