Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tomma tåg från Norrland

2020-01-22 18:00

Det påstås att Gunnar Sträng, finansminister 1955–1976, brukade gå ner och räkna godsvagnarna på Norrlandstågen för att få en uppfattning om tillståndet i den svenska ekonomin. Olof Palme använde på motsvarande sätt textilföretaget AB Ludvig Svensson i Kinna (för övrigt fortfarande framgångsrikt) som en konjunkturindikator. Man kan visserligen ifrågasätta sanningshalten i detta – troligt är att det mer var pr-trick och, i alla fall i Palmes fall, en metod att framstå som ”en man av folket”. Men det var också en tid då det kunde gå långt mellan de ekonomiska rapporterna och då det fanns ett behov av att skapa sig egna konjunktursignaler.

Federal Reserve-chefen Alan Greenspan ska visserligen så sent som på 1990-talet ha haft försäljningen av kalsonger som stöd i penningpolitiken, annars råder i modernare tider knappt någon brist på information om vart ekonomin är på väg. Det känns som det nu kommer ett ”Purchasing Manager Index” om dagen, som pekar i lite olika riktningar och som skapar minst lika mycket förvirring som insikt. Ena dagen är vi i en svagt sluttande ekonomisk utförsbacke utan slutdatum, den andra har botten redan passerats, den tredje är domedagen nära.

Den vd-studie som publiceras i veckans nummer av Affärsvärlden är hur som helst alltigenom dyster. Ett vanligt psykologiskt fenomen är att vd:ar spår tuffa tider för ekonomin i stort men inte för egen del. Nu är de pessimistiska också för den egna branschen. Tågen från Norrland kommer gå tomma om de har rätt.

Ett plus för Affärsvärlden

Analystjänsten Börsplus övertar driften av Affärsvärlden från den 1 mars. Många spännande förändringar väntar under 2020 och vi smygstartar redan i det här numret med bland annat en krönika av Börsplus analysredaktör Peter Benson.

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom