USA-terminerna pekar på kraftig återhämtning

Fredagen såg ut att innebära en återhämtning för USA-börserna, efter en torsdag med mycket kraftiga kursfall.
USA-terminerna pekar på kraftig återhämtning - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Klockan 13.45 hade terminerna för Dow Jones industriindex, S&P 500 och Nasdaq 100 samtliga stigit med cirka 5 procent. Det innebar att terminerna nått gränsen för den maximala uppgången för en dag, som är 5 procent.

Den börshandlade fonden SPDR S&P 500 ETF Trust, som följer S&P 500-index och som inte stoppas vid någon särskild nivå, var klockan 13.45 upp 5,7 procent.

Den bakomliggande anledningen till den höga volatiliteten på marknaden kan ha att göra med investerarnas förhoppningar att en botten kan vara nådd.

”Det är ingen garanti för att marknaden kommer att återhämta sig de kommande dagarna, men det kan konstateras att vi nu sett tre kvartal på rad med påtagligt säljtryck”, sade analytikern Mathieu Savary på den globala investeringsfirman BCA i ett investerarbrev på fredagen, rapporterar CNBC. Han tillade även att data indikerar att marknaden nu ”våldsamt” kan återhämta sig på minsta positiva nyhet.

Bland enskilda bolag steg Apple nära 8 procent i förhandeln efter att Wells Fargo höjt rekommendationen för aktien till övervikt från tidigare jämvikt. Apple har nu även öppnat alla sina 42 butiker i Kina, efter att ha helt stängt ned dem i tidigt februari på grund av coronaviruset.

Walt Disney annonserade att bolaget kommer stänga ned parker i Sydkalifornien under mars som svar mot coronaviruset. Aktien steg 6,5 procent innan börsöppningen.

Klädkedjan Gap kom med stark rapport där vinsten per aktie kom in på 58 cent, vilket var 17 cent över förväntan. Bolaget varnade samtidigt för en negativ coronaeffekt på omsättning om 100 miljoner dollar med avseende på det första kvartalet i år. Marknaden handlade upp aktien drygt 8 procent i förhandeln.

Oracle avancerade 10 procent. Bolaget kablade ut en rapport där vinsten per aktie kom in 1 cent över väntade 96 cent. Omsättningen var även något högre än analytikerkonsensus.

Även oljan steg kraftigt på fredagen då WTI-oljan var upp 6,3 procent. Oljebolagen stärktes också kraftigt. Exxon Mobil steg nära 8 procent i förhandeln och Chevron var upp 6,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour