Podcasts

Podcasts 29/5 13:04

Han skrev om handelns regler

PODCAST KAPITALET. Med källarprojektet Prisjakt lyckades skåningen Jonas Bonde förvandla varumarknaden till en börs, och på vägen skriva om spelreglerna i hela handeln. ”Det kan räcka med att ligga 5 kronor fel så kan en produkt sluta att sälja”, säger Henrik Olsson, ägare till Gunnar Olssons Foto. 

Podcasts 22/5 10:35

"Mycket pang för pengarna"

PODCAST KAPITALET. Sedan 1948 tillverkar Sverige ett av världens mest populära granatgevär, och med en affärsmodell som för tankarna till rakhyvlar och kaffekapslar. ”Det är mycket pang för pengarna”, säger den pensionerade översten och Bosnienveteranen Ulf Henricsson.

Podcasts 15/5 10:52

Då kan butiksdöden drabba Sverige

PODCAST KAPITALET. Butiksdöden sveper över amerikansk handel. Men när kommer utvecklingen till Sverige, och vad händer med fastighetsmarknaden när vi slutar gå i affärer? ”Vi får se en tipping point när vi börjar handla mer livsmedel på nätet”, säger Carin Blom, analytiker på Post Nord.

Podcasts 8/5 10:30

Så fungerar lockpriser

Varför fungerar lockpriser på bostäder? Och varför slutar alla priser med en nia? Svaret finns i människans vacklande rationalitet, vilket handeln också har lärt sig utnyttja.  ”Vi är inte logiska i hur vi gör våra val, utan vi är påverkbara”, säger Göran Skugge på konsultbolaget Pricegain. 

Podcasts 2/5 10:54

Juicepressen för 1 miljard

PODCAST KAPITALET. En amerikansk vegan badar i riskkapital sedan han konstruerat en juicepress med wi-fi och QR-kodsläsare. Är han något på spåren, eller har världen blivit fullständigt galen?

Podcasts 24/4 13:28

Därför vill alla investera i svenskt vatten

PODCAST KAPITALET. Priset på vatten väntas stiga när Sveriges kommuner tvingas öka takten i underhållet av ledningsnäten. Nu flockas kapitalmarknaden vid dörren för en chans att få vara med på tåget.