Aktiebyte efter tung vecka

Förra veckan blev svag för portföljen när börsen steg kraftigt och flera portföljbolag underpresterade. Nu byter vi ut två aktier.

Efter flera månaders stark utveckling för portföljen relativt index kom så en riktigt dålig vecka. Börsen rekylerade upp med 4,8 procent samtidigt som vi låg med svagt negativ börsexponering. Lägg därtill att flera innehav hade svårt att hänga med i börsrusningen. För portföljens del slutade veckan med ett tapp på 2,4 procent – faktiskt den näst sämsta veckan för aktiva portföljen sedan starten i januari 2014. Portföljens sämsta vecka, minus 5 procent, inföll i samband med börssättningen förra hösten.

Under förra veckan som präglades av ett rally i cykliska bolag tappade våra defensiva favoriter Loomis och Meda 0,2 respektive 1,0 procent. Den stora förloraren var dock kontraktstillverkaren av läkemedel, Recipharm. Bolaget meddelade att 100 jobb ska bort till följd av att produktionen minskar. Enligt pressmeddelandet kommer engångskostnader på 15 miljoner kronor att belasta det fjärde kvartalet. Det överraskande beskedet sänkte aktien med 6,0 procent under veckan. Det lär dröja innan aktien hämtar sig, varför vi säljer efter bara en månad med en förlust på 8,2 procent.

Lämnar portföljen gör även, med viss tvekan, Cellavision. Vi plockade in bolaget i mars och kastar nu in handduken även om vi fortfarande har en positiv långsiktig syn på aktien. Sedan i början av sommaren har aktien pendlat i intervallet 44 till 50 kronor och nyhetsflödet är tunt. Det ser svårt ut för aktien att ta sig vidare. Tillväxten under förra kvartalet var en besvikelse även om resultatprognosen för helåret på 65 miljoner kronor ger en hygglig värdering på ev/ebit 16. Dessutom är dollarkursen åtminstone kortsiktigt på väg ner, vilket missgynnar Cellavision. Affären slutade med en vinst på 1,5 procent på sju månader, inklusive utdelningen på 1 krona per aktie som tidigare adderats till kassan.

Rent generellt är det svårt att hitta riktigt bra case på börsen just nu, i synnerhet bland de mellanstora och små bolagen. Dessa har hållit emot i börsoron på ett helt annat sätt än storbolagen och ser ur ett relativt perspektiv generellt sett dyra ut. Denna utveckling är dock knappast hållbar om börsnedgången skulle hålla i sig. Nya i portföljen blir därför två stor­bolag som i våra ögon kommit ner på attraktiva nivåer.

Det är ofta en bra strategi att plocka upp kvalitetsbolag när de gjort marknaden besviken. H&M gör därför comeback i portföljen efter en kvartalsrapport där rejäl bruttomarginalpress kopplad till dollarförstärkningen gjorde att rörelseresultatet stod still trots fortsatt tvåsiffrig försäljningstillväxt. Värderingen är inte på fyndnivåer, men det är den sällan i H&M. Stabiliteten och den fortsatt goda tillväxten gör dock H&M till en given relativvinnare framöver i våra ögon. Riktkurs 345 kronor.

Ny i portföljen är också byggbolaget Peab som vi nyligen gav en köprekommendation. Bolaget är visserligen mer cykliskt, men det rider på en fortsatt stark svensk byggmarknad. Bolagets stora exponering mot Sverige i kombination med en rabatt mot sektorkollegerna gör aktien intressant i våra ögon. Siktet ställs in på vår fundamentala riktkurs på 70 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF