Analys B3 Consulting
Snabbväxande B3IT är en bättre IT-konsult
IT-konsulterna har blivit allt färre på börsen under senare år då aktörer som Connecta och Sigma köpts upp. Men nu kommer ett tillskott till First North-listan i form av Stockholmsbaserade B3IT. Detta blir ett av de mindre bolagen i sektorn med 332 anställda, drygt 400 Mkr i intäkter och ett börsvärde kring 330-370 Mkr. Aktien säljs för 45-50 kronor och sista dag att teckna är nästa tisdag innan klockan 17. Kan det vara något?
Det är ett par saker som sticker ut med B3IT. En är företagets fina tillväxt. Sedan 2010 har intäkterna ökat från drygt 100 till 383 Mkr under 2015. En dryg tredjedel av tillväxten har kommit från en handfull förvärv men resten är organisk tillväxt. Förra året växte B3IT 14 procent av egen kraft, under 2014 var siffran 24 procent och knappt 8 procent under 2013 som var ett urdåligt år för hela branschen. Detta har man åstadkommit på en marknad som bara ökar runt 3 procent årligen. Lönsamheten har också varit okej med marginaler på 8 procent 2014-15. Uppenbarligen gör B3IT något rätt.
Lyssnar man på bolaget självt så anser vd Sven Uthorn att en viktig nyckel till framgången är inriktningen på att rekrytera seniora konsulter. Det kanske låter självklart att ett konsultbolag försöker anställa så erfaren personal som möjligt, men i branschen är det vanligt att jobbar med en mixad personalstyrka. Att ”fronta” projekt med seniora medarbetare och leverera, lite bakom kulissen, med juniora är inte en ovanlig modell. På B3IT har dock konsulterna 19 års branscherfarenhet i snitt. Det är en hög siffra. Den kan jämföras med Avega och Softronic som storleksmässigt är i klass med B3IT. För deras del ligger siffran kring 10-12 år. Ju större bolagen sedan blir, desto lägre tenderar konsultkårens genomsnittliga erfarenhet vara.
Det finns fördelar med den inriktningen – som att konsulterna kan ta ut höga timpriser i kraft av specialkompetser, att de ofta har en roll i projekten som inte är lätt utbytbar (klarar sig i nedskärningar) och att konsulterna ofta ”säljer in” sig själva när de är ute i kundledet. Men det finns även nackdelar. Lönerna tenderar att vara mycket högre och konkurrensen är tuff om toppnamnen. Inte sällan är bolag med seniort fokus extra känsliga för personalavhopp.
B3IT har sedan 2010 organiserat sig så att bolaget ska vara ett attraktivt val för den här gruppen. Exempelvis har lönerna starkt rörliga inslag men också en grundnivå som ger en trygghet konsulten saknar i fåbolagsmiljö eller hos konsultmäklarna – två arbetsformer som ofta är alternativ för den här konsultkategorin. Bolaget har en decentraliserad struktur med 14 specialistbolag som sköter affärer, rekrytering och daglig styrning lokalt. Det ger den enskilde konsulten stora frihetsgrader, vilket uppskattas. Sedan finns mer svårfångade kulturella faktorer som B3IT anser gör bolaget till en attraktiv arbetsgivare.
Planen för framtiden är att fortsätta på den inslagna vägen, även om vd Sven Uthorn flaggar för att man delvis vill mixa in lite mer juniora krafter i konsultstyrkan och få bättre möjligheter att ta större projekt hos kunderna. Men det rör sig inte om en ny strategi. Målet är att fortsätta växa, 15 procent organiskt per år, vilket ihop med lite förbättrad marginal ska generera en vinsttillväxt på 20 procent per aktie och år.
Vi kan nämna att de noterade IT-konsulterna inte varit nära sådana prestationer efter finanskrisen, men å andra sidan växer de inte heller som B3IT gjort.
Prislappen ligger på 45-50 kronor. Slutligt pris meddelas 13 juni. Med den struktur som B3IT får efter noteringen skulle vinsten under 2015 uppskattningsvis varit kring 2,65 kronor per aktie. Det innebär att aktien säljs för 16,3 gånger fjolårets vinst. Det är billigare än konsultstjärnan HiQ (p/e 19) men dyrare än Know IT och Acando (runt p/e 14). Det är inte orimligt att betala en premie för att B3IT har bra tillväxt men å andra sidan är bolaget litet vilket talar för en lägre multipel.
I vårt huvudscenario skissar vi på att bolaget lyckas hålla ångan hyggligt väl uppe och då blir potentialen 60 procent om vi laborerar med en multipel på 9 gånger rörelsevinsten (ev/ebit) 2018. Det motsvarar p/e 14 ungefär. I konsultvärlden är det en hög värdering men givet att intäkterna växer som i scenariot är det inte oförtjänt.
Mycket hänger på om B3IT hittat en tillväxtmodell som är långsiktigt hållbar och det är svårt att säga i dagsläget och osäkert mot bakgrund av andra branschöden. Flera bolag som jobbat på ett liknade vis med rörliga löner, specialistbolag och seniorfokus har gått lysande under en period för att sedan tappa väldigt mycket av sin stjärnglans. Det gäller Connecta som efter år av framgång fick byta strategi till sist blev uppköpt av Acando. Det gäller Avega som tappat mycket av sina fina resultat och nu bytt ledning.
Så det finns risker. Men på kort sikt talar B3IT:s starka trend för att resultatet växer i linje med målen i år, och det är en bra grund för en kursuppgång. En aktie som B3IT är inget nödvändigt innehav i en portfölj men priset är okej och tillväxten finns där så rådet blir att teckna aktien.
Läs fördjupad analys
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.