Börsgolvet: ”Skinnad in the game!”

Inflationschock, räntelyft och skakiga börser. Har vi hört den förr?
Börsgolvet
Börsgolvet. Foto: Martin Barraud/TT

Det beror på hur gammal du är. För visst har generationsklyftorna vidgat sig när marknaderna skakar. Millenials uppvisar tecken på chock medan många boomers går runt och halvt myser, halvt muttrar ”vad var det jag sa” eller ”redan 1991 lärde man sig att inga träd växer till himlen”.

”Många millenials har i detta fall drag av dåliga förlorare som gnäller över sina dåliga investeringar i bostäder, krypto, serieförvärvare och stonks i allmänhet. Boomers är dock något långt värre – dåliga vinnare som gottar sig åt andras relativt större skador”, säger en observant Obstler på firande i skärgården.

Men en börscykel är inte över förrän the fat lady sings – det vill säga när Carnegie släpper noteringsprospekt. Det ständiga ryktet om en förestående börsnotering av investmentbanken har intensifierats sedan man i slutet av maj meddelade att man återförenas med Carnegie Fonder. Nu har en intensiv rekryteringsfas inletts:

”Nyligen plockade man in Jonas Österlund, tidigare global head of high yield sales på SEB, för att bli head of debt capital markets på Carnegie. En börsnotering borde rycka allt närmre”, säger en Peroni på Brillo.

På tal om nygamla verser. Det var längesedan man hörde 2021 års mest överanvända börsterm ”gratispengar”, men en snubbig nubbe på Dalarö sjunger upp sig igen:

Swedish Match handlas fortfarande 5% under budet. Visst har övriga börsen kommit ned och uppsidan i andra aktier är större. Men vem tackar nej till ’5 säkra procent’ i Match? Bara de som hatar pengar”, flinar den snusförnuftiga supen.

VAD VAR DET DE SA?

En rådgivande resenär i nummer 15-16/2022: En pisträv i Åre kunde inte längre hålla sig. I påskas avslöjade räven att konsultbolaget Knightec var till salu. Det var riskkapitalbolaget Adelis Equity med säljrådgivaren Carnegie, som hade fått mandatet precis innan pandemin började vilket gjort att försäljningen hade dragit ut på tiden. Men i veckan blev det äntligen Ratos som lade tassarna på bolaget. Prislappen landade på 1,1 miljarder kronor.

Och så vidare till spelhörnan på Sturehof. En SOS som är lång räddar sällskapet med sina vinklade nyhetsuppdateringar:

Kindred har nu fått sin efterlängtade licens i Nederländerna. Konkurrensen har hårdnat men samtidigt har Kindred ett starkt varumärke där. Kindred kommer ha fått upp sitt momentum i Nederländerna lagom till VM i fotboll i Qatar i november-devember. Aktien är för billig och dessutom en tydlig uppköpskandidat… Ett säkert bet?”, frågar sig sillbrickan utan att egentligen vilja höra svaret.

Spelbolag i all ära, men veckans största nyhetshändelse har som så många gånger förr utspelat sig i fastighetssektorn. Och ännu en gång står allas vår Ilija Batljan i centrum.

”Om jag fick gissa på en tillgång som hade stigit 100% i värde i Q2 2022 så kan jag säga att JM:s bostadsbestånd inte hade hamnat först upp på listan… Så det är klart att alla vill veta vilken magiker det är som ligger bakom värderingen. Men att den annars så medievänliga Ilija väljer att lägga locket på om JM-värderingen känns märkligt. Att IR-personernas telefonnummer dessutom försvann från SBB:s hemsida i samma veva gör det hela ännu mer suspekt.”

Så slutligen en nattlig fundering från ett midsommarfirande i Djursholm. Man får inte agera på insiderinfo, men är det olagligt att vara intresserad av det egna bolagets utveckling?

Nellys storägare och styrelseledamot Stefan Palm har laddat in flera miljoner i bolaget under våren och gjorde sitt senaste köp i början på juni. Bara en dryg vecka senare gick bolaget ut med en vinstvarning som fick aktien att falla med 12%. Likadant har det varit i Getinge, där det har varit breda insynsköp från flera insynspersoner under våren. Senast i maj köpte VD Mattias Perjos aktier för 4,2 miljoner, bara en månad innan helårsprognoserna drogs ned rejält.”

Ja, vad säger man. Skinnad in the game!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du allt från Börsgolvet

Annons från AMF