Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Befarad analytikermassage”

2020-01-22 18:00

BÖRSGOLVET.

Börsen har rivstartat det nya decenniet och är upp nästan 4 procent på bara knappt en månad.

– Det där är ju en årsavkastning i den nya världen. Så nu utgår jag ifrån att börsen står still fram till nyår, säger ett glas Château Haut-Brion 2010 och skrattar gott.

Inte alla får ta del av uppgången. På Taverna Brillos avbytarbänk sitter ett gäng avdankade börsexperter och suckar ikapp.

– Det går inte att ta betalt för aktieanalys längre, alla regleringar gör ju det totalt omöjligt. I princip alla analytiker har flyttat till räntesidan, och de som inte får plats där har inget jobb, säger en luttrad och ropar in ytterligare en flaska Brunello di Montalcino.

Den stora bostadskraschen i Sverige uteblev och i stället rörde priserna sig uppåt under fjolåret. Det syns inte minst i bostadsbyggaren JM vars aktie totalavkastat nära 70 procent senaste året. Den piggare bostadsmarknaden har dock fått betydligt mindre genomslag på andra håll.

– Jag förstår inte varför välskötta Besqab värderas så lågt relativt JM. Visst är bolaget betydligt mer geografiskt fokuserat, men det är på rätt ställen och vägs dessutom upp av en solid finansiell ställning. De som fortfarande är skeptiska till bostadsmarknaden kan med fördel långa Besqab och korta JM, säger en Mulberry Bayswater.

En sektor som lär bli spännande i den stundande rapportsäsongen är bankerna. Men en afternoon tea på Svenskt Tenn intresserar sig inte sig för bottenfiske.

– Det finns en anledning till att bankerna är lågt värderade: det är en förlegad bransch. Utmaningarna på kostnadssidan är enorma, vi har bara sett början. Att spara in sig till ett bättre resultat har aldrig varit min kopp te. Det är ett spel mot noll.

Mekonomen föll tungt på en sänkt rekommendation från Nordea inför bokslutet som redovisas i början av februari. En Yema Flygraf Heritage som vet varför håller sig undan aktien.

– När rekommendationer sänks precis inför rapport så befarar investerarna en analytikermassage. Det blir inte bättre av att det hänvisades till en svag dansk marknad, ett land där Mekonomen aldrig verkar lyckas, oavsett marknadsposition. Som lök på laxen talar den varma vintern för att kvartalet blir en besvikelse.

Den sista flaskan Dom Perignon 2008 på ett systembolag i Stockholmsområdet beklagar sig över styrelsernas slappa attityd när det kommer till vd-tillsättningar.

– Många styrelser litar alldeles för mycket på headhunting-konsulterna. Fiaskot med Petra Einarsson på Billerud Korsnäs är bara ett exempel på det, suckar Dompan.

Hållbarhet i all ära, men ”rätt” för miljö och hjärta lockar inte alltid fram de mest rävsluga bland riskkapitalister.

– Matsmart som koncept har visat sig gå att skala explosivt, genom att som störst och först surfa på vågen av mer miljömedveten konsumtion. Allt fler livsmedelsaktörer i den svenska hemmamarknaden vill dock redan börja signalera klimatsmarthet på liknande sätt, så konkurrensen ökar kring råvaran, alltså matsvinnet, samtidigt som det finansiella svinnet, läs bolagets förluster, ökar. Så här vete tusan hur smart det är att denna startups friska riskkapital nu ska räcka till att även skala förluster i en Tysklandsetablering. Worst case så kan det dock skrivas av på godhetskontot, säger en kännare på företagspresentation.

Green is good?

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom