Podcasts

Podcasts 2/10 14:53

Hemnets okände grundare

PODCAST KAPITALET. På bara några år lyckades Hemnet förändra spelreglerna på den svenska bostadsmarknaden, vilket lämnade tidningsbranschen i ruiner. Men vem var det som kläckte idén? Kapitalet följde spåren till Portugals Algarve-kust, och till en före detta mäklare som en gång ville gå mot strömmen.

Podcasts 25/9 13:01

Hur går det till när bostadsbubblor spricker?

PODCAST KAPITALET. I ett lite dystert avsnitt av Kapitalet får ekonomen Peter Englund föreställa sig vad som händer när luften går ur bostadsmarknaden. Det handlar om hårda ekonomiska fundamenta, men också om lite mer oberäkneliga krafter. 

Podcasts 18/9 11:21

Sveriges okrönte popcornkung

PODCAST KAPITALET. Nästan allt popcorn som säljs på svenska biografer och arenor kan spåras till en och samma entreprenör i Lidköping. Kapitalet åkte till Vänerns strand för att höra hur det är möjligt.

Podcasts 11/9 10:33

Facebook på väg att bli morgondagens internet

PODCAST KAPITALET. Det tog bara några år för Facebook att möblera om på den globala annonsmarknaden. Men vad vet Facebook om oss användare som gör deras annonser så åtrådda? I veckans avsnitt träffar vi entreprenören Marcus Smith som berättar hur han byggt ett företag runt Facebook-annonser.

Podcasts 4/9 15:00

Hyperloop till Sverige?

PODCAST KAPITALET. Ålänningarna Hans Holmström och Otto Hojar har en ambitiös idé: ett svävande, underjordiskt tåg som förbinder Helsingfors och Stockholm på 28 minuter. En Hyperloop. Vi hör den osannolika historien om hur två entreprenörer fann varandra i en idé som många avfärdar som galenskap. Det är nog lite dumt, för det är inte helt osannolikt att de lyckas. 

Podcasts 28/8 13:33

Vad är problemet med hyresmarknaden?

PODCAST KAPITALET. Varför är det så svårt att hitta lediga hyresrätter? I veckans avsnitt träffar vi nationalekonomen Hans Lind som ägnat en karriär åt den svenska bostadsmarknaden. Nu berättar han hur dagens system växte fram, och vad nationalekonomin ser för lösning på marknadens problem. 

Podcasts 21/8 12:47

Kryptovalutan som vill ta över världen

PODCAST KAPITALET. Vad är det som döljer sig bakom världens näst största kryptovaluta, Ethereum? Vi träffar Christian Ander och hör om hur kanadensaren Vitalik Buterin försöker bygga en ”världsdator” på blockkedjeteknik. 

Podcasts 14/8 12:28

Vad är artificiell intelligens?

PODCAST KAPITALET. Riskkapital regnar över nya tillämpningar av artificiell intelligens, men vad är det för något egentligen? Vi träffar KTH-professorn Stefan Carlsson och reser tillbaka till 1950-talet, då allting började. 

Podcasts 7/8 13:04

Han blev ekonomiskt oberoende vid 40

PODCAST KAPITALET. Tänk om man kunde gå i pension vid fyrtio års ålder, inte genom att riskera allt på börsen eller köpa lotter, utan genom att spara. Vi har träffat Oskar Lindberg som efter sex års gnetande har sparat sig till ett ekonomiskt oberoende. 

Podcasts 31/7 09:42

McDonalds från insidan

Hon började vid McDonalds stekbord på 1980-talet. I dag driver Christina Richter åtta restauranger, med en omsättning på över 200 miljoner kronor. Nu berättar hon hur världens största snabbmatskedja fungerar från insidan.