Storstädning ger resultat

Köksbolaget Nobia har ett riktigt tufft år bakom sig. Men bolaget var snabbt ute med besparingar och mer är att vänta. Nu väntar högre lönsamhet. Vi köper.

Det är inte lätt att sälja köksinredningar när nybyggnationen går i stå och fastighetspriserna viker. Det har köksbolaget Nobia fått erfara. Både bolaget och dess aktieägare har fått vara med om en volatil resa. Under 2008 rasade kursen med 71 procent för att sedan vända upp under fjolåret, men även efter en uppgång på 149 procent är det en bra bit kvar till de 57,50 som aktien kostade i början av januari 2008.

Även om Nobias försäljning bara minskade med 4 procent under 2009, så minskade rörelseresultatet exklusive strukturkostnader med 63 procent och rörelsemarginalen föll från 5,8 till 2,2 procent. Men redan 2011 finns förhoppning om att det ska se bättre ut.

Bland annat ska nedläggning av tre nordiska fabriker, som i fjol belastade resultatet med engångskostnader på 308 miljoner kronor, leda till årliga besparingar på runt 140 miljoner. Men det krävs mer för att bolaget ska närma sig historiskt marginalsnitt på 8 procent. Och mer effektiviseringar är att vänta. I tisdags, den 16 februari (efter att denna tidning gått i tryck) hade Nobia en kapitalmarknadsdag då bolaget, om de höll vad de lovat, berättade vilka konkreta besparingar som väntar.

En bra åtgärd är att Nobia har använt fjolårets förbättrade kassaflöde till att minska skulderna. Skuldsättningsgraden har därmed krupit ned från 77 till 62 procent. Men det räcker inte med att spara. För att resultatet ska lyfta krävs att försäljningen sätter fart igen. Under förra året kunde det ökade intresset för renoveringar som stöttades av det svenska rot-bidraget inte kunde kompensera för minskad nybyggnad i Norden.

En signal om att det dock ser lite bättre ut för nya bostäder kommer från JM som sålde 980 bostäder under fjärde kvartalet 2009, jämfört med 270 under motsvarande period 2008. Lite starkare konjunktur i Norden, plus att Nobia ökar sin försäljning i Storbritannien, kanske kan lyfta försäljningen något under nästa år trots fortsatt trist utveckling i Kontinentaleuropa. När efterfrågan tar fart igen är Nobia bra positionerat med 498 egna köksbutiker, 206 franchisebutiker och 87 delägda butiker i Tyskland.

Det finns en viss oro för vad som ska hända när både vd och finanschef lämnar sina poster. Men det behöver inte bli någon större dramatik. Till posten som finanschef har Mikael Norman, tidigare controller på Electrolux, rekryterats. Han om någon borde ha stor erfarenhet av att arbeta med strukturåtgärder och besparingsprogram.

En större fråga är vem som ska efterträda Preben Bager på vd-stolen. Även om Bager varit vd bara ett par år är han en riktig långvägare i bolaget och började arbeta för HTH, numera ett av Nobias varumärken, redan 1989. Arbetet att hitta en ny vd påbörjades troligen direkt efter att Preben Bager i december meddelade att han hade för avsikt att pensionera sig under 2010. Snart borde det komma ett besked. Men med tanke på att Preben Bager är den största privata ägaren i Nobia, med en andel på 0,9 procent, borde han vara intresserad av att bolaget hamnar i goda händer.

Vi tror att Nobia är på väg mot ljusare tider. Med slimmad produktion och ytterligare besparingar på gång kan det bli ett ordentligt resultatlyft när väl försäljningen tar fart igen.

Även om aktien inte är något fynd på dagens nivå, p/e 15, så börjar det se riktigt aptitligt ut om vi sneglar på vad 2011 kan tänkas erbjuda och värderingen sjunker till tio gånger årsvinsten. Vi anser att aktien är värd en chans och rekommenderar köp. På ett års sikt borde aktien vara värd 52 kronor.

nyckeltal

Miljoner kronor 2009 2010p 2011p

Omsättning 15 418 15 726 16 198

Rörelseresultat 38 656 986

Vinst/aktie, kr – 0,5 2,5 4,0

P/e, vid kurs 37,10 kr – 14,6 9,4

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.