Börsplusportföljen: Vinsthemtagning och nysatsning

Portföljen har piggnat till och ligger steg före index i år. Nu väljer vi att byta ut Bravida mot en annan stabil sparaktie och göra ett par andra drag.
Börsplusportföljen: Vinsthemtagning och nysatsning - 776cb7f0-f606-4f45-803f-971bdd46d165fitcroph450q80upscaletruew800sb4d09e4af8b68488167a834964a12db30103e232

Börsplus portfölj har haft en ganska pigg vår och noterar nu en uppgång på cirka 7 procent jämfört med årsskiftet. Utvecklingen för portföljen, som startade 2015 med 100 000 kronor, kan följas på Shareville.

Nu är det dags för några nya drag.

Autoliv. Vi tar hem lite av vinsten i bilsäkerhetsbolaget. Aktien har gått bra efter beskedet om en uppdelning i en passiv kassako och aktivt framtidshopp. Kursen är upp 38 procent sedan vi plockade in aktien.

Detta är inte långt ifrån vad vi skissade på från början och motiverar en liten vinsthemtagning. Men vi vill inte utesluta att det nya bolaget Veoneer får just den förhoppningsvärdering som kan lyfta caset ännu mer så vi behåller en del av innehavet.

Tre aktier i Autoliv säljs till kursen 1 377,00 kr.

Bravida. Aktien har gått upp 28 procent sedan vi köpte i slutet av mars. Kursen ligger nära vårt riktvärde från senaste analysen, på 74 kronor.

Det går att argumentera för mer men då måste börsens svälja att vinstvärderingen ska närma sig Sweco-nivå. Detta samtidigt som byggkonjunkturen tydligt toppat och Bravida-insiders småsäljer aktier.

Vi vågar inte hoppas på det utan säljer innehavet.

Samtliga aktier i Bravida säljs till kursen 72,65 kr. Innehavet avkastade 28 procent inklusive utdelningar.

Vad ska man då stoppa in istället. Vi har ingen stark tro på konjunkturkänsliga aktier utan har valt att hålla oss till vad vi upplever är stabila bolag med förhållandevis låg värdering.

Swedbank. Bankaktier har inte gått bra i år. Swedbank tillhör inte de hårdast straffade men värderingen är ändå slående låg. P/e-tal kring 10,5 och 7,2 procent i direktavkastning.

Oron kring svensk fastighetsmarknad kan blossa upp igen men vi tror helt enkelt inte att bank långsiktigt ska värderas så här lågt – eller att vinsterna ska ned radikalt. Vi ökar vårt innehav.

20 aktier i Swedbank köps till kursen 191,25 kr.

Coor. Sköter städning, personalmatsalar, fastighetsservice och mer åt kunder i det privata näringslivet på långa kontrakt. Stark historik, låga kapitalbehov, lite vinsttillväxt och bra utdelning. Det gör en hyggligt bra sparaktie som vi ser som ett bra alternativ till Bravida. Läs mer i vår färska analys.

160 aktier i Coor köps till kursen 63,80 kr.

Green Landscaping. Sköter parker och grönområden åt kommuner och bostadsbolag. Mest offentliga kunder och långa kontrakt. Vi var skeptiska vid noteringen men tror det är rätt att slå om.

Duktiga investerare har valt att satsa på bolaget. FSN har sålt ut sina aktier vilket tar bort överhänget. VD ökade nyligen och äger nu 10 procent av aktierna. Allt detta är stora plus i kanten.

I grunden bör det finnas en hygglig stabil rörelse. Uppsidan ligger mycket i att ledningen hittar billiga förvärv. Ett miniförvärv har redan gjorts och vi hoppas på mer. Vi köper en bevakningspost (och höjer även rådet på aktien till köp).

200 aktier i Green Landscaping köps till kursen 25,00 kr.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.