Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Se upp med Life Science”

2020-03-25 18:00

BÖRSGOLVET.

Golvets utdelningsjägare börjar tappa tålamodet. Nu varnas det för att en våg av indragna utdelningar är på ingång, även bland storbolagen.

– Balansräkningen är oerhört viktig i dessa coronatider. Det kommer bli jobbigt för många småbolag vars affärsidé verkar vara emissioner, muttrar en bitter espresso på Sempre.

Men det är inte bara utdelningsjägarna som har blivit otåliga i börsfrossan. En isolerad trader noterar ett högt säljtryck från Rolf Lundström med familj.

– De har vräkt ut aktier i Scandic, Betsson och Netent. Kanske sitter de illa till med belånade aktier? Margin call?

Andra kikar på fastigheter. Alla har redan gjort first-level-analysen att Petter Stordalen har det svettigt. Men vilka mer?

– Rutger och Ilija brukar nämnas slentrianmässigt, men frågan är hur de har det med lån privat. Allt tyder på att det är Rutgers bolag som kräks ut en massa Castellum på marknaden nu.

Andra insiders verkar ha löst likviditeten på annat sätt:

– Fingerprints ordförande Johan Carlström miljonköpte aktier två dagar innan de inledde ett åter­köps­program av aktier. Samma tendens finns i Evolution Gaming som köper tillbaka aktier medan insiders säljer. Inte så snyggt, skvallrar en alpfantast i karantän.

Ett LV-munskydd i Kungsträdgården lider med detaljhandlarna.

– NK-ägarna RNB har det riktigt tufft. De ansökte i början av veckan om rekonstruktion. De är riktigt illa ute. Bolaget har haft planer på att dela upp bolagen i tre separata bolag för att lyfta fram värde, men nu är risken för konkurs överhängande.

Även Golvets Life Science-vänner tecknar en dyster bild.

– Man kan tro att det här leder till mer pengar till sektorn. Men med corona finns ingen bandbredd att lära sig om nya terapimetoder, medtech-apparater eller göra nya inköp. Allt som inte är intensivvård av covid-19 står helt stilla – de flesta kliniska studier kommer pausas. Pledpharma och Follicum är två exempel, säger en tidig morgonkaffe på Vete-katten i Solna.

Läkarrocken intill är inne på samma linje.

– Det är inte bara att trycka start igen i höst. I många fall måste man backa bandet och börja om så att inte data blir snedvriden av fördröjningar och annat. Jag håller mig borta från sektorn – särskilt småbolagen Isofol och Dextech. Där är nyemissionerna garanterade. Garanti för att de kommer komma alltså!

Men en strimma hopp lyser för Moberg Pharma.

– Alla patienter i den europeiska fas-3-studien har genomfört sitt sista besök – ingen påverkan från covid-19 har rapporterats. Studieresultatet presenteras i slutet på Q2. Resultatet för den amerikanska studien som presenteras innan jul var som bekant dåligt. Nu är det upp till bevis.

En sen middag på Grand har slängt in handduken spel-casen.

– Kindreds 100 miljoners-bot från spelinspektionen i förra veckan blev droppen. Den baltiska speloperatören Enlabs verkar ha problem i Lettland, då det krävs att ha fysiska spelbutiker för att bedriva onlinespel. Nu måste de fysiska butikerna stänga till följd av corona. Vilket också innebär att online påverkas ...

Och till desserten en sektorvarning. Ett par siffergalna stilettos i Cadierbaren håller de välmanikyrerade tassarna borta från fastigheter:

– Visst finns det fynd att plocka upp här, men det är lite tidigt. Det folk missar är att när yielden bara är 3–4 procent så krävs det ytterst små ändringar av driftnetto och yield för att kåken ska tappa en tredjedel av värdet. Med lite belåning på det är det egna kapitalet i princip noll.

Vad var det de sa?

Karantän-kaffen i ytterskärgården: I förra veckan (nr 12/2020) tipsade kaffen om att hålla tassarna borta från den tickande bomben Itab. I slutet av förra veckan påbörjades nedräkningen när inredningsbolaget gick ut med att man genomför omfattande besparingar i verksamheten.

Källan på Rosendal: En källa med insyn skvallrade i förra veckan (nr 12/2020) om att Marqet, tidigare MQ, riskerade konkurs. Sedan dess har dotterbolaget Joy och dess butiker försatts i konkurs. Snart smäller det även för Marqet, tipsar källan.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom