Den nya ölnationen

Att Sverige exporterar alltmer öl till Tyskland och övriga Europa är en trend som tycks hålla i sig.

Rügen är en vindpinad, bördig ö med stora fält och goda cykelmöjligheter. Besökarna, de flesta inhemska tyskar, badar och promenerar längs stränderna. De äter rökt fisk, samlar Hühnergott (stenar med hål i som de trär på snören) eller så besöker de Seebad Prora – det enorma semesterkomplexet med 10 000 rum som Hitler byggde för sina soldater och som övergivet sträcker sig utmed en av öns nordöstra stränder. Sedan gör turisterna en sak till – åtminstone om de är skandinaver på väg hem med färjan från Sassnitz: de köper öl och sprit.

Exporten från svenska bryggerier till den tyska gränshandeln ökar. Under år 2016 exporterade svenska bryggerier cirka 45 miljoner liter öl till tysk gränshandel (till ett värde av cirka 400 miljoner kronor) – en ökning med 50 procent, eller 15 miljoner liter, sedan år 2007. Totalt ligger den svenska ölexporten på drygt 55 miljoner liter per år (siffror från 2015) och därmed går drygt 80 procent av den svenska öl­exporten till just tysk gränshandel. Men även den svenska exporten av öl som inte går till gränshandel (och därmed inte direkt förs tillbaka till den svenska marknaden genom privatimport eller smuggling) ökar, inte minst till Norge och Storbritannien.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här