Svårt hitta köpare till statens apotek

Statliga Apoteksgruppen är till salu. Men flera år av förlorade marknadsandelar gör bolaget svårsålt.

Processen att sälja Apoteksgruppen är i full gång, och om allt går enligt plan ska affären vara klar före årsskiftet. Det finns för till­fället flera spekulanter, men det är inte en helt enkel affär. Dels för att Apoteksgruppen tappat betydande marknadsandelar de senaste åren, dels för att bolaget består av ett nätverk av franchisetagare som var och en driver och äger fristående apotek. ­Staten äger 1 procent i alla kedjans apotek plus en serviceorganisation som samordnar och stöder egenföretagarna.

– En köpare av statens ägarandel ger kontroll över servicebolaget och en ägar­andel på 1 procent i respektive apotek. Bildandet av Apoteksgruppen var en del av omregleringen och ursprungstanken var att det ska vara en småföretagarorganisation, säger Anna Magnusson, departementsråd och chef för enheten för bolag med statligt ägande på Näringsdepartementet.

Bakgrunden till upplägget var att man ville undvika att det blev som i Norge när apoteksmarknaden avreglerades. Där plockade de stora kedjorna russinen ur ­kakan och köpte snabbt upp de fria apoteken med bra marknadsläge och positivt kassaflöde. I dag råder en oligopolsituation i Norge med tre marknadsdominanter.

Sannolikt blir det någon av de befintliga aktörerna som köper Apoteksgruppen, säger Joonas Häyhä, analytiker på Evli Bank i Helsingfors. Han följer de nordiska apoteken.

– Oriola har sagt att de kommer att titta på erbjudandet och det skulle kunna vara en intressant investering för dem. Lloyds och McKesson skulle också kunna vara intresserade, det beror på vad McKesson väljer att göra i Sverige. Något måste de göra, alternativet annars är att lämna den svenska marknaden, säger han.

Ytterligare en spekulant är att medlemmarna i Apoteksgruppen själva köper ­bolaget. Enligt källor till Affärsvärlden är en lösning med småföretagarkollektivet som ägare av servicebolaget en av de mer troliga lösningarna.

Av: Leila El-Sherif Wollheim

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF